Prima / LARIUŞIN Tatiana

LARIUŞIN Tatiana

 
Cum amplifică oscilaţiile valutare problemele sociale cu care se confruntă moldovenii?

Convulsiile de pe piaţa valutară continuă. După un picaj dezastruos acum o săptămână urmat de o scurtă perioadă de apreciere pe fondul investirii guvernului, leul începe din nou să se ieftinească. Cum amplifică oscilaţiile valutare problemele sociale cu care se confruntă
02.03.2015 283 LARIUŞIN Tatiana Radio Europa Libera     
Cât de competitivă este economia Moldovei?

Europa Liberă: De ce Republica Moldova, în acest clasament mondial, rămâne o ţară deocamdată necompetitivă? Tatiana Lariuşin: „De aceea că noi am ratat oportunitatea de a adapta instituţiile statale şi mecanismele de piaţă, în contextul realităţilor. Într-adevăr, aderarea nu este un mare
04.10.2013 737 LARIUŞIN Tatiana Radio Europa Libera     
Tatiana Lariuşin: Statul nu se descurca prea bine in administrarea impozitelor noastre

Ce trebuie de facut pentru a depasi saracia si a consolida increderea in guvernare, cand va fi aprobat bugetul si cum vor decurge dezbaterile parlamentare, care sunt particularitatile reformei fiscale si cum putem lupta cu coruptia ne spune expertul IDIS Viitorul, Tatiana Lariusin.
10.10.2011 355 LARIUŞIN Tatiana www.allmoldova.com     
На одного монополиста Ð¼ÐµÐ½Ñ ÑˆÐµ не стало

Госпредприятие Metalferos остается единственным экспортером черных металловПопытка Ð¿Ñ€Ð°Ð²Ð¸Ñ‚ÐµÐ»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð° Ð¸Ð·Ð¼ÐµÐ½Ð¸Ñ‚Ñ Ð¿Ñ€Ð°Ð²Ð¸Ð»Ð° экспорта металлолома Ð·Ð°Ð²ÐµÑ€ÑˆÐ¸Ð»Ð°ÑÑ Ð½ÐµÑƒÐ´Ð°Ñ‡ÐµÐ¹. Парламент отклонил во втором чтении Законопроект о либерализации рынка экспорта черных металлов. Эксперты считают, что попытки любой демонополизации будут успешно Ð¾Ñ‚Ð±Ð¸Ð²Ð°Ñ‚Ñ ÑÑ, пока слабые институты власти будут Â«Ð¾Ð±ÑÐ»ÑƒÐ¶Ð¸Ð²Ð°Ñ‚Ñ Ð½ÐµÐ¿Ð¾Ñ€ÑÐ´Ð¾Ñ‡Ð½Ñ‹Ð¹ бизнес».
02.08.2011 334 LARIUŞIN Tatiana www.kommersant.md     
Tatiana Lariusina: Practica instalarii in functii a oamenilor comozi pentru finantarea activitatilor de partid este totalmente inacceptabila

Unul dintre putinii analisti economici cu reputatie ireprosabila in tara noastra face in premiera pentru portalul nostru o radiografie a puterii, prin prisma preturilor, a bugetului de stat, dar si a mediului de afaceri din R. Moldova.
17.03.2011 413 LARIUŞIN Tatiana Ion Toma, All Moldova     
Majorarea pensiilor şi salariilor versus compensaţii pentru nevoiaşi

Pensiile şi salariile decente sînt însă condiţionate de sectorul real al economiei şi de reforme structurale dureroase.
24.09.2010 331 LARIUŞIN Tatiana Radio Europa Liberă     
Creşterea economică depinde de aplicarea Planului de relansare

2010 şi relansarea economică văzută de experta Tatiana Lariuşin.
04.01.2010 290 LARIUŞIN Tatiana Radio Europa Liberă     
Discrepanţa între creşterea economică şi nivelul de sărăcie

În Moldova s-a stabilit o creştere economică fără dezvoltare, bazată pe consumul final, stimulata de remitenţele din afară şi nu pe creşterea economiei reale prin noi locuri de muncă.
08.12.2009 400 LARIUŞIN Tatiana Radio Europa Liberă     
Expert: Creşterea economică nu este rezultatul politicilor economice elaborate de guvernul comunist, ci invers

Cu cât mai puţin guvernarea incompetentă se implică în viaţa economică, cu atât mai bine, este opinia Tatianei Lariuşin, expert IDIS Viitorul.
20.08.2009 318 LARIUŞIN Tatiana www.politik.md, după Radio Europa Liberă     
Statul omniprezent şi statul eficient

Cu cit mai puţin guvernarea incompetentă se implică în viaţa economică, cu atit mai bine, este opinia Tatianei Lariuşin (IDIS)
19.08.2009 370 LARIUŞIN Tatiana Radio Europa Liberă     
Cel puţin o sută de mii de angajaţi vor rămâne fără slujbă

Potrivit prognozelor IDIS "Viitorul" cel puţin 100 de mii de salariaţi vor fi concediaţi, trimişi în şomaj tehnic sau vor fi în şomaj ascuns, în condiţiile în care în Republica Moldova sunt circa 600 mii salariaţi oficial angajaţi, transmite Agenţia DECA-press.
18.06.2009 304 LARIUŞIN Tatiana DECA-press     
Expeţii independenţi recomandă ca remedii pe timpul crizei eliminarea barierelor birocratice şi a minciunilor şi mistificărilor ministeriale

"La noi criza a inceput din faza crizei economiei reale. S-a parut ca noi nu facem parte din criza financiara, ceea ce nu este adevarat. Sectorul financiar-bancar nu era in stare sa crediteze economia reala de mai multi ani, de inaintea crizei, deci noi am fost deja in criza financiara destul de profund, dupa parerea mea", a opinat Tatiana Lariusin, expert la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul" în cadrul emisiunii Punct şi de la capăt a postului Europa Liberă.
15.06.2009 319 LARIUŞIN Tatiana Interlic     
Criza economică şi accentele imorale ale gestionării ei de către guvernanţi

Tatiana Lariusin (IDIS VITORUL) şi Valeriu Prohnitchi (Expert Grup) recomandă ca remedii eliminarea barierelor birocratice şi, mai ales, a minciunilor şi mistificărilor ministeriale
14.06.2009 343 LARIUŞIN Tatiana Vasile Botnaru, Radio Europa Liberă     
Oferta de locuri de muncă în scădere

Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut în ianuarie cu peste 35 la sută faţă de perioada respectivă a anului 2008: 5443 comparativ cu 8468. Cererea de forţă de muncă s-a micşorat şi numărul locurilor de muncă înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este în descreştere.
24.03.2009 343 LARIUŞIN Tatiana după Business Expert     
Вслед за газом и светом в стране подорожают продукты

С 1 августа в стране подорожает газ, свет и электроэнергия. Уже утверждены новые тарифы, а потребителей ожидают возросшие счета за ÐºÐ¾Ð¼Ð¼ÑƒÐ½Ð°Ð»Ñ Ð½Ñ‹Ðµ услуги. Но это еще далеко не предел. Эксперты уверены, что в Ролдове грядет очередной Ð¿Ñ€Ð¾Ð´Ð¾Ð²Ð¾Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²ÐµÐ½Ð½Ñ‹Ð¹ кризис.
01.08.2008 374 LARIUŞIN Tatiana Павел Рунтян, ÐšÐ¾Ð¼ÑÐ¾Ð¼Ð¾Ð»Ñ ÑÐºÐ°Ñ правда     
IDIS Viitorul рассчитал ÑƒÑ€Ð¾Ð²ÐµÐ½Ñ Ð¸Ð½Ñ„Ð»ÑÑ†Ð¸Ð¸ бедных людей

Институт развития и ÑÐ¾Ñ†Ð¸Ð°Ð»Ñ Ð½Ñ‹Ñ… инициатив IDIS Viitorul считает, что ÑƒÑ€Ð¾Ð²ÐµÐ½Ñ Ð¸Ð½Ñ„Ð»ÑÑ†Ð¸Ð¸ для бедных отличается от ÑÐ¾ÑÑ‚Ð¾ÑÑ‚ÐµÐ»Ñ Ð½Ñ‹Ñ… людей.
29.07.2008 368 LARIUŞIN Tatiana Infotag     
Barometrul Conjuncturii

După cît se vede, astăzi situaţia pe piaţa muncii din Republica Moldova este preocupată foarte multă lume - şi populaţia, şi antreprenorii, şi politicienii, şi donatorii financiari. Problemele migraţiei de muncă, deficitului de mînă de lucru sau "salariul în plicuri" nimeresc tot mai des în vizorul şi pe masa de cercetare a eperţilor moldoveni şi de peste hotare. Numai că este regretabil că sesizarea actualităţii acestei teme pentru Republica Moldova este întrucîtva întirziată. Este regretabil, măcar şi din simplul motiv, că chiar de la bun început a fost clar, că în condiţiile de distanţiere de capitalele de afaceri ale Europei şi ale lumii, de dezintegrare internă şi, în sfîrşit, de lipsă a unor asemenea resurse naturale ca "petrolul şi gazul" Republica Moldova poate să mizeze doar pe propriile resurse. Cu alte cuvinte, în cazul limitării certe a unor asemenea factori de producţie, ca "pamîntul,, capitalul şi inovaţiile", Republica Moldova dispune în măsură suficientă doar de resurse de muncă. Să se subestimeze importanţa unor asemenea împrejurări în cadrul tranzacţiei la economia de piaţă, a fost destul de nechibzuit.
Vezi în: româna   24.01.2007 LARIUŞIN Tatiana   // 158.752 Kb