Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

 
Expert IDIS: Abordarea strict medicală a dizabilităţii duce la excluderea socială şi din câmpul muncii
Toate incomodităţile prin care sunt nevoite să treacă persoanele cu dizabilităţi în Republica Moldova, de la lipsa rampelor de acces în instituţii la atitudinea rezervată la angajare, pornesc de la modul cum se ia decizia privind stabilirea gradului de severitate, în cazul copiilor, sau a celui de invaliditate, în cazul adulţilor. Astfel, hotărârea este luată în exclusivitate de către medici. Ca urmare, respectivele persoane pot accesa prestaţii şi alte beneficii sociale. Însă, o asemenea abordare este limitată şi nu pune accent pe educaţie, capacitatea de muncă a persoanei, integrarea socială. Iată de ce e nevoie de a schimba modul de determinare a dizabilităţii. Or, acesta este primul pas de încadrare a persoanei în sistemul de protecţie socială.
22.12.2011 713       
Migranţii moldoveni ezită să cotizeze "de bunăvoie" la sistemul de protecţie socială atât din ţara-gazdă, cât şi din cea de origine
Migranţii moldoveni ezită deopotrivă să contribuie la sistemul de protecţie socială atât din ţara-gazdă, cât şi din cea de origine. Astfel, în 2010 doar o mie de persoane au încheiat contracte individuale cu Casa Naţională de Asigurări Sociale. Între timp, doar 6% din migranţii moldoveni contribuie la fondurile de pensii în ţările-gazdă. Aceasta în pofida eforturilor autorităţilor de a încheia acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale. În aceste condiţii, persoanele care nu au stagiul de cotizare necesar ajung să nu mai poată pretinde nici la pensia minimă în Republica Moldova. Totuşi, ele pot accesa ajutoare sociale, ale căror mărime abia permit supravieţuirea.
14.12.2011 407       
Cele mai bune practici ale comunităţilor din municipiul Chişinău au fost distinse cu diplome de merit
Cele mai bune practici ale comunităţilor din municipiul Chişinău au fost distinse cu diplome de merit la o ceremonie de premiere desfăşurată la 9 decembrie 2011. Evenimentul este o componentă a proiectului "Viitorul european al municipalităţii Chişinău", desfăşurat de IDIS "Viitorul" cu sprijinul financiar al fundaţiei Hanns Seidel.
09.12.2011 1174       
Expert IDIS: Semnarea recentă a Acordului privind crearea zonei de liber schimb în CSI trebuie privită mai degrabă cu circumspecţie, decât cu optimism
Semnarea recentă a Acordului privind crearea zonei de liber schimb în Comunitatea Statelor Independente (CSI) trebuie privită mai degrabă cu reticenţă, decât cu optimism. Deşi noul Acord reprezintă doar schimbarea formei şi nu a conţinutului, el nu este inutil, având potenţialul de a aduce anumite beneficii pentru Republica Moldova, susţine expertul economic IDIS Alexandru Fala în studiul său "Noul Acord privind crearea zonei de liber schimb în CSI -“ posibile consecinţe pentru Republica Moldova". Lucrarea a fost prezentată la 7 decembrie 2011 şi este inclusă în Raportul de prevenire a crizelor, produs cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (NED).
07.12.2011 695       
IDIS "Viitorul" a fost nominalizat la PASOS Think-Tank Awards pentru studiul pe finanţarea campaniei electorale pentru alegerile generale anticipate din 28 noiembrie 2010
IDIS "Viitorul" a fost decernat de către juriul desemnat de reţeaua centrelor intelectuale PASOS (Asociaţia de Institute de Politici al Societăţii Deschise) pentru studiul de politici publice "Finanţarea partidelor politice: între transparenţă şi obscuritate", prezentat public la 6 decembrie 2010. Acest subiect este în vizorul cercetătorilor IDIS, care au elaborat o metodologie proprie de analiză a veniturilor şi cheltuielilor raportate de concurenţii electorali, care sunt contrapuse unui buget simulat de campanie, pentru a estima astfel cheltuielile şi veniturile neoficiale.
01.12.2011 527       
Timp de patru ani, UTA Găgăuzia a reuşit să îşi promoveze la nivel naţional şi regional potenţialul său socio-economic
În perioada 2007-2011, autorităţile din UTA Găgăuzia, în parteneriat cu IDIS "Viitorul", şi-au concentrat eforturile pentru a promova potenţialul socio-economic al regiunii şi pentru a stimula investiţiile străine. Această cooperare de succes a fost posibilă datorită aplicării în Republica Moldova, timp de patru ani consecutiv, a conceptului de dezvoltare locală DELTA al LGI/OSI (Iniţiativa pentru Guvernare Locală şi Reformarea Serviciilor Publice a Institutului pentru o Societate Deschisă). Suportul financiar a fost acordat de către LGI/OSI şi Fundaţia Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.
29.11.2011 909       
Instituirea unei biserici autocefale ar putea scoate Chişinăul din mrejele geopoliticii ortodoxiei
Vizita recentă a patriarhului Kiril la Chişinău a reaprins dezbaterile pe tema relaţiei biserică-stat în Republica Moldova, pe fundalul conexiunii ecleziastice moldo-ruse. Or, Preafericirea Sa acesta a fost întâmpinat cu onoruri militare şi a fost însoţit de către primul-ministru şi preşedintele interimar al RM. Cert este că patriarhul a impresionat prin profunzimea mesajului creştin şi a evitat, pe cât posibil, aluziile geopolitice, susţine expertul asociat IDIS Eduard Ţugui în analiza sa "Geopolitica ortodoxiei şi relaţia stat-biserică în Republica Moldova". Lucrarea apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Friedrich Ebert.
08.11.2011 795   ŢUGUI Eduard     
Transnistria ar putea să devină o unitate administrativ-teritorială de nivelul doi în componenţa Republicii Moldova
Autorităţile Republicii Moldova trebuie şi pot să desfăşoare alegeri locale în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina. Astfel, nu s-ar turna gaz pe foc, după cum pare la prima vedere, ci, dimpotrivă, s-ar contribui la soluţionarea conflictului transnistrean. Or, realizarea acestei iniţiative ar însemna începutul stabilirii unei legături între ambele maluri ale Nistrului şi conectarea reală la problemele cu care se confruntă cetăţenii din regiune.
02.11.2011 830   BERBECA Veaceslav     
Expert IDIS recomandă modificarea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor naturale
Scumpirile drastice a resurselor energetice reprezintă produsul unei politici energetice de stat defectuoase, purtate pe parcursul a douăzeci de ani. În condiţiile când de voinţa furnizorului monopolist Gazprom depinde dinamica preţurilor, ajutoarele sociale nu au decât rolul de măsură pe termen scurt şi nu soluţionează nicidecum problema. Mai mult, aceste compensaţii sunt simbolice în comparaţie cu suma facturilor lunare la energie. Însăşi creşterea numărului persoanelor care solicită aceste ajutoare reprezintă un indicator al situaţiei social-economice din ţară.
01.11.2011 802   MUNTEAN Ion     
Banca germană KfW este dispusă să contribuie la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova
Banca germană KfW, aflată în proprietatea statului, prezentă în Republica Moldova încă din 1999, este dispusă să contribuie în continuare la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Astfel, Germania îşi propune să stimuleze angajarea în câmpul muncii, şi implicit creşterea nivelului de trai. Iată de ce pentru a doua oară consecutiv este organizat Forumul moldo-german de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM), care întruneşte reprezentanţii ÎMM-urilor, alături de cei ai sectorului financiar-bancar.
25.10.2011 1578       
Moldova nu poate sta pe două scaune şi nu se poate încadra în două Uniuni, dintre care una butaforică
Ideea creării unui Uniuni Euroasiatice în jurul Moscovei nu a trecut neobservată la Chişinău, Partidul Comuniştilor venind imediat în susţinerea acestei iniţiative. Ţinând cont că respectiva formaţiune politică este cea mai mare din Republica Moldova, proiectul Uniunii Euroasiatice are toate şansele să fie popularizat. Însă, aceasta ar însemna renunţarea la integrarea europeană, cele două Uniuni, dintre care una butaforică, fiind incompatibile din punct de vedere economic, susţine expertul IDIS "Viitorul", Leonid Litra, în cea de-a 39-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de "Integrarea europeană a Moldovei -“ mai este un consens naţional?".
19.10.2011 679   LITRA Leonid     
30 de funcţionari publici şi experţi non-guvernamentali din municipiul Chişinău sunt instruiţi pe domeniul eficienţei energetice
30 de funcţionari publici şi experţi non-guvernamentali din municipiile Chişinău şi Sevastopol sunt instruiţi pe domeniul eficienţei energetice în perioada 12-13 octombrie 2011. Trainingul are loc în cadrul proiectului european "Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente". Iniţiativa este implementată de primăria Chişinău, cu suportul oferit de Comisia Europeană prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană şi dialog).
13.10.2011 712       
Conferinţa "Finanţarea investiţiilor în sectorul agro-alimentar şi al comerţului cu amănuntul în Republica Moldova"
La 11 octombrie curent, instituţia financiară pentru dezvoltare din Germania DEG -“ Deutsche Investitions -“ und Entwicklungsgesellschaft mbH, organizează o conferinţă la Chişinău, Hotelul LeoGrand, care poartă genericul de "Finanţarea investiţiilor în sectorul agro-alimentar şi al comerţului cu amănuntul în Republica Moldova". Evenimentul se desfăşoară cu suportul think-tankului local IDIS "Viitorul- şi al GFA Consulting Group GmbH din Germania.
07.10.2011 626       
Autorităţile amână reformarea unor domenii sensibile unde clocotesc interese meschine, sub paravanul "oboselii" UE
Actorii politici, conştienţi fiind că obţin suficiente dividende electorale în urma retoricii pro-UE, nu simt nevoia de a trece la implementarea reală a reformelor, în special în domeniile unde le sunt afectate interesele. În aceste condiţii, asistăm la o concurenţă între instituţiile statului pe subiectul cine coordonează integrarea europeană: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene sau Cancelaria de Stat. Asta în timp ce funcţionarii publici, atât la nivel central, cât şi local, prost plătiţi, sunt din ce în ce mai nedumeriţi de cantitatea de informaţie care parvine zi de zi despre Uniunea Europeană, instrumentele ei financiare şi condiţiile de îndeplinit.
04.10.2011 763       
Experţii internaţionali pledează pentru elaborarea unei strategii complexe de soluţionare a problemei transnistrene
Reglementarea diferendului transnistrean depinde deopotrivă de eforturile Chişinăului, cât şi de voinţa partenerilor externi. Este recomandabil ca Chişinăul să conştientizeze că este un subiect în aceste negocieri, şi nu un obiect. De asemenea, Republica Moldova ar trebui să întreprindă mai multe eforturi pentru a apăra drepturile cetăţenilor săi din regiune, care acum nu se simt în siguranţă şi recunosc imposibilitatea propriului stat de a-i proteja în caz de abuzuri din partea autorităţilor nerecunoscute. În acelaşi timp, Guvernul Republicii Moldova este în imposibilitatea de a intenta dosare penale liderilor separatişti, care de altfel sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Prudenţa Chişinăului de a trage la răspundere autorităţile autoproclamate este justificată de teama unor măsuri de retorsiune din partea separatiştilor faţă de autorităţile legitime şi oamenii simpli.
03.10.2011 611       
40 de funcţionari publici din administraţia centrală şi locală învaţă să scrie proiecte europene
40 de funcţionari publici din administraţia centrală şi locală au participat la un curs de instruire IDIS "Viitorul" pe domeniul accesării instrumentelor de finanţare ale Uniunii Europene în perioada 27-28 septembrie 2011. Trainingul a avut loc cu suportul financiar al fundaţiei "Hanns Seidel", cu care IDIS are încheiat un acord de colaborare pentru trei ani.
30.09.2011 1169   Comentarii: 1     
Regiunea transnistreană va constitui "nuca tare" în negocierile pentru zona de liber schimb cu UE
Semnarea unui Acord de liber schimb cu UE este importantă pentru Republica Moldova atât din punct de vedere politic, cât şi economic. Or, aceasta stimulează Guvernul de la Chişinău să facă reforme structurale. Totodată, încheierea negocierilor pentru zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (ZLSAC) cu UE va genera creştere economică. Printre avantajele care se conturează, sunt: accesul la o piaţă vastă pentru produsele moldoveneşti şi atragerea unor noi investiţii. Însă, anumite produse vor fi mai sensibile ca altele, precum ar fi produsele alimentare, băuturi alcoolice, fără alcool, oţeturile, tutunul. Or, acestea sunt competitive la preţ şi calitate faţă de produsele autohtone. Acest dezavantaj va fi resimţit doar pe termen scurt.
29.09.2011 748       
Activitatea Legislativului în sesiunea februarie-iulie 2011 a fost în mare parte haotică, conflictuală şi ineficientă
În sesiunea februarie-iulie 2011, conflictul şi haosul sunt cele care au marcat activitatea Legislativului. Pe de o parte, am asistat la o competiţie distructivă dintre majoritatea şi opoziţia parlamentară, iar pe de altă parte la o concurenţă pe alocuri nesănătoasă dintre componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Astfel, votarea sau respingerea legilor a depăşit cadrul normalităţii şi utilităţii, devenind o monedă de schimb şi ajungându-se chiar la condiţionări reciproce. Efectele acestei înverşunări nu s-au lăsat mult aşteptate, resimţindu-se asupra randamentului instituţiei legislative. Asta fără a pomeni efectul dezastruos al campaniei electorale pentru alegerile locale, care a blocat aproape în totalitate mecanismul legislativ.
28.09.2011 675       
Şi cetăţenii Republica Moldova conştientizează că "luna de miere" cu UE s-a terminat şi că reformele convenite trebuie duse la bun sfârşit
Dacă mâine ar avea loc un referendum unde li s-a cere să se pronunţe pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 59% din populaţie ar spune "da". Faţă de acum jumătate de an, procentul celor care optează tranşant pentru această opţiune a scăzut cu 3%, ceea ce denotă că "luna de miere" a trecut, iar oamenii privesc cu din ce în ce mai mult realism demersul de integrare europeană. Or, mai mult de o treime din persoanele intervievate, 39%, se declară nemulţumită de cursul derulării reformelor convenite cu UE. Între timp, altă treime este satisfăcută de calitatea reformelor. Cert este că fiecare al doilea moldovean crede că Guvernul Republicii Moldova este cel care trebuie să se ocupe de apropierea de Uniunea Europeană.
27.09.2011 606       
IDIS "Viitorul" le-a vorbit chişinăuienilor despre experienţa sa de cercetare şi advocacy la Târgul ONG-urilor din Republica Moldova
IDIS "Viitorul" a comunicat cu vizitatorii standului său de la Târgul ONG-urilor din 23 septembrie 2011 despre experienţa sa de a oferi recomandări de politici guvernanţilor pe domeniile sale de referinţă: descentralizare, economie, protecţie socială, politică externă şi de securitate, integrare europeană, gestionarea conflictelor.
23.09.2011 472       
1 2 3 4 5 6 »»