Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

 
Monitorul Economic: Se conturează perspective pentru revenirea în zona creşterii în anul 2010 a principalelor sectoare ale economiei naţionale
Criza economică a primit "viză de reşedinţă temporară" şi în Republica Moldova. Imunitatea economiei R. Moldova în faţa crizei economice, evocată de fosta guvernare este o eroare, în condiţiile reducerii principalilor indicatori economici, instabilităţii politice şi creşterii vulnerabilităţilor sociale. Economia Republicii Moldova se restabileşte lent după contractarea dură resimţită în special în sectorul transporturilor, construcţiilor şi investiţiilor. Autorităţile vor reuşi să-şi onoreze toate obligaţiile sociale, pe seama creditelor externe de la Fondul Monetar Internaţional şi Federaţia Rusă. Stabilizarea bugetului public naţional rămâne principala constrângere pentru următorii doi ani. Pentru a acoperi împrumuturile de pe piaţa internă şi externă, experţii recomandă Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să crească masa monetară prin acordarea unei linii de creditare pe termen lung băncilor comerciale pentru sectorul real, în valoare de cel puţin 2,5 miliarde de lei. Totodată, autorităţile trebuie să ducă la bun sfârşit reforma instituţională, unica capabilă să asigure o creştere economică bazată pe investiţii, şi nu pe consumul intern.
22.12.2009 1113   Comentarii: 1     
Reforma Consiliului Suprem de Securitate, discutată public la IDIS "Viitorul"
IDIS "Viitorul" a găzduit azi, 21 decembrie 2009, o dezbatere pe reforma Consiliului Suprem de Securitate. Evenimentul a avut cu sprijinul financiar al the Balkan Trust for Democracy, în contextul intenţiei IDIS "Viitorul" de a spori calitatea dezbaterilor tematice şi de a contribui la extinderea cunoştinţelor în materie de securitate.
21.12.2009 674       
Tinerii discută despre democratizarea Republicii Moldova, la dezbaterile organizate de IDIS "Viitorul"
IDIS "Viitorul" a organizat şase dezbateri publice în octombrie-noiembrie 2009, care au întrunit cca. 250 de tineri din Chişinău, Bălţi şi Cahul. Dezbaterile au avut loc în cadrul proiectului "Dezbateri despre viitorului democraţiei în RM", finanţat de Ambasada Lituaniei în Republica Moldova.
14.12.2009 836       
Raportul IDIS de prevenire a crizelor a fost prezentat mediului academic din Bălţi şi Cahul
Raportul IDIS de prevenire a crizelor, lansat în premieră la 26 noiembrie 2009 la Chişinău, a fost dezbătut cu mediul academic din Bălţi şi Cahul. Raportul de prevenire a crizelor reprezintă un produs trimestrial al IDIS "Viitorul", care compilează o serie de studii pe patru teme sensibile, ce conturează domenii depozitare de riscuri pentru securitatea Republicii Moldova: regional, politic, economic şi social. Cercetarea apare cu suportul BTD (Balkan Trust for Democracy) şi Think Tank Fund al OSI.
14.12.2009 975       
IDIS "Viitorul" a instruit 40 de antreprenori în domeniul dezvoltării afacerilor
40 de antreprenori mici şi mijlocii au fost instruiţi în domeniul dezvoltării afacerilor de către experţii economici ai IDIS "Viitorul", în perioada 8-11 decembrie 2009. Agenţii economici au urmat patru module de training: managementul financiar, marketing, business, resurse umane.
11.12.2009 919       
Două comunităţi din Republica Moldova au finalizat cu succes proiecte de participare cetăţenească
Localităţile Crihana Veche (raionul Cahul) şi Step-Soci (raionul Orhei) au finalizat cu succes proiecte de dezvoltare locală, la derularea cărora au fost asistate de IDIS "Viitorul" şi organizaţia cehă "Agora Central Europe", în perioada aprilie-decembrie 2009. Astfel, comunitatea din Crihana Veche a iniţiat organizarea unui sistem eficient de management al deşeurilor, în timp ce localitatea Step-Soci s-a ales cu spaţii verzi mai bine amenajate, prin implicarea cetăţenilor. Proiectele de dezvoltare au fost finanţate din contul bugetelor locale.
10.12.2009 1644       
Poziţia comună asupra unor chestiuni vitale privind impozitarea, exportul, importul şi producerile vamale a fost prezentată oficial Ministerului Economiei, în numele comunităţii de afaceri din RM
Liderii celor mai reprezentative asociaţii de business au prezentat miercuri, 9 decembrie 2009, Declaraţia comunităţii de afaceri a Republicii Moldova privind impozitarea, exportul, importul şi producerile vamale, Ministrului Economiei, Viceprim-ministrului, Dl. Valeriu Lazăr, la o întâlnire de lucru. Evenimentul a fost facilitat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", în cadrul activităţilor Agendei Naţionale de Business. Documentul de poziţie dezbătut miercuri reprezintă rezultatul a trei luni de consultări cu asociaţiile de business.
09.12.2009 617       
Echipa IDIS "Viitorul" a reactualizat Strategia de instituţie pentru 2009-2014
Echipa Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale - Viitorul" s-a deplasat la 4-5 decembrie 2009 la Genza Club, la 36 kilometri de Chişinău, pentru a reactualiza Strategia de instituţie pentru 2009-2014. Atmosfera neformală şi motivaţia personală au permis atingerea consensului dintre experţi cu privire la priorităţile strategice care vor fi exploatate de IDIS în următorii ani.
07.12.2009 687       
Sondaj naţional: Majoritatea populaţiei se opune organizării unui scrutin anticipat şi pledează pentru alegerea directă a Preşedintelui RM
Scena politică din Republica Moldova se reconfigurează, fiind marcată de o adevărată furtună a ratingurilor. 56% din populaţie se opune deschis organizării unui scrutin anticipat. În opinia respondenţilor, ţara trebuie să fie guvernată, iar alegerile distrag atenţia de la problemele care urmează a fi soluţionate urgent. Asta în condiţiile în care circa 33% îşi califică drept rea starea materială a familiei. Dacă se va purcede la organizarea unor alegeri anticipate, se pare că va fi menţinut aproximativ acelaşi raport dintre voturile deţinute de Partidul Comuniştilor din Moldova (PCRM) şi partidele care formează azi Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE): 33%, respectiv 35%. În eventualitatea unui referendum privind modificarea Constituţiei, 3 din 4 dintre persoane ar vota pentru alegerea directă a Preşedintelui RM. Acestea sunt principalele constatări ale sondajului naţional "Stare de spirit şi tendinţe prognozabile pentru Republica Moldova", prezentat la 2 decembrie 2009, la IDIS "Viitorul".
02.12.2009 683       
Monitorul Social: Învăţământul mediu de specialitate din Republica Moldova se află într-un impas funcţional
Soarta de mai departe a celor 46 de colegii care activează în Republica Moldova este incertă. Asta în condiţiile în care acţiunile autorităţilor din ultimii ani au fost orientate spre descurajarea admiterii la colegii, atât la buget, cât şi la contract. În anul şcolar curent, fosta guvernare a sistat admiterea la mai multe colegii pedagogice, sub pretextul scăderii cererii. Deficitul bugetar cronic, lipsa unei autonomii funcţionale şi a unui statut clar clatină din temelie învăţământul mediu de specialitate. Lichidarea pripită şi oarecum voalată a colegiilor nu este o soluţie, mai ales că acestea îşi au nişa lor pe piaţa forţei de muncă. Dimpotrivă, sunt necesare reforme structurale, pentru a evita suprapunerea acestui tip de învăţământ cu şcolile profesionale ori universităţile.
01.12.2009 1588       
Deocamdată, Republica Moldova nu trebuie să pună tranşant problema denunţării calităţii sale de membru CSI
Juridic, relaţiile contractuale pe care le-a stabilit Republica Moldova în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) nu contravin, în linii mari, angajamentelor pe care şi le-a asumat Chişinăul în raport cu Bruxelles. Totuşi, avansarea dialogului privind aderarea la Uniunea Europeană va impune Chişinăul să îşi definească clar poziţia sa faţă de CSI, în special, faţă de Federaţia Rusă. Asta fiindcă susţinerea unilaterală a poziţiei Moscovei compromite ideea integrării europene. Pe de altă parte, Federaţia Rusă priveşte cu circumspecţie apropierea geografică dintre CSI şi UE, punând în joc cartea energetică. Chişinăul trebuie să sublinieze că integrarea europeană nu presupune răcirea relaţiilor cu Moscova. În acest moment, Republica Moldova trebuie să se concentreze pe liberalizarea regimului de vize în UE pentru cetăţenii săi şi să profite de avantajele economice oferite atât de CSI, cât şi de UE.
30.11.2009 659       
Raport IDIS: Transferul de putere la Chişinău se produce pe fundalul unor crize concurente de ordin politic, economic, social şi regional
Riscul major cu care se confruntă la acest moment Republica Moldova este de natură internă, în condiţiile în care "golurile" constituţionale ne-ar putea antrena pe orbita unor alegeri parlamentare continue. Alegerea preşedintelui RM, aflată în impas, este doar un element care demonstrează că transferul de putere nu s-a produs plenar. Alianţa care se află la guvernare încearcă, pe alocuri stângaci, să "cureţe" sistemul politic de reprezentanţii fostei guvernări. Turbulenţele electorale din statele vecine, România şi Ucraina, ar putea influenţa la rândul lor evoluţia cursului politic de la Chişinău. Reuşita negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional a reprezentat "colacul de salvare" al economiei naţionale. În continuare, noua guvernare trebuie să se axeze pe efectuarea şi∕sau continuarea unor reforme structurale cardinale.
Vezi în: româna   26.11.2009 586   CIUREA Cornel   // 118.5 Kb   
IDIS "Viitorul": Doar reformarea constituţională poate stăvili criza politică din Republica Moldova
Reforma constituţională reprezintă unica modalitate de a readuce în albia normalităţii situaţia social-politică din ţară, bulversată de iminenţa unui scrutin anticipat, constată un studiu al IDIS "Viitorul", lansat azi, 13 noiembrie 2009, la o dezbatere publică. Reforma constituţională ar trebui să înlăture carenţele, normele formulate neclar, cu dublu înţeles, mecanismele prost gândite, care provoacă confuzie şi prejudiciază dezvoltarea democraţiei. Profesorul Victor Popa, autorul studiului, recomandă iniţierea unui referendum, ca modalitate de adoptare a unei noi Constituţii. Popa mai sugerează modificarea Codului electoral, astfel încât o hotărâre supusă referendumului să fie aprobată, dacă pentru ea au votat majoritatea cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunea.
13.11.2009 1105   Comentarii: 3     
IDIS "Viitorul" pune în discuţie necesitatea şi modalităţile de reformare constituţională
IDIS "Viitorul" va prezenta vineri, 13 noiembrie 2009, ora 11:00, studiul "Reforma constituţională: imperativ al timpului", axat pe analiza necesităţii reformării constituţionale, în condiţiile în care nealegerea preşedintelui Republicii Moldova ar duce la o nouă dizolvare a Parlamentului şi un scrutin anticipat.
Vezi în: româna   12.11.2009 381     // 1969 Kb   
Lipsa unui control parlamentar efectiv asupra Executivului afectează dezvoltarea instituţiilor democratice în Republica Moldova
Dezechilibrarea raporturilor de putere a generat o serie de crize politice în Republica Moldova. În ultimii ani, centrul de decizie a alunecat către instituţia şefului statului, situaţie atipică pentru o republică parlamentară. Astfel, Preşedinţia a subordonat pe linie de partid atât Legislativul, Executivul, cât şi puterea judecătorească. Parlamentul nu a fost capabil să oprească crearea unui verticale a puterii, prin utilizarea mecanismelor sale de control. Întrebările şi interpelările deputaţilor s-au transformat într-un instrument ineficient, în condiţiile în care reprezentanţii Guvernului oferă răspunsuri formale, iar prezenţa oficialilor solicitaţi la şedinţele Parlamentului a devenit o excepţie. Puţinele cazuri de supraveghere a executării legilor au luat o formă comodă şi laudativă pentru Guvern. Aceasta a dus la denaturarea şi aplicarea defectuoasă a legilor, fapt deplâns la nivel naţional şi internaţional. Pentru a nu admite alunecarea definitivă a Republicii Moldova spre un regim incompatibil cu democraţia, se impune luarea de măsuri urgente de consolidare a instrumentelor parlamentare de control.
05.11.2009 520       
Structura şi statele de personal actuale ale APL contravin principiilor autonomiei locale
Restructurarea permanentă şi consecventă a administraţiei publice locale din ultimele decenii are repercusiuni grave asupra bunei funcţionări a acesteia. Structura actuală a APL şi statele de personal nu corespund multiplelor competenţe ale guvernării locale. Autorităţile publice centrale stabilesc noi şi noi atribuţii, fără a ţine cont de capacitatea APL şi fără a prevedea vreo acoperire financiară. Descentralizarea fiscală s-a produs pe hârtie, bugetele locale fiind dependente de raţiuni politice şi de punctualitatea transferurilor de la bugetul public naţional. Aceasta influenţează negativ calitatea serviciilor prestate populaţiei şi dezvoltarea locală, pe domenii esenţiale precum: aprovizionarea cu apă şi canalizare, construcţia şi reparaţia de drumuri, amenajarea şi iluminatul străzilor etc. În aceste condiţii, nemulţumirea cetăţenilor este direcţionată spre autorităţile locale.
27.10.2009 1318       
Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) organizează o masă rotundă cu genericul "Programul de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova"
Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) organizează la 22 octombrie 2009, ora 10.00, la Chişinău, o masă rotundă cu genericul "Programul de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova". Masa rotundă va avea loc la sediul IDIS "Viitorul", str. Iacob Hîncu 10/1, et. 2. Evenimentul se va desfăşura cu susţinerea financiară a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale OSCE (Haga).
Vezi în: româna   21.10.2009 283     // 248.5 Kb   
Societatea civilă şi donatorii dezbat mecanisme de măsurare a impactul crizei economice la nivel local
IDIS "Viitorul" a găzduit joi, 8 octombrie 2009, între orele 09:00 -“ 11:30, o masă rotundă, care a pus în discuţie mecanismele de monitorizare a impactului pe care l-ar putea avea criza economică la nivel local. La eveniment au participat reprezentanţi ai guvernului, organizaţiilor internaţionale, instituţiilor academice, societăţii civile, sectorului privat şi mass-media.
08.10.2009 641       
50 de funcţionari publici şi aleşi locali din raioanele Vulcăneşti şi Anenii Noi vor presta servicii publice de o calitate mai înaltă
50 de funcţionari publici şi aleşi locali din raioanele Vulcăneşti şi Anenii Noi au fost instruiţi pe domenii precum management financiar, planificare strategică, prestarea serviciilor publice de calitate, combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane. Trainingurile au fost organizate de IDIS "Viitorul", în cadrul unui proiect finanţat de Guvernul Japoniei şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Securitate Umană.
Vezi în: româna   22.09.2009 532     // 389.5 Kb   
Liderii comunitari din Crihana Veche se mobilizează pentru a rezolva problemele acute de mediu
35 cei mai activi cetăţeni ai satului Crihana Veche din raionul Cahul s-au întrunit miercuri, 17 septembrie 2009, la o adunare publică, pentru a dezbate soluţiile de asigurare cu apă potabilă şi de gestionare eficientă a deşeurilor. Evenimentul s-a produs în cadrul proiectului "Susţinerea democratizării administraţiei publice locale din Moldova", finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, implementat de IDIS "Viitorul", în parteneriat cu organizaţia "Agora Central Europe" din Cehia.
18.09.2009 1958   Comentarii: 1     
1 2 3 4 »»