Prima / ANTONOV Viorica

ANTONOV Viorica

 
Sistemul de pensii, aproape de colaps!

În condiţiile în care numărul contribuabililor scade cu fiecare an tot mai rapid, iar gaura formată în bugetul asigurărilor sociale se extinde, reforma sistemului public de pensii este mai mult decât oportună. De fapt, despre aceste lucruri se vorbeşte, cel
11.03.2015 609 ANTONOV Viorica Ziarul Capital Market     
Pensia de deputat se va majora în 2012 cu 14%, în timp ce majoritatea pensionarilor va avea sporuri de 2%

În medie, aceste plăţi sociale se vor mări de la 1 aprilie 2012 cu 9,1%, anunţă ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, dar rămân în continuare cele mai mici din Europa
01.08.2011 310 ANTONOV Viorica www.adevarul.md     
Antonov: Instituţiile de învăţământ pregătesc specialişti cu duiumul de care piaţa muncii nu are nevoie

Oferta de pe piaţa muncii e alta decât cererea, deoarece instituţiile de învăţământ pregătesc jurişti, traducători, contabili cu duiumul de care economia ţării nu are nevoie, potrivit Vioricăi Antonov, expert în politici sociale.
11.07.2011 337 ANTONOV Viorica www.24h.md     
Gândirea critică şi creativă în contextul sistemului de învăţământ din Republica Moldova

Vezi în: româna   21.04.2011 ANTONOV Viorica   // 1328.731 Kb   
Abandonul copilului în Republica Moldova: actori, soluţii şi lacune

Vezi în: româna   15.03.2011 ANTONOV Viorica   // 2164.959 Kb   
Prognoză ANOFM: reducerea şomajului în 2011

Agenţii economici vor încerca să reactiveze posturile conservate din cauza crizei.
11.01.2011 353 ANTONOV Viorica Radio Europa Liberă     
Remitenţele trebuie să se transforme în investiţii

Viorica Antonov (IDIS): "ne aflăm la un fel de răscruce, de transformare a exodului de creiere în circulaţie de creiere".
19.11.2010 367 ANTONOV Viorica Radio Europa Liberă     
Piaţa muncii iese din criză prin zona informală

La începutul lunii curente, un studiu al centrului analitic Expert Grup constata prezenţa pe piaţa muncii din Republica Moldova a unor tendinţe de depăşire a situaţiei de criză din acest domeniu. Însă experţii au ajuns la concluzia că pentru a depăşi efectele nefaste ale crizei economice angajatorii recurg la diverse metode, inclusiv trecerea la economia tenebră.
04.10.2010 374 ANTONOV Viorica www.eco.md     
Persoanele cu dizabilităţi au puţine şanse de a se integra în societate

Singura sursă de supravieţuire a persoanelor cu handicap sunt prestaţiile sociale. Astfel, numeroase persoane cu dizabilităţi rămân excluse din viaţa socială. Acestea sunt condamnate să-şi petreacă tot timpul între pereţii casei, fiind dependente de rude şi apropiaţi.
20.08.2010 418 ANTONOV Viorica Flux     
Integrare, oportunităţi egale şi protecţie a persoanelor cu dizabilităţi

Vezi în: româna   17.08.2010 ANTONOV Viorica   // 1028.725 Kb   
Oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova

Vezi în: româna   english   07.07.2010 ANTONOV Viorica   // 264.785 Kb   
Buletin IDIS: Construcţia unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti ar putea face Republica Moldova mai puţin dependentă energetic

Republica Moldova şi-a pierdut de-a lungul timpului controlul asupra propriului sector energetic, vulnerabilitatea sa fiind abil exploatată de Federaţia Rusă, care se lasă greu înduplecată să scadă sau cel puţin să păstreze preţurile, şi aşa supuse majorărilor periodice. În condiţiile în care Republica Moldova deţine insuficiente pârghii în timpul negocierilor privind preţul la gazul importat de monopolistul rusesc, autorităţile trebuie să se concentreze în a găsi alternative. Un proiect care merită toată atenţia este cel pentru transportul de gaze naturale lichefiate între România, Georgia şi Azerbaidjan. Astfel, Republica Moldova ar putea contribui la rândul ei la construcţia unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti.
07.07.2010 665 ANTONOV Viorica     
IDIS Viitorul: Fiecare al zecelea tânăr din Moldova cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani este şomer

"Şomajul în rândul tinerilor este în mare măsură cauzat de salariile mici la locurile de muncă oferite de agenţiile de ocupare a forţei de muncă. Faptul că ei rămân neîncadraţi înseamnă o pierdere reală de capital uman şi apariţia unui deficit de cadre înalt calificate", susţine expertul IDIS Viorica Antonov. Tinerii înalt calificaţi sunt vulnerabili pe piaţa muncii a Republicii Moldova, care este mai prietenoasă pentru cei care prestează munci mai puţin calificate, aceasta este una dintre concluziile enunţate în cea de-a treia ediţie a Monitorului Social, cu genericul "Exodul de creiere: provocări, consecinţe, căi de acţiune", prezentat ieri, 8 iunie 2010, de către IDIS "Viitorul".
09.06.2010 331 ANTONOV Viorica Unimedia     
Fiecare al zecelea tînăr din Republica Moldova este şomer

Potrivit expertului în politici sociale şi dezvoltare, Viorica Antonov, 1 din 10 tineri cu vîrstă cuprinsă între 15-29 de ani este şomer. Şomajul în rîndul tinerilor, în opinia lui Antonov, este în mare măsură cauzat de salariile mici la locurile de muncă, oferite de agenţiile de ocupare a forţei de muncă, relatează BASA - press.
08.06.2010 247 ANTONOV Viorica BASA - press     
Exodul de creiere: provocări, consecinţe, căi de acţiune

Vezi în: româna   08.06.2010 ANTONOV Viorica   // 2754.103 Kb   
Exod sau circulaţie a creierelor ? Pentru o strategie de moblizare şi valorificare a tineretului

Viorica Antonov (IDIS): Strategia tineretului care a fost abordată de Ministerul Tineretului de astăzi, cât şi de precedenta guvernare, este foarte seacă în acţiuni şi în politici orientate spre tineret. Este Republica Moldova un stat cu viitorul emigrat? Ce are de pierdut sau de...
08.06.2010 292 ANTONOV Viorica Radio Europa Liberă     
Unul din zece tineri este şomer, expert IDIS

Unul din 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani este şomer. Acesta este cauzat, în mare măsură, de salariile mici la locurile de muncă oferite de agenţiile de ocupare a forţei de muncă. Despre aceasta comunicat expertul IDIS Viorica Antonov, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată marţi, 8 iunie, pe marginea prezentării celei de-a treia ediţii a Monitorului Social.
08.06.2010 258 ANTONOV Viorica Politik.md     
Exod de creiere

Experţii în politici sociale bat alarma. Tinerii pleacă din Moldova din cauza salariilor proaste şi imposibilităţii de a se angaja, după calificare, din lipsa de experienţă. Potrivit experţilor, situaţia este una critica pentru ca nu ajuta deloc creşterea economica, iar statul este îndemnat sa susţină tinerii financiar şi juridic în deschiderea unei afaceri în Moldova.
08.06.2010 298 ANTONOV Viorica Jurnal TV     
Patronii moldoveni fug de specialisti si muncitori calificati

Zicala - Omul potrivit, la locul potrivit", se pare, ca nu este valabila pentru Republica Moldova. Un studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale - Viitorul", arata ca jumatate din tinerii care au beneficiat de burse de studii peste hotare nu revin in tara. Iar cei ramasi in tara ingroasa randul somerilor sau pleaca in strainatate, sa munceasca la negru.
08.06.2010 291 ANTONOV Viorica Ştirea Zilei     
Monitorul Social: Exodul de creiere paralizează economia naţională

Tinerii înalt calificaţi sunt vulnerabili pe piaţa muncii a Republicii Moldova, care este mai prietenoasă pentru cei care prestează munci mai puţin calificate.
08.06.2010 275 ANTONOV Viorica Moldova Azi