Prima / MUNTEANU Igor

MUNTEANU Igor

 
Presa liberă împotriva propagandei

IDIS ”Viitorul” a purtat luni, 3 august, discuții pe marginea securității informaționale și rolul mass-media și a societății civile în fața propagandei. Discuțiile au fost moderate de Igor Munteanu, Președintele Consiliului Administrativ al IDIS ”Viitorul” și susținute de Oana Serafim, directorul Serviciului Moldova al Radio Europa Liberă și Martha Bayles, scriitoare și critic de artă, media, politici culturale în SUA, colaborator al Wall Street Journal, Weekly Standard ș.a.
04.08.2015 710 MUNTEANU Igor     
Igor Munteanu, despre noua funcţie de ambasador: Sper că mandatul meu va ajuta la sporirea încrederii faţă de Republica Moldova pe plan extern

La aniversarea a 17 ani de activitate a Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", fostul director executiv al unuia din cele mai prestigioase think-tank-uri din Moldova, Igor Munteanu, vorbeşte depsre noua sa funcţie de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.
26.08.2010 279 MUNTEANU Igor Unimedia     
Partidele politice din Republica Moldova: legi, practici şi reforme

"Democraţia este inseparabilă de calitatea sistemului de reprezentare politica, care funcţionează prin partide politice, prin instituţii publice şi alegeri, dar şi prin ceea ce crede cetăţeanul despre putere. Simplitatea reglementarilor asigură, de regulă, mai multa legitimitate sistemului politic, furnizând modele accesibile şi practici de afiliere şi participare publică", a afirmat Igor Munteanu, la lansare. Autorul a mai subliniat că "într-un sistem pluralist, anume partidele politice şi nu candidaţii independenţi sunt creditate cu cele mai mari şanse, şi tot partidele politice sunt instituţiile care permit cetăţenilor să-şi clarifice propriile alegeri, într-o situaţie electorală sau în afara ei".
02.08.2010 317 MUNTEANU Igor Timpul     
Igor Munteanu: anul 2011 ar putea să dea un răspuns clarificator asupra situaţiei partidelor într-o nouă legislaţie

Legislaţia cu privire la partidele politice, adoptată în 2007, trebuie perfecţionată imediat după alegerile parlamentare din 2010, susţine analistul, Igor Munteanu, autorul studiului "Partidele politice din Republica Moldova: legi, practici şi reforme", lansat la sfârşitul săptămânii trecute.
02.08.2010 294 MUNTEANU Igor Radio Vocea Basarabiei     
Expert: legislaţia privind partidele politice trebuie perfecţionată

Igor Munteanu, directorul IDIS "Viitorul" consideră că legislaţia cu privire la partidele politice trebuie perfecţionată imediat după alegerile parlamentare din 2010.
01.08.2010 322 MUNTEANU Igor www.jurnal.md     
Igor Munteanu: Legislatia cu privire la partidele politice trebuie perfectionata imediat dupa alegerile parlamentare din 2010

"Într-un sistem pluralist, anume partidele politice şi nu candidaţii independenţi sunt creditate cu cele mai mari şanse, şi tot partidele politice sunt instituţiile care permit cetăţenilor să-şi clarifice propriile alegeri, într-o situaţie electorală sau în afara ei". Declaraţia aparţine lui Igor Munteanu, lansată în cadrul prezentării studiului "Partidele politice din Republica Moldova: legi, practici şi reforme".
31.07.2010 281 MUNTEANU Igor Unimedia     
Partidele politice din Republica Moldova: legi, practici şi reforme

Vezi în: româna   english   30.07.2010 MUNTEANU Igor   // 2350.896 Kb   
"Partidele politice din Moldova: legi, practici şi reforme"

Igor Munteanu: "Supradimensionare calităţii liderului, arhipersonalizarea partidelor politice, nereprezentarea unor categorii profesionale şi grupuri minoritare dezechilibrează structura sistemului politic".
30.07.2010 285 MUNTEANU Igor Radio Europa Liberă     
Sistemul politic, analizat

"Partidele politice din Republica Moldova: legi, practici şi reforme" este cartea lansată de directorul IDIS "Viitorul", Igor Munteanu. În lucrarea sa, el a efectuat o analiză a legislaţiei şi evoluţiei partidelor politice din Republica Moldova.
30.07.2010 258 MUNTEANU Igor Jurnal TV     
Moldova, "un colţ neglijat al Europei care nu dă dureri de cap FMI"

Republica Moldova este locul în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) se simte în apele sale. În timp ce programele de împrumut aplicate în alte ţări din regiune au fost pline de tensiune şi de regres, în acest "colţ neglijat din Europa Centrală şi de Est" acestea se desfăşoară fără probleme, scrie publicaţia Business News Europe.
26.07.2010 297 MUNTEANU Igor www.jurnal.md     
Igor Munteanu: R.Moldova are nevoie de un arbitru naţional, nu de unul politic

Cunoscutul analist politic, Igor Munteanu si director executiv al unui dintre cele mai ponderabile institute de cercetare din tara, ne spune cum vede evolutia lucrurilor in politica moldoveneasca si ce schimbari ar trebui sa mai asteptam de la clasa politica locala.
19.07.2010 305 MUNTEANU Igor www.allmoldova.com     
Autorităţile ruse se fac în continuare că plouă referitor la problema Transnistreană

Miercuri, 9 iunie, la un briefing de presă, Ambasadorul rus din Chişinău Valeri Kuzmin, le-a sugerat părinţilor lui Ilie Cazac să renunţe la intenţia de a protesta în faţa misiunii diplomatice Chişinău (IPN) şi a Federaţiei Ruse.
10.06.2010 283 MUNTEANU Igor http://politicom.moldova.org     
Rusia - UE: ambiguităţile şi incompatibilităţile unei relaţii politice

"Punct şi de la Capăt" - Vasile Botnaru în dialog cu analiştii politici Igor Munteanu (IDIS) şi Iulian Fruntaşu, consilier al premierului Vlad Filat.
06.06.2010 276 MUNTEANU Igor Radio Europa Liberă     
Decizia AIE - o palmă constituţională dată PCRM?

După mai bine de jumătate de an de aşteptări, Alianţa pentru Integrare Europeana a facut publică decizia finală vizavi de modul în care urmează a fi soluţionată criza politica şi constituţională din republică. Această decizie lasă PCRM fără o armă de bază - protestele faţă de eventualele încercări ale AIE de a tergiversa dizolvarea parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate.
04.06.2010 236 MUNTEANU Igor www.jurnal.md     
Dezacordul diplomatic al Chişinăului faţă de declaraţia de la Kiev

Declaraţia Medvedev-Ianucovici dovedeşte că Ucraina a cedat Rusiei în ceea ce priveşte poziţia sa faţă de Republica Moldova
19.05.2010 290 MUNTEANU Igor Radio Europa Liberă     
Filat către Medvedev şi Ianukovici: Moldova are principii, demnitate şi prieteni

Autoritorităţile moldovene au avut o poziţie rezervată, dar cumpătată, în privinţa Declaraţiei Medvedev-Ianukovici referitoare la situaţia din regiunea transnistreană, semnată luni la Kiev.
19.05.2010 248 MUNTEANU Igor Deutsche Welle     
In PROfunzime din 17 mai 2010

Invitatii emisiunii "In PROfunzime cu Lorena Bogza" sunt viceprim-ministrul pe problemele Reintegrarii, Victor Osipov, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, Igor Corman, si analistul politic, Igor Munteanu.
18.05.2010 275 MUNTEANU Igor     
Popasul de pe vulcan

Este foarte important ca Guvernul Filat a reactionat la declaratia comuna semnata de presedintii Rusiei si Ucrainei, cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. De aceasta parere este analistul politic Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale - Viitorul".
18.05.2010 292 MUNTEANU Igor Ştirea Zilei     
Europenizarea Republicii Moldova - actul de ruptură cu modelul sovietic de guvernare

În săptămâna 10-15 mai în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Europei, cu această ocazie RoPress.eu a realizat un interviu în exclusivitate cu analistul politic, directorul Institutului IDIS "Viitorul" de la Chişinău despre aderarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Ce a realizat actuala guvernare în acest sens, dacă conflictul transnistrean este un impediment sau dacă contează relaţiile dintre Republica Moldova şi România ca stat membru a UE.
15.05.2010 339 MUNTEANU Igor RoPress.eu     
Şansele de integrare europeană a Republicii Moldova, dezbătute la universităţi din Germania şi Austria

Directorul IDIS "Viitorul", Igor Munteanu a făcut o serie de prezentări la universităţi din Germania şi Austria, pe perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova în perioada 11-15mai 2010.
14.05.2010 520 MUNTEANU Igor