Prima / LITRA Leonid

LITRA Leonid

 
Leonid Litra: În Republica Moldova, procesul de Integrare Europeană nu mai țintește aderarea

IDIS „Viitorul” prezintă o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă, semnată de Leonid Litra, cu genericul „În Republica Moldova, procesul de Integrare Europeană nu mai țintește aderarea”.În lucrarea sa, autorul face o scurtă evaluare a trendurilor apropierii Moldovei de UE, arătând poziția partidelor de la guvernare față de acest proces.
27.04.2015 587 LITRA Leonid     
Analiză IDIS: Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova

Discuţiile privind necesitatea schimbării sistemului electoral în Republica Moldova au creat polemici în rândul partidelor de guvernare. În analiza sa "Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova", expertul IDIS, Leonid Litra explică avantajele şi părţile slabe ale schimbării sistemului electoral. Lucrarea apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Friedrich Ebert.Cele mai multe referinţe au fost făcute de către liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care pledează pentru un sistem electoral mixt, în care jumătate din deputaţi ar fi aleşi
26.04.2012 1144 LITRA Leonid     
Analiză IDIS: Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova

Vezi în: româna   english   26.04.2012 LITRA Leonid   // 301.221 Kb   
Relansarea relaţiilor moldo-ucrainene după 20 de ani: nimic nu este convenit până când nu este convenit totul

Vezi în: româna   english   22.03.2012 LITRA Leonid   // 243.396 Kb   
Expert IDIS sugerează desfăşurarea unei şedinţe comune de guvern Chişinău-Kiev, pentru a coordona procesele de integrare europeană

O şedinţă comună dintre guvernul de la Chişinău şi cel de la Kiev, după modelul şedinţei comune dintre Chişinău şi Bucureşti, ar ajuta la rezolvarea problemelor dintre cele două state, dar şi la coordonarea proceselor de integrare europeană, sugerează expertul IDIS "Viitorul", Leonid Litra, în cea de-a 41-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de "Relansarea relaţiilor moldo-ucrainene după 20 de ani: nimic nu este convenit până când nu este convenit totul".
22.03.2012 630 LITRA Leonid     
Anul 2012 nu va aduce moldovenilor călătorii fără vize în UE, expert IDIS

Este aproape sigur că anul 2012 nu va aduce cetăţenilor moldoveni posibilitatea de a călători fără vize în Uniunea Europeană. Aceasta în pofida declaraţiilor exagerat de optimiste ale unor oficiali, dar şi a unor progrese reale înregistrate de Republica Moldova, constată expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", Leonid Litra, notează Info-Prim Neo.
08.02.2012 360 LITRA Leonid Info Prim-Neo     
Либерализация в мешке

Вторая неделя февраля заслуживает Ð±Ñ‹Ñ‚Ñ Ð¿Ð¾Ð¼ÐµÑ‡ÐµÐ½Ð½Ð¾Ð¹ особым знаком «либерализации». Ð’ Ð¿Ð¾Ð½ÐµÐ´ÐµÐ»Ñ Ð½Ð¸Ðº впервые после двухмесячного перерыва Ð¿Ñ€ÐµÐ¼Ñ ÐµÑ€-министр провел заседание ÐÐ°Ñ†Ð¸Ð¾Ð½Ð°Ð»Ñ Ð½Ð¾Ð¹ комиссии по европейской интеграции. Рероприятие по оценке наших успехов в славном деле выполнения требований плана действий ЕС-РРпрошло в закрытом режиме. Это было Ð´Ð¾Ð²Ð¾Ð»Ñ Ð½Ð¾ необычно для любящего Ð¿Ð¾Ñ…Ð²Ð°ÑÑ‚Ð°Ñ‚Ñ ÑÑ успехами на европейском поприще АЕИ.
08.02.2012 424 LITRA Leonid www.vedomosti.md     
Experţii constată că au apărut primele semne de îmbunătăţire a calităţii creşterii economice

Spre deosebire de anii precedenţi, cînd creşterea se baza aproape exclusiv pe consum, anul trecut am asistat la apariţia primelor semne de îmbunătăţire a calităţii creşterii economice, constată economistul de la IDIS "Viitorul", Gheorghe Costandachi, în studiul intitulat "Realităţi social-economice în Moldova: relevări, sugestii, tendinţe", lansat astăzi, transmite MOLDPRES.
08.02.2012 380 LITRA Leonid MOLDPRES     
Moldova pe calea liberalizării regimului de vize cu UE: un inventar al realizărilor şi eşecurilor

Vezi în: româna   english   LITRA Leonid   // 858.244 Kb   
NU vom scăpa de vize nici în 2012

În pofida declaraţiilor exagerat de optimiste ale unor oficiali, dar şi a unor progrese reale înregistrate de R. Moldova, este aproape sigur că în 2012 nu vom călători fără vize în Uniunea Europeană, constată expertul IDIS Leonid Litra în studiul său, lansat azi, 7 februarie 2012.
07.02.2012 343 LITRA Leonid www.timpul.md     
Cetăţenii moldoveni au puţine şanse să poată călători fără vize în Uniunea Europeană până la sfârşitul anului curent

Cetăţenii moldoveni au puţine şanse să poată călători fără vize în Uniunea Europeană până la sfârşitul anului curent. Într-un studiu prezentat astăzi la Chişinău, institutul "IDIS Viitorul" constată că optimismul autorităţilor de la Chişinău pare exagerat în condiţiile în care Republica Moldova va trebui să facă faţă unor provocări financiare sau de altă natură.
07.02.2012 358 LITRA Leonid www.voceabasarabiei.net     
Vor circula moldovenii fără vize în UE peste un an?

Unde a ajuns Republica Moldova în eforturile de a obţine liberalizarea regimului de acordare a vizelor pentru zona Schengen? În opinia ministrului de externe Iurie Leancă, destul de departe deşi unele legi cerute de Bruxelles, cum este legea antidiscriminare, nici nu a plecat de la guvern. Lucia Diaconu relatează:
06.02.2012 6895 LITRA Leonid www.europalibera.org     
Cînd presiunea străzii capătă legalitate? Şi cine e arbitrul?

Punct şi de la capăt: cu Vasile Botnaru şi invitaţii săi Janeta Hanganu şi Leonid Litra.
23.01.2012 386 LITRA Leonid www.europalibera.org     
In aşteptarea dreptului de a circula liber în UE...

Leonid Litra: "Chiar şi în cele mai optimiste scenarii, nu cred că este posibil ca până la finele lui 2012, liberalizarea să fie un fapt împlinit."
10.01.2012 465 LITRA Leonid www.europalibera.org     
IDIS Viitorul: Schimbarea puterii la Tiraspol nu va aduce mari evoluţii în dosarul transnistrean

Înlăturarea lui Smirnov de la putere nu va schimba prea mult situaţia în dosarul transnistrean. Sfîrşitul epocii lui Smirnov nu înseamnă că în Transnistria este democraţie, sau, cel puţin, o democraţie incipientă. Cu toate acestea, există şanse că viitorul context va fi unul mai favorabil găsirii unei soluţii.
26.12.2011 355 LITRA Leonid Unimedia     
Schimbarea regimului în Transnistria, la ce ar trebui să se aştepte Moldova?

Vezi în: româna   english   23.12.2011 LITRA Leonid   // 301.719 Kb   
Retrospectiva 2011: Politica externă a Moldovei

"Guvernele publice în Moldova, nu doar acesta, au o problemă cu gândirea strategică şi cu comunicarea."
21.12.2011 7121 LITRA Leonid www.europalibera.org     
Luminiţa de la capătul Alianţei pentru Integrare Europeană

Întrucât Parlamentul a ajuns la borna kilometrică pe care scrie că nu mai e mult până departe, vom încerca să ne dumirim astăzi dacă dincolo de foarte posibila alegere a şefului de stat (cum speră speakerul Marian Lupu, dar şi ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu, contrazişi însă, ambii, de scepticul premier Vlad Filat), e un luminiş, un heleşteu cu lebede şi nuferi, sau o bulboană periculoasă, urmată de praguri şi cascade? Pentru asta i-am invitat pe doi politologi avizaţi, care preferă să citească nu în aştri, ci sondajele.
12.12.2011 1327 LITRA Leonid www.europalibera.org     
64 de milioane de euro de la Uniunea Europeană

Un ajutor nerambursabil pentru reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia şi alte proiecte de infrastructură.
06.12.2011 1101 LITRA Leonid www.europalibera.org     
Grija protectoare a puterii: director la cimitir sau paznic la harbuzărie?

Punct şi de la capăt cu Vasile Botnaru şi invitaţii săi.
30.10.2011 421 LITRA Leonid www.europalibera.org