Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

 
Autorităţile din Gagauz-Yeri, în colaborare cu IDIS "Viitorul", au prezentat public Ghidul "Găgăuzia: Oportunităţi pentru investiţii"
Autorităţile din Gagauz-Yeri au prezentat public, la 24 decembrie 2008, Ghidul "Găgăuzia: Oportunităţi pentru investiţii". Ghidul reprezintă un component-cheie al programului "Dezvoltarea economiilor locale prin acţiune şi alianţă (DELTA) Găgăuzia", iniţiat de LGI/OSI, în cooperare cu autorităţile din Găgăuzia, co-finanţat de Fundaţia Soros-Moldova şi implementat de IDIS "Viitorul". Ghidul a fost elaborat în două limbi: rusă şi engleză.
Vezi în: româna   24.12.2008 826     // 949 Kb   
Criza financiară nu va afecta sectorul financiar, dar cel real al economiei moldoveneşti, IDIS "Viitorul"
Efectele crizei financiare mondiale afectează pluridimensional Republica Moldova. Volumul remitenţelor înregistrează un trend descendent. Ca urmare a scăderii volumului de remitenţe, se va diminua consumul prin reducerea volumului de importuri. Aceasta pune în pericol veniturile la bugetul public, care este dependent în proporţie de circa 90% de consum. Reducerea volumului creditelor acordate, precum şi majorarea iminentă a ratei dobânzii la credite sunt simptome ale unei crize economice de proporţii. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului de politici publice "Sinteza anului 2008. Prognoze pentru 2009", prezentat la 24 decembrie 2008, de către experţii IDIS "Viitorul".
Vezi în: româna   24.12.2008 496     // 62.5 Kb   
Experţii IDIS evaluează capacitatea autorităţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova
Pe când România luptă pentru accesul deplin şi liber al cetăţenilor săi spre pieţele forţei de muncă ale UE, Ucraina şi Republica Moldova tind să asigure condiţii mai favorabile pentru călătoriile legale, angajare şi drepturi sociale atât în UE, cât şi în Rusia -“ ca puncte principale de destinaţie a migranţilor. UE nu joacă acelaşi rol transformator în cazul Republicii Moldova şi Ucrainei în domeniul migraţiei, aşa cum a fost exemplul României. În mare parte, acesta se datorează faptului că spre deosebire de România, Ucraina şi Republica Moldova nu au o perspectivă clară de aderare la UE, aceasta servind ca o puternică momeală în procesul de reformare europenizată în afara UE. Acestea sunt principalele constatări ale raportului trilateral "Tendinţe şi politici migraţioniste în regiunea Mării Negre: cazurile R. Moldova, României şi Ucrainei", prezentat la 23 decembrie 2008.
Vezi în: româna   23.12.2008 603     // 916.5 Kb   
IDIS "Viitorul" va demara o campanie de încurajare a participării cetăţenilor la alegerile parlamentare din 2009
IDIS "Viitorul" va demara o campanie de încurajare a participării cetăţenilor la alegerile parlamentare din 2009. Iniţiativa dată este parte componentă a proiectului "Stimularea responsabilităţii civice în cadrul campaniei electorale din 2009", finanţat de Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului. IDIS "Viitorul" îşi exprimă disponibilitatea de a coopera cu alte ONG-uri, precum şi cu CEC (Comisia Electorală Centrală), astfel încât alegătorii să fie mai responsabili faţă de procesul de vot, iar politicienii -“ faţă de promisiunile electorale.
Vezi în: româna   19.12.2008 370     // 76 Kb   
Sărăcie, incertitudine şi speranţă: Tabloul percepţiilor şi neliniştilor sociale în ajunul scrutinului general din 2009
Pentru fiecare al treilea cetăţean din RM, singura idee naţională e legată de consolidarea statului de drept. Datele sondajului descriu R. Moldova ca pe o societate atomizată, în care cetăţeanul investeşte cu încredere doar propria familie şi rudele apropiate -“ 42,9%, şi are puţină încredere în vecini şi autorităţi publice. Multipartitismul nu este apreciat de cetăţeni. Într-un stat în care pluralismul politic nu este consolidat prin instituţii şi practici viabile, până şi oamenii simpli ajung să-şi dorească un singur partid care să guverneze, sau cel mult două partide. Totodată, cele mai importante piedici pe calea integrării europene sunt: corupţia, instabilitatea politică, ideologia partidului aflat la guvernare şi interesul limitat al UE. Alternarea la guvernare ar fi salutată de populaţie, iar 41% susţin ideea unificării partidelor din opoziţie pentru alegerile din 2009. Fiecare al treilea cetăţean consideră că în Republica Moldova există cel puţin un partid de orientare europeană incontestabilă. Acestea sunt principalele constatări ale sondajului naţional "Monitorul Social - 2008 ", prezentat la 17 decembrie 2008, de către IDIS "Viitorul".
17.12.2008 795   MUNTEANU Igor     
Exportatorii moldoveni: "Ridicaţi barierele din calea exporturilor moldoveneşti! Lăsaţi economia să respire liber!"
"Ridicaţi barierele din calea exporturilor moldoveneşti! Lăsaţi economia să respire liber!". Acesta este mesajul Campaniei de advocacy în susţinerea exportatorilor moldoveni de produse agricole. Campania a fost lansată oficial în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată la 17 decembrie 2008. Campania de advocacy în susţinerea exportatorilor moldoveni de produse agricole este realizată de Coaliţia pentru Dezvoltare Economică Rurală (CDER) şi finanţată de Fundaţia Soros-Moldova şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (Sida).
Vezi în: româna   17.12.2008 565   CHIVRIGA Viorel   // 923 Kb   
IDIS "Viitorul" prezintă tabloul percepţiilor şi neliniştilor sociale în ajunul scrutinului general din 2009
La rugămintea IDIS "Viitorul", CBS Axa a efectuat sondajului naţional "Monitorul Social -“ 2008". Prezentarea publică a rezultatelor va avea loc miercuri, 17 decembrie, ora 10:00, în sala de conferinţe a Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", et. 2 (adresa: Chişinău, str. Iacob Hîncu 10/1). La dezbateri sunt invitaţi liderii partidelor politice, analişti politici, reprezentanţi ai sectorului asociativ, precum şi mass-media din RM.
Vezi în: româna   15.12.2008 388   MUNTEANU Igor   // 42 Kb   
Coordonatorul PR al IDIS "Viitorul" Laura Bohanţov premiat de către oficiul ONU în R. Moldova
Cei mai activi promotori ai drepturilor omului au fost premiaţi aseară, 10 decembrie, în cadrul unei festivităţi organizate tradiţional în această zi la Chişinău de către oficiul ONU în R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
11.12.2008 701   după Info-Prim Neo     
Sistemul de educaţie preşcolară în Republica Moldova nu oferă şanse egale pentru dezvoltare, IDIS think-tank
3 copii din 10 rămân în afara procesului de educaţie preşcolară. Cele mai mari discrepanţe apar în ceea ce priveşte accesul copiilor la educaţia preşcolară din mediul rural şi cel urban. Aceasta se răsfrânge negativ asupra încadrării acestora în sistemul şcolar primar de studii, programul căruia este conceput raportându-se la faptul că toţi copii sunt pregătiţi pentru şcoală. În municipiul Chişinău, accesul copiilor este îngrădit de supraaglomerarea instituţiilor. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului IDIS "Viitorul" "Educaţia preşcolară în Republica Moldova din perspectiva incluziunii şi a echităţii sociale", prezentat la 11 decembrie 2008, la o dezbatere publică.
Vezi în: româna   11.12.2008 602     // 56 Kb   
Cât de eficiente sunt reformele în domeniul asigurărilor auto obligatorii?
După mai mult de un an de la intrarea în vigoare a legislaţiei în domeniu, piaţa asigurărilor obligatorie de răspundere civilă auto este în continuare monopolizată de câteva companii. Tarifele noi, despre care s-a discutat luni în şir, nu au intrat în vigoare. Drepturile asiguraţilor sunt în continuare încălcate. În pofida faptului că reformele legislative întreprinse au avut ca scop ordonarea pieţei şi stabilirea unor reguli de joc, clare şi transparente pentru toţi, cazurile de concurenţă neloială şi neachitare a despăgubirilor nu sunt singulare. Noua metodologie de stabilire a primelor de asigurare, deşi eficientă şi corectă, relevă numeroase deficienţe la aplicarea în practică. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului IDIS "Viitorul" "Caracteristica asigurărilor prin efectul legii în domeniul transportului auto în Republica Moldova", prezentat la 9 decembrie 2008, în cadrul unei dezbateri publice.
Vezi în: româna   09.12.2008 500     // 54 Kb   
Tinerii lideri demonstrează vocaţie şi aspiraţii europene
Douăzeci de tineri, care au fost implicaţi într-un program intensiv de liderism, au prezentat public la 5 decembrie 2008 rezultatele unor iniţiative desfăşurate la nivel local. Programul a fost implementat de IDIS "Viitorul" şi susţinut de The Balkan Trust for Democracy.
Vezi în: româna   05.12.2008 669     // 48 Kb   
Dezbateri la Bălţi pe marginea priorităţilor regionale ale mediului de business
Reprezentanţii agenţilor economici, asociaţiilor de afaceri, precum şi ai filialei locale a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova vor dezbate la Bălţi priorităţile regionale de dezvoltare a antreprenoriatului, în cadrul unei mese rotunde. Evenimentul este organizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Bălţi.
Vezi în: româna   03.12.2008 327     // 41 Kb   
Cât de confortabil este sistemul de raportare obligatorie pentru agenţii economici?
Sistemul actual de raportare obligatorie este unul redundant, ceea ce dublează, şi chiar triplează costurile suportate de stat. Agenţii economicii sunt nevoiţi să stea la cozi interminabile pentru a prezenta rapoarte. Mai mult, ei sunt percepuţi apriori în calitate de infractori, şi nu de parteneri ai statului. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului IDIS "Viitorul" "Analiza sistemului de raportare obligatorie existent în Republica Moldova", prezentat la 3 decembrie 2008, la o dezbatere publică.
Vezi în: româna   03.12.2008 515     // 53.5 Kb   
Tender de servicii - IDIS Viitorul
Specificări pregătită de: Laura Bohanţov, Coordonator PR, IDIS "Viitorul" Data lansării: 1 decembrie 2008Data-limită pentru acceptarea ofertelor: 30 decembrie 2008 I. AccesoriiSpecificare pentru agenţiile depublicitate, casele de producţieVă rugăm sa ne trimiteţi oferta dumneavoastră...
01.12.2008 329       
Cât de confortabil este sistemul de raportare obligatorie pentru agenţii economici?
Sistemul actual de raportare obligatorie este unul redundant, care implică cheltuieli nejustificate. Agenţii economicii sunt nevoiţi să stea la cozi interminabile pentru a prezenta rapoarte. Mai mult, agenţii economici sunt percepuţi apriori în calitate de infractori, şi nu parteneri ai statului. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului IDIS "Viitorul" "Analiza sistemului de raportare obligatorie existent în Republica Moldova".
Vezi în: româna   01.12.2008 482     // 44 Kb   
La Anenii Noi radioul înseamnă transparenţă şi implicare
"Dacă cu un ziar ai putea să te aperi de o muscă, atunci radioul e lângă noi şi atunci când mulgem vaca". Astfel a ilustrat jurnalistul Eugeniu Margine importanţa pe care a început să o capete radioul local TEMP în viaţa comunităţii din Anenii Noi. Noi Frecvenţa 104,4 FM a devenit, în scurt timp, emblematică pentru localitate. Anume impactul social al radioului în comunitate, precum şi faptul că stimulează transparenţa în procesul decizional au fost factorii care au adus recunoaşterea localităţii la nivel naţional. Astfel, oraşul Anenii Noi fost nominalizat la Ceremonia de premiere a celor mai bune practici la categoria "Transparenţă şi etică publică", desfăşurată în cadrul Programului Bunelor Practici.
27.11.2008 842       
Poate evita Republica Moldova opţiunea euro-atlantică? Dezbateri cu studenţii de la relaţii internaţionale de la USM
100 de studenţi ai Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice a USM au participat miercuri, 26 noiembrie 2008, la cursul public "Poate evita RM opţiunea euro-atlantică? Consideraţii asupra stabilităţii democratice şi integrării europene", organizat de IDIS "Viitorul".
Vezi în: româna   русский   26.11.2008 634     // 46 Kb   
Dezbateri la Edineţ pe marginea priorităţilor regionale ale mediului de business
Reprezentanţii agenţilor economici, asociaţiilor de afaceri, precum şi ai filialei locale a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova vor dezbate la Edineţ priorităţile regionale de dezvoltare a antreprenoriatului, în cadrul unei mese rotunde. Evenimentul este organizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Edineţ.
Vezi în: româna   26.11.2008 395     // 40.5 Kb   
Poate evita Republica Moldova opţiunea euro-atlantică? Dezbateri cu formatorii de opinie la Bălţi
Nicio ţară din spaţiul răsăritean nu s-a integrat în Uniunea Europeană fără a accede mai întâi la Alianţa Nord-Atlantică. Cu toate acestea, subiectul euro-atlantic nu a încins deocamdată spaţiul public din Republica Moldova. Iată principalele concluzii ale mesei rotunde regionale "Poate evita RM opţiunea euro-atlantică? Consideraţii asupra stabilităţii democratice şi integrării europene", organizată de IDIS "Viitorul" la 25 octombrie 2008, la Bălţi.
Vezi în: româna   25.11.2008 552     // 47 Kb   
NATO: ghid de utilizare pentru partidele politice din RM
Reprezentanţii partidelor politice din RM au participat luni, 24 noiembrie 2008, la cursul executiv "NATO: ghid de utilizare", organizat de IDIS "Viitorul".
24.11.2008 644       
1 2 3 4 »»