Prima / ANTONOV Viorica

ANTONOV Viorica

 
Remitenţele trebuie să se transforme în investiţii

Viorica Antonov (IDIS): "ne aflăm la un fel de răscruce, de transformare a exodului de creiere în circulaţie de creiere".
19.11.2010 333 ANTONOV Viorica Radio Europa Liberă     
Piaţa muncii iese din criză prin zona informală

La începutul lunii curente, un studiu al centrului analitic Expert Grup constata prezenţa pe piaţa muncii din Republica Moldova a unor tendinţe de depăşire a situaţiei de criză din acest domeniu. Însă experţii au ajuns la concluzia că pentru a depăşi efectele nefaste ale crizei economice angajatorii recurg la diverse metode, inclusiv trecerea la economia tenebră.
04.10.2010 333 ANTONOV Viorica www.eco.md     
Persoanele cu dizabilităţi au puţine şanse de a se integra în societate

Singura sursă de supravieţuire a persoanelor cu handicap sunt prestaţiile sociale. Astfel, numeroase persoane cu dizabilităţi rămân excluse din viaţa socială. Acestea sunt condamnate să-şi petreacă tot timpul între pereţii casei, fiind dependente de rude şi apropiaţi.
20.08.2010 313 ANTONOV Viorica Flux     
Integrare, oportunităţi egale şi protecţie a persoanelor cu dizabilităţi

Vezi în: româna   17.08.2010 ANTONOV Viorica   // 1028.725 Kb   
Oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova

Vezi în: româna   english   07.07.2010 ANTONOV Viorica   // 264.785 Kb   
Buletin IDIS: Construcţia unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti ar putea face Republica Moldova mai puţin dependentă energetic

Republica Moldova şi-a pierdut de-a lungul timpului controlul asupra propriului sector energetic, vulnerabilitatea sa fiind abil exploatată de Federaţia Rusă, care se lasă greu înduplecată să scadă sau cel puţin să păstreze preţurile, şi aşa supuse majorărilor periodice. În condiţiile în care Republica Moldova deţine insuficiente pârghii în timpul negocierilor privind preţul la gazul importat de monopolistul rusesc, autorităţile trebuie să se concentreze în a găsi alternative. Un proiect care merită toată atenţia este cel pentru transportul de gaze naturale lichefiate între România, Georgia şi Azerbaidjan. Astfel, Republica Moldova ar putea contribui la rândul ei la construcţia unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti.
07.07.2010 612 ANTONOV Viorica     
IDIS Viitorul: Fiecare al zecelea tânăr din Moldova cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani este şomer

"Şomajul în rândul tinerilor este în mare măsură cauzat de salariile mici la locurile de muncă oferite de agenţiile de ocupare a forţei de muncă. Faptul că ei rămân neîncadraţi înseamnă o pierdere reală de capital uman şi apariţia unui deficit de cadre înalt calificate", susţine expertul IDIS Viorica Antonov. Tinerii înalt calificaţi sunt vulnerabili pe piaţa muncii a Republicii Moldova, care este mai prietenoasă pentru cei care prestează munci mai puţin calificate, aceasta este una dintre concluziile enunţate în cea de-a treia ediţie a Monitorului Social, cu genericul "Exodul de creiere: provocări, consecinţe, căi de acţiune", prezentat ieri, 8 iunie 2010, de către IDIS "Viitorul".
09.06.2010 295 ANTONOV Viorica Unimedia     
Fiecare al zecelea tînăr din Republica Moldova este şomer

Potrivit expertului în politici sociale şi dezvoltare, Viorica Antonov, 1 din 10 tineri cu vîrstă cuprinsă între 15-29 de ani este şomer. Şomajul în rîndul tinerilor, în opinia lui Antonov, este în mare măsură cauzat de salariile mici la locurile de muncă, oferite de agenţiile de ocupare a forţei de muncă, relatează BASA - press.
08.06.2010 222 ANTONOV Viorica BASA - press     
Exodul de creiere: provocări, consecinţe, căi de acţiune

Vezi în: româna   08.06.2010 ANTONOV Viorica   // 2754.103 Kb   
Exod sau circulaţie a creierelor ? Pentru o strategie de moblizare şi valorificare a tineretului

Viorica Antonov (IDIS): Strategia tineretului care a fost abordată de Ministerul Tineretului de astăzi, cât şi de precedenta guvernare, este foarte seacă în acţiuni şi în politici orientate spre tineret. Este Republica Moldova un stat cu viitorul emigrat? Ce are de pierdut sau de...
08.06.2010 263 ANTONOV Viorica Radio Europa Liberă     
Unul din zece tineri este şomer, expert IDIS

Unul din 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani este şomer. Acesta este cauzat, în mare măsură, de salariile mici la locurile de muncă oferite de agenţiile de ocupare a forţei de muncă. Despre aceasta comunicat expertul IDIS Viorica Antonov, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată marţi, 8 iunie, pe marginea prezentării celei de-a treia ediţii a Monitorului Social.
08.06.2010 230 ANTONOV Viorica Politik.md     
Exod de creiere

Experţii în politici sociale bat alarma. Tinerii pleacă din Moldova din cauza salariilor proaste şi imposibilităţii de a se angaja, după calificare, din lipsa de experienţă. Potrivit experţilor, situaţia este una critica pentru ca nu ajuta deloc creşterea economica, iar statul este îndemnat sa susţină tinerii financiar şi juridic în deschiderea unei afaceri în Moldova.
08.06.2010 258 ANTONOV Viorica Jurnal TV     
Patronii moldoveni fug de specialisti si muncitori calificati

Zicala - Omul potrivit, la locul potrivit", se pare, ca nu este valabila pentru Republica Moldova. Un studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale - Viitorul", arata ca jumatate din tinerii care au beneficiat de burse de studii peste hotare nu revin in tara. Iar cei ramasi in tara ingroasa randul somerilor sau pleaca in strainatate, sa munceasca la negru.
08.06.2010 257 ANTONOV Viorica Ştirea Zilei     
Monitorul Social: Exodul de creiere paralizează economia naţională

Tinerii înalt calificaţi sunt vulnerabili pe piaţa muncii a Republicii Moldova, care este mai prietenoasă pentru cei care prestează munci mai puţin calificate.
08.06.2010 237 ANTONOV Viorica Moldova Azi     
Economia Moldovei pe mâna specialiştilor necalificaţi

Tinerii înalt calificaţi sunt vulnerabili pe piaţa muncii a Republicii Moldova, care este mai prietenoasă pentru cei care prestează munci mai puţin calificate. Salariile mici şi monotonia ofertelor sunt cele care îi fac pe unii tineri foarte bine pregătiţi să ia calea străinătăţii, unde de cele multe ori prestează munci care nu corespund profilului lor profesional. Astfel, Republica Moldova pierde capital intelectual valoros, fiind o sursă de forţă de muncă ieftină. Mai mult, exodul de creiere comportă riscul de creştere a impozitelor pe venit pentru populaţia economic activă.
08.06.2010 257 ANTONOV Viorica Hotnews.md     
В Ролдове растет число безработных

Это связано с низкими зарплатами
08.06.2010 239 ANTONOV Viorica http://www.kp.md     
Buletin IDIS: Slovacia şi Marea Britanie sprijină Republica Moldova în aspiraţiile sale europene

Marea Britanie şi Slovacia şi-au reiterat disponibilitatea de a sprijini aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, în cadrul Parteneriatului Estic. Acest suport extern vine să răspundă necesităţii de depăşire a crizei economice şi sociale, încurajând reformele structurale, în conformitate cu standardele europene.
30.04.2010 537 ANTONOV Viorica     
Cetăţenii Republicii Moldova care lucrează peste hotare trebuie să beneficieze de pensii după reîntoarcerea în ţară

Migraţia forţei de muncă ameninţă serios sistemul de securitate socială din Republica Moldova care, în lipsa unor reforme structurale, nu reuşeşte să ţină pasul cu necesităţile societăţii. Moldova riscă serioase fisuri sociale în următorii zece ani, cînd se va confrunta cu problema integrării în sistemul de asigurare socială al Republicii Moldova a persoanelor care au muncit "la negru" peste hotare, se anunţă într-un comunicat de presă al IDIS "Viitorul".
Vezi în: româna   26.04.2010 310 ANTONOV Viorica   // 584.878 Kb   
Expert: În următoarele luni nu se prevede îmbunătăţirea pieţei muncii

xperţii de la IDIS "Viitorul" au ajuns la concluzia că în următoarele luni nu se prevede îmbunătăţirea pieţei muncii. "Situaţia pe piaţa forţei de muncă este în continuare destul de tensionată", susţin experţii în cadrul "Monitorului Economic: analize şi prognoze trimestriale" (trimestrul 1 din 2010), lansată miercuri, 14 aprilie.
15.04.2010 228 ANTONOV Viorica Politik.md     
Basarabenii care muncesc peste hotare riscă să rămână fără pensii

Moldova riscă serioase fisuri sociale în următorii zece ani, când se va confrunta cu problema integrării în sistemul de asigurare socială al Republicii Moldova a persoanelor care au muncit "la negru" peste hotare. Este una dintre concluziile celei de-a doua ediţii a Monitorulului Social, publicat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul".
29.03.2010 226 ANTONOV Viorica www.rgnpress.ro