Prima / ŢUGUI Eduard

ŢUGUI Eduard

 
Evoluția societății civile din R. Moldova și Dialogul Politic

IDIS ”Viitorul” vă prezintă studiul „Organizaţiile Societăţii Civile din Republica Moldova: evoluţia, sustenabilitatea şi participarea la dialogul politic”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului ”Civil Society. Dialogue for Progress”.
15.06.2015 527 ŢUGUI Eduard     
Eduard Țugui: Luxul neutralităţii pentru Republica Moldova

IDIS „Viitorul” prezintă o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă, semnată de Eduard Țugui, cu genericul „Finanţele şi securitatea: Republica Moldova în context regional”.În lucrarea sa, autorul analizează nivelul de securitate în regiunea est-europeană, în general, dar și a
28.05.2015 576 ŢUGUI Eduard     
Expert IDIS: Noua politică a Rusiei în spațiul post-sovietic trebuie primită echilibrat de către R. Moldova

Revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin anunță schimbarea în spațiul post-sovietic, schimbare determinată nu de persoana președintelui, care este figura politică centrală de mai bine de un deceniu în Rusia, ci de către noul context intern și internațional în care
22.06.2012 1090 ŢUGUI Eduard     
Geopolitica ortodoxiei şi relaţia stat-biserică în Republica Moldova

Vezi în: româna   english   08.11.2011 ŢUGUI Eduard   // 409.418 Kb   
Instituirea unei biserici autocefale ar putea scoate Chişinăul din mrejele geopoliticii ortodoxiei

Vizita recentă a patriarhului Kiril la Chişinău a reaprins dezbaterile pe tema relaţiei biserică-stat în Republica Moldova, pe fundalul conexiunii ecleziastice moldo-ruse. Or, Preafericirea Sa acesta a fost întâmpinat cu onoruri militare şi a fost însoţit de către primul-ministru şi preşedintele interimar al RM. Cert este că patriarhul a impresionat prin profunzimea mesajului creştin şi a evitat, pe cât posibil, aluziile geopolitice, susţine expertul asociat IDIS Eduard Ţugui în analiza sa "Geopolitica ortodoxiei şi relaţia stat-biserică în Republica Moldova". Lucrarea apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Friedrich Ebert.
08.11.2011 828 ŢUGUI Eduard     
Republica Moldova şi Ucraina nu pot fi satisfăcute de "diplomatica" includere într-un program de vecinătate european alături de Belarus

În perioada 29-30 septembrie 2011, Polonia va găzdui cel de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic. Acest eveniment oferă Republicii Moldova oportunitatea de a obţine o perspectivă de integrare europeană mult mai clară. Asta în mare parte datorită deschiderii preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene, Polonia fiind primul dintre statele comunitare interesat de succesul Parteneriatului Estic, este de părere expertul asociat IDIS "Viitorul", Eduard Ţugui, în cea de-a 38-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de "Republica Moldova şi viitorul Parteneriatului Estic: perspectivele Summitului de la Varşovia".
15.09.2011 689 ŢUGUI Eduard     
Republica Moldova şi viitorul Parteneriatului Estic: perspectivele Summitului de la Varşovia

Vezi în: româna   english   15.09.2011 ŢUGUI Eduard   // 333.353 Kb   
Regionalizare şi eurointegrare în cadrul Acordului central european de comerţ liber"

Vezi în: româna   english   19.07.2011 ŢUGUI Eduard   // 511.075 Kb   
CEFTA poate reprezenta pentru Republica Moldova un argument în plus la negocierea Acordului de liber schimb cu UE

Acordul Central European de Comerţ Liber (CEFTA) reprezintă documentul care conectează Republica Moldova la regiunea Balcanilor de Vest, deocamdată singura cu perspective clare de aderare la Uniunea Europeană. Or, UE a fost de la început unul dintre susţinătorii CEFTA, care a devenit "anticamera" participării la piaţa comună europeană, în timp ce prevederile documentului propriu-zis au fost compatibile cu prevederile Acordurilor de Asociere şi, implicit, cu Tratatul Uniunii Europene, constată expertul asociat al IDIS "Viitorul", Eduard Ţugui, în cea de-a 32-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de "Regionalizare şi eurointegrare în cadrul Acordului central european de comerţ liber".
19.07.2011 920 ŢUGUI Eduard     
Operaţionalizarea scutului antirachetă american în Europa şi securitatea Republicii Moldova

Vezi în: româna   english   21.06.2011 ŢUGUI Eduard   // 418.025 Kb   
Republica Moldova nu îşi poate permite luxul să tacă când se reconfigurează securitatea continentului european

Agitata campanie electorală din Republica Moldova a făcut aproape neobservat subiectul operaţionalizării scutului antirachetă american în Europa -“ o mutare strategică continentală, constată expertul asociat al IDIS "Viitorul", Eduard Ţugui, în cea de-a 27-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de "Operaţionalizarea scutului antirachetă american în Europa şi securitatea Republicii Moldova".
21.06.2011 658 ŢUGUI Eduard     
Republica Moldova-România: eficientizarea parteneriatului strategic pentru integrare europeană

Vezi în: româna   english   02.05.2011 ŢUGUI Eduard   // 303.807 Kb   
E nevoie de a semna un Plan de Acţiuni care să detalieze parteneriatul cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Semnarea parteneriatului pentru integrare europeană a Republicii Moldova, care oferă cadrul politic de bază unei cooperări moldo-române pe această dimensiune, reclamă necesitatea de a cădea de acord asupra unui plan de acţiuni cât mai detaliat, constată expertul asociat IDIS "Viitorul", Eduard Ţugui, în analiza intitulată "Republica Moldova-România: eficientizarea parteneriatului strategic pentru integrare europeană". Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy.
02.05.2011 893 ŢUGUI Eduard     
De arhitectura noului Tratat privind Forţele Convenţionale în Europa depinde demilitarizarea regiunii transnistrene

Prevederile Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa (FACE), în tandem cu Declaraţia Summit-ului OSCE de la Istanbul, reprezintă poate singurele instrumente eficiente de a obliga Rusia să-şi onoreze angajamentele asumate de a-şi retrage muniţiile şi militarii din regiunea transnistreană. În acest context, Chişinăul trebuie să facă faţă unor negocieri complicate, unde se ciocnesc interese legate de securitatea internaţională şi continentală.
24.02.2011 673 ŢUGUI Eduard     
Demilitarizarea Transnistriei în contextul remodelării echilibrului militaro-strategic european

Vezi în: româna   english   24.02.2011 ŢUGUI Eduard   // 307.046 Kb   
Falsa alternativă estică: Republica Moldova şi Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus

Vezi în: româna   english   17.11.2010 ŢUGUI Eduard   // 388.533 Kb   
Buletin IDIS: Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus este o falsă alternativă pentru dezvoltarea economică şi modernizarea instituţională a Republicii Moldova

Noul proiect geopolitic rusesc, Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, a fost preluat rapid de către unele partide politice moldoveneşti, devenind chiar temă de campanie. Or, spaţiul economic eurasiatic pe care îl articulează Rusia este o falsă alternativă pentru dezvoltarea economică şi modernizarea instituţională a Republicii Moldova. Prin urmare, trebuie tratată ca atare: Republica Moldova să-şi menţină traseul european, printr-o eurointegrare sectorială prudentă şi bine susţinută tehnic. Un exerciţiu politic deloc uşor, mai ales că Rusia ne va aminti des de acum încolo despre structura răsăriteană. Cert e că Republica Moldova nu-şi poate permite luxul de a nu beneficia de accesul liber pe piaţa europeană şi, respectiv, de a suspenda un amplu mecanism de negocieri cu Uniunea Europeană.
17.11.2010 681 ŢUGUI Eduard