Prima / MUNTEAN Ion

MUNTEAN Ion

 
Spinoasa problemă a energiei

Experţii institutului IDIS Viitorul împreună cu reprezentanţi ai sistemului de alimentare cu energie termică au dezbătut problema eficientizării termice, astfel încă tarifele pentru  căldură să nu-i sperie pe consumatori. De asemenea, experţii au comparat eficienţa centralelor individuale şi a sistemului
05.03.2015 422 MUNTEAN Ion Radio Europa Libera     
Expert IDIS: R. Moldova nu poate evita consecinţele politicii energetice exercitate după destrămarea fostului imperiu sovietic

Autorităţile de la Chişinău nu reuşesc nici în trimestrul II al anului 2012 să procure gaze naturale din Federaţia Rusă la un preţ mai mic în baza unui contract nou chiar dacă acest lucru trebuia să se întâmple începând cu 1 ianuarie 2012, din moment ce contractul semnat în anul...
25.04.2012 680 MUNTEAN Ion     
Vulnerabilitatea securităţii energetice în Europa de Est şi testarea angajamentelor privind pachetul energetic III (Cazul Republicii Moldova şi Ucrainei)

Vezi în: româna   english   25.04.2012 MUNTEAN Ion   // 339.6 Kb   
Practicile locale de conservare a energiei în sectorul rezidenţial -“ realităţi triste şi perspective optimiste

MUNTEAN Ion www.ionmuntean.com     
PRIMELE CONSECINTE ALE PACHETULUI ENERGETIC 3 PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

MUNTEAN Ion www.easternpartnership.org     
Impactul scumpirii gazelor asupra economiei moldovene

Ion Muntean: Autorităţile ar trebui să obţină desincronizarea tarifelor Gazprom-ului de cotaţia petrolului la burse."Scumpirea gazelor naturale a fost şi continuă să fie grija princială a oamenilor la începutul iernii. Nici anul acesta nu face excepţie şi aceste scumpiri au efecte...
02.11.2011 367 MUNTEAN Ion www.europalibera.org     
Chişinăul trebuie să insiste pe o nouă formulă de calcul a preţului gazelor ruseşti

Autorităţile de la Chişinău trebuie să insiste la următoarele negocieri cu Gazprom pe o nouă formulă de calcul a preţului de procurare a gazelor. Aceasta trebuie să se bazeze pe ruperea legăturii de preţul produselor petroliere şi stabilirea ca referenţial a preţului de pe pieţele de gaze naturale, susţine experul în eficienţă energetică, Ion Muntean. Concluzia face parte dintr-un studiu de profil, lansat marţi, 1 noiembrie.
01.11.2011 327 MUNTEAN Ion Arena     
Vulnerabilitatea economiei naţionale la scumpirea gazelor naturale

Vezi în: româna   01.11.2011 MUNTEAN Ion   // 670.062 Kb   
Expert IDIS recomandă modificarea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor naturale

Scumpirile drastice a resurselor energetice reprezintă produsul unei politici energetice de stat defectuoase, purtate pe parcursul a douăzeci de ani. În condiţiile când de voinţa furnizorului monopolist Gazprom depinde dinamica preţurilor, ajutoarele sociale nu au decât rolul de măsură pe termen scurt şi nu soluţionează nicidecum problema. Mai mult, aceste compensaţii sunt simbolice în comparaţie cu suma facturilor lunare la energie. Însăşi creşterea numărului persoanelor care solicită aceste ajutoare reprezintă un indicator al situaţiei social-economice din ţară.
01.11.2011 826 MUNTEAN Ion     
Din cauza preţului ridicat la gaz puterea de cumpărare a cetăţenilor scade dramatic. Vezi ce soluţii propun experţii

Limita de rezistenţă a cetăţenilor se apropie de zero din cauza preţului ridicat la gaz, care a crescut de la începutul anului curent cu 34,7%, potrivit declaraţiei lui Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS Viitorul.
01.11.2011 482 MUNTEAN Ion www.24h.md     
Experţi recomandă modificarea formulei de calculare a preţului de procurare a gazelor naturale

Pentru a asigura o stabilitate mai mare a preţurilor la resursele energetice, e nevoie ca în următoarele negocieri cu Gazprom să se insiste pe o nouă formulă de calculare a preţului de procurare a gazelor. La această concluzie au ajuns autorii studiului "Vulnerabilitatea economiei naţionale la scumpirea gazelor naturale", prezentat astăzi la IDIS "Viitorul", comunică MOLDPRES.
01.11.2011 347 MUNTEAN Ion Moldpres     
Separarea datoriilor şi activelor SA Moldovagaz -“ o nouă abordare superficială a unor probleme istorice

Vezi în: româna   10.05.2011 MUNTEAN Ion   // 335.983 Kb   
Un nou contract cu Gazprom -“ o nouă majorare a preţurilor?

- Cu cât mai mult se apropie perioada de semnare a unui nou contract de procurare a gazelor naturale din Federaţia Rusă, cu atât mai actuale devin problemele istorice legate de colaborarea dintre SA Moldovagaz şi SAD Gazprom. Miza este aceeaşi - obţinerea unui contract cât mai favorabil pentru ambele părţi, începând cu anul 2012. Obţinerea unui asemenea rezultat pentru Republica Moldova este condiţionată de datoriile istorice care s-au acumulat faţă de Gazprom. Problema ar fi mult mai simplă dacă ar exista doar datoriile acumulate în partea dreaptă a Nistrului, dar, întrucât la mijloc se află regiunea transnistreană, situaţia se complică şi mai mult".
10.05.2011 378 MUNTEAN Ion www.moldova.org     
Republica Moldova îşi întăreşte securitatea energetică pe banii UE

Interconectarea reţelelor electrice ale Moldovei cu cele europene este tărăgănată din lipsă de finanţe. Situaţia se poate schimba radical în acest an, dacă guvernanţii vor exploata conjunctura externă favorabilă.
09.02.2011 385 MUNTEAN Ion Adevărul     
7 premize pentru consolidarea sectorului energetic al Republicii Moldova în anul 2011

Vezi în: româna   08.02.2011 MUNTEAN Ion   // 444.829 Kb   
Moldova şi dependenţa ei energetică: soluţii, speranţe

Ion Muntean (IDIS): "Modernizări nu s-au făcut şi ne-am pomenit într-o situaţie când consumul este de 3 ori mai mare decât în celelalte ţări."
08.02.2011 354 MUNTEAN Ion www.europalibera.org     
Expirarea contractului dintre Gazprom şi Moldovagaz -“ noi oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova

Vezi în: româna   28.12.2010 MUNTEAN Ion   // 1048.939 Kb   
Proiectul legii cu privire la eficienţa energetică - un început promiţător sau comision bugetului de stat?

Vezi în: româna   14.05.2010 MUNTEAN Ion   // 192.13 Kb