Prima / MEDIA DESPRE IDIS / Politică Externă

Politică Externă

 
Vor circula moldovenii fără vize în UE peste un an?
Unde a ajuns Republica Moldova în eforturile de a obţine liberalizarea regimului de acordare a vizelor pentru zona Schengen? În opinia ministrului de externe Iurie Leancă, destul de departe deşi unele legi cerute de Bruxelles, cum este legea antidiscriminare, nici nu a plecat de la guvern. Lucia Diaconu relatează:
06.02.2012 6917   LITRA Leonid www.europalibera.org     
Retrospectiva 2011: Politica externă a Moldovei
"Guvernele publice în Moldova, nu doar acesta, au o problemă cu gândirea strategică şi cu comunicarea."
21.12.2011 7144   LITRA Leonid www.europalibera.org     
Luminiţa de la capătul Alianţei pentru Integrare Europeană
Întrucât Parlamentul a ajuns la borna kilometrică pe care scrie că nu mai e mult până departe, vom încerca să ne dumirim astăzi dacă dincolo de foarte posibila alegere a şefului de stat (cum speră speakerul Marian Lupu, dar şi ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu, contrazişi însă, ambii, de scepticul premier Vlad Filat), e un luminiş, un heleşteu cu lebede şi nuferi, sau o bulboană periculoasă, urmată de praguri şi cascade? Pentru asta i-am invitat pe doi politologi avizaţi, care preferă să citească nu în aştri, ci sondajele.
12.12.2011 1344   LITRA Leonid www.europalibera.org     
64 de milioane de euro de la Uniunea Europeană
Un ajutor nerambursabil pentru reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia şi alte proiecte de infrastructură.
06.12.2011 1116   LITRA Leonid www.europalibera.org     
Magnetismul Uniunii Europene
Punct şi de la Capăt: Vasile Botnaru în dialog cu Doru Petruţi şi Leonid Litra.Veţi fi de acord că sondajele atestă cu regularitate magnetismul Uniunii Europene. Desprinsă de pe stema Uniunii Sovietice, Republica Moldova nu a rătăcit prea mult bezmetică şi cu părul pădure, în...
19.06.2011 1213   LITRA Leonid www.europalibera.org     
Republica Moldova trăieşte într-o lume bipolară, declaraţie
Republica Moldova trăieşte încă într-o lume bipolară, fiind propulsată de trecutul istoric între Est şi Vest. Cea mai mare piedică în calea integrării europene a Republicii Moldova rămâne a fi conflictul transnistrean, a declarat profesorul francez Philippe Claret, directorul Centrului de Studii şi de Cercetare a Balcanilor, luni, 12 iulie într-o dezbatere organizată de IDIS "Viitorul".
13.07.2010 434   Politik.md     
IDIS "Viitorul": Guvenul trebuie să convingă ţările sceptice faţă de liberalizarea regimului de vize pentru RM
Experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" îndeamnă Guvernul Moldovei să discute mai activ cu ţările Uniunii Europene care sunt împotriva liberalizării regimului de vize cu RM.
18.06.2010 458   LITRA Leonid Moldova Azi, după Infotag     
DEZBATERE. Republica Moldova între mirajul european şi incapacitatea internă
Prinsă între aspiraţiile confuze interne, împărţite între UE şi Rusia, marcată de interimatul politic şi de lipsa de experienţă şi luciditate a guvernului pro-european, Republica Moldova (RM) reprezintă modelul de experiment în care toate datele conduc la concluzia că nimeni nu ştie concret ce rezultat este urmărit şi spre ce se îndreaptă. În organizarea Institutului European din România (IER), Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS - Viitorul" din Republica Moldova, la Bucureşti a fost organizată conferinţa - România şi Republica Moldova în noul context (geo)politic: oportunităţi, provocări, soluţii", o conferinţă la care au fost prezenţi oficiali români, basarabeni şi germani, toţi dispuşi să prezinte bucăţi din realitatea unui spaţiu strâns între cele două imperii de putere continentale: Uniunea Europeană şi Rusia.
17.06.2010 460   http://www.daciiliberi.ro     
Republica Moldova, mai aproape de Europa
Cetăţenii moldoveni trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a călători fără vize în UE.
17.06.2010 415   LITRA Leonid http://www.romania-actualitati.ro     
Dezbateri pe marginea liberalizării vizelor
Perspectivele şi problemele demarării procesului de liberalizare a vizelor cu Uniunea Europeană au fost discutate astăzi în cadrul prezentării Buletinului Informativ de politică externă al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiativă Socială ,,Viitorul"
17.06.2010 448   LITRA Leonid www.voceabasarabiei.net     
IDIS "Viitorul": Reformele din domeniile-cheie vor duce spre eliminarea vizelor în UE
"Faptul că am iniţiat deja reforme în domeniile-cheie pentru a ne bucura de eliminarea vizelor în UE este de apreciat. Aceste domenii sunt: securitatea documentelor, migraţia ilegală, ordinea publică şi securitatea, relaţiile externe şi drepturile fundamentale. Până vom fi în posesia criteriilor oficiale şi ale exigenţelor UE, vom avea deja o sumedenie de paşi făcuţi înainte şi vom avansa mai uşor." De această părere sunt experţii de la IDIS "Viitorul", care consideră că liberalizarea regimului de vize cu UE este mai mult un proces tehnic, decât unul politic.
17.06.2010 377   LITRA Leonid Unimedia     
Suprimarea regimului de vize
Premize: îndeplinirea condiţiilor tehnice, voinţa politică în vest
05.03.2010 415   LITRA Leonid Radio Eurropa Liberă     
Detaliile tehnice ale tratatului micului tranzit discutate la Bucureşti
Iurie Leancă: "Suntem extrem de motivaţi ca pînă la 31 martie să eliminăm toate elementele care împiedică cetăţenii să beneficieze de acest acord"
04.03.2010 412   CIUREA Cornel Radio Europa Liberă     
Moldova în noul context de securitate regională
Igor Munteanu: Decizia României de amplasare a unor interceptori tereştri americani anti-rachetă va da Moldovei o garanţie suplimentară că neutralitatea va fi protejată.
05.02.2010 453   MUNTEANU Igor Radio Europa Liberă     
Igor Munteanu la RFI: Preşedinte Băsescu nu se poate opri la dimensiunea simbolică a vizitei sale
Traian Băsescu îşi urmează propria tradiţie, pentru că în 2005, după obţinerea primului mandat, tot în Republica Moldova mergea pentru prima dată.
27.01.2010 397   MUNTEANU Igor Radio France Internationale     
Republica Moldova nu trebuie să pună tranşant problema ieşirii din CSI, susţin experţii locali
Deocamdată, Republica Moldova nu trebuie să pună tranşant problema denunţării calităţii sale de membru CSI, până nu va avea perspective europene clare şi certe.
01.12.2009 442   MUNTEANU Igor Moldova Azi     
R. Moldova: în UE, dar fără CSI
Există o incompatibilitate semnificativă între statutul de membru al CSI şi calitatea de membru al UE. R. Moldova va trebui să opteze, după modelul statelor baltice, între UE şi CSI.
01.12.2009 501   Nicolae Roibu, Timpul de dimineaţă     
CSI este un eşec, dar Moldova nu trebuie să abandoneze încă organizaţia, spun experţi de la Chişinău
Comunitatea Statelor Independente este o organizaţie pe hârtie, care şi-a demonstrat o slabă eficienţă în plan politic şi totala inconsistenţă în plan economic şi care continuă să fie o pârghie prin care Federaţia Rusă controlează spaţiul postsovietic, spun experţi de la Chişinău.
01.12.2009 578   BERBECA Veaceslav Unimwedia, după NewsIn     
Proiectul CSI: anatomia unui eşec (studiu IDIS Viitorul)
IDIS "Viitorul": Deocamdată, Republica Moldova nu trebuie să pună tranşant problema denunţării calităţii sale de membru CSI
30.11.2009 511   BERBECA Veaceslav wwww.politicom.moldova.org     
R. Moldova nu trebuie să denunţe calitatea sa de membru CSI
Juridic, relaţiile contractuale pe care le-a stabilit R. Moldova în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) nu contravin, în linii mari, angajamentelor pe care şi le-a asumat Chişinăul în raport cu Bruxelles, este de părere politologul Veaceslav Barbeca.
30.11.2009 428   BERBECA Veaceslav www.jurnal.md     
1 2 3 4 5 »»