Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Dezbateri economice

Dezbateri economice

 
Mediul de afaceri din Hânceşti se arată sceptic faţă de instituirea unor taxe locale şi mecanismul de estimare indirectă a veniturilor
Optimizarea administrării fiscale şi vamale sunt în egală măsură aşteptate şi de oamenii de afaceri care activează la nivel local. La o masă rotundă desfăşurată de IDIS "Viitorul" la 7 februarie 2012 la Hânceşti, cei peste 30 de participanţi şi-au exprimat temerile şi aşteptările pe care le au de la instituţiile responsabile de guvernarea economică. Evenimentul a avut loc în contextul eforturilor de a agrea priorităţile comune ale mediului de business, indiferent de interesele sectoriale specifice. Astfel, a fost formulată o platformă comună, cunoscută sub genericul Agenda Naţională de Business din Republica Moldova.
10.02.2012 1643       
Reprezentanţi ai mediului de business din Republica Moldova prezintă autorităţilor un pachet de priorităţi pentru 2012-2013
Peste 30 de asociaţii de business au lansat azi, 22 noiembrie 2011, Agenda Naţională de Business 2012-2013. Agenda compilează priorităţi menite să contribuie la ameliorarea mediului de afaceri din Republica Moldova, precum şi la dezvoltarea unor sectoare importante ale economiei naţionale: agroindustrial, transporturilor, construcţiilor şi tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
22.11.2011 1948       
Reprezentanţii comunităţii de afaceri solicită prim-ministrului Vlad Filat promovarea reformelor structurale veritabile, nu doar pe hârtie
Cele mai reprezentative asociaţii de business din RM au transmis la 11 iulie 2011 prim-ministrului Vlad Filat o adresare prin care solicită sprijinul reformelor în domeniul justiţiei şi cel economic. Cei 30 de semnatari ai scrisorii îşi exprimă astfel îngrijorarea faţă de justiţia selectivă, care subminează încrederea în statul de drept şi în corectitudinea sistemului judiciar din ţară. Un alt motiv de alertă pentru mediul de afaceri este slăbiciunea şi ineficienţa instituţiilor puterii, care nu sunt în măsură să asigure condiţii echitabile şi o concurenţă sănătoasă tuturor participanţilor pieţei. Asociaţiile de business se declară nemulţumite şi de intensificarea represiunii şi a modului de abordare "acuzator" în relaţiile puterii cu mediul de afaceri. Totodată, se constată lipsa unui progres real în eliminarea obstacolelor de ordin legislativ şi administrativ, ceea ce limitează dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.
12.07.2011 2067       
Antreprenori din Orhei: Ne bucurăm mult că sugestiile noastre ajung până în Parlament
Peste 20 de antreprenori, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, dar şi lideri de opinie locali, jurnalişti s-au întrunit la 30 septembrie 2010 la Orhei pentru a vorbi sincer şi neformal despre barierele care strangulează dezvoltarea business-ului în regiune. Conferinţa de presă a avut loc în cadrul Agendei Naţionale de Business din Moldova (ANB) - una din cele mai accesibile şi mai bine plasate platforme de dialog între stat şi business, operând în mod participativ, transparent şi deschis în raport cu totalitatea grupurilor reprezentative pentru businessul din RM, indiferent de schimbările politice. Pentru 2010, Agenda este axată pe optimizarea legislaţiei pe trei domenii de referinţă:
30.09.2010 1303       
Antreprenori din Ceadîr-Lunga: "Dorim să facem mai vizibile asociaţiile de business regionale"
Peste 15 antreprenori, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, dar şi lideri de opinie locali, jurnalişti s-au întrunit la 21septembrie 2010 la Ceadîr-Lunga pentru a vorbi sincer şi neformal despre barierele care strangulează dezvoltarea business-ului în regiune. Conferinţa de presă a avut loc în cadrul Agendei Naţionale de Business din Moldova - una din cele mai accesibile şi mai bine plasate platforme de dialog între stat şi business, operând în mod participativ, transparent şi deschis în raport cu totalitatea grupurilor reprezentative pentru businessul din RM, indiferent de schimbările politice. Pentru 2010, Agenda este axată pe optimizarea legislaţiei pe trei domenii de referinţă:
22.09.2010 1127       
Antreprenori din Edineţ: Guvernul şi poporul au vieţi şi griji paralele
Peste 20 de antreprenori, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, dar şi lideri de opinie locali, jurnalişti s-au întrunit la 16 septembrie 2010 la Edineţ pentru a vorbi sincer şi neformal despre barierele care strangulează dezvoltarea business-ului în regiune. Conferinţa de presă a avut loc în cadrul Agendei Naţionale de Business din Moldova - una din cele mai accesibile şi mai bine plasate platforme de dialog între stat şi business, operând în mod participativ, transparent şi deschis în raport cu totalitatea grupurilor reprezentative pentru businessul din RM, indiferent de schimbările politice. Pentru 2010, Agenda este axată pe optimizarea legislaţiei pe trei domenii de referinţă:
21.09.2010 490       
ÎN VIZOR: OPINII ALE VORBITORILOR LA CONFERINŢA "AGENDA NAŢIONALĂ DE BUSINESS 2010: de la provocările crizei spre noi oportunităţi de creştere economică" din 21 mai 2010
Reprezentanţi ai mediului privat de afaceri din Republica Moldova insistă asupra simplificării reglementărilor fiscale şi vamale şi facilitării accesului la resurse financiare, prin promovarea Agendei Naţionale de Business 2010.
07.06.2010 856       
Reprezentanţii comunităţii mediului privat de afaceri au prezentat Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe un pachet de priorităţi legislative imediate
La 22 aprilie 2010, reprezentanţii comunităţii mediului privat de afaceri au prezentat Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe un pachet de priorităţi legislative imediate, necesare pentru stabilizarea mediului de afaceri autohton şi stimularea iniţiativei private, bazate pe principiile transparenţei şi luptei cu corupţia. Propunerile au fost formulate în cadrul Agendei Naţionale de Business -“ o platformă comună a 26 de asociaţii de business.
22.04.2010 1189       
A demarat campania "Economie fără monopoluri. Libertate fără privilegii"
Mai multe panouri cu genericul "Economie fără monopoluri. Libertate fără privilegii" au fost amplasate în municipiul Chişinău. Campania este desfăşurată de IDIS "Viitorul", în contextul Agendei Naţionale de Business din Moldova.
09.04.2010 460       
Vicepreşedintele Asociaţiei Micilor Producători de Vin: "Statul va obţine mult mai mulţi jucători pe piaţa vinurilor"
Asociaţia micilor producători de vin este o organizaţie non-guvernamentală ce uneşte micii producători de vin din Moldova. Motivul principal care a dus la necesitatea creării asociaţiei a fost criza din sectorul vinicol, mai precis incapacitatea fabricilor de vin să îşi îndeplinească obligaţiile asumate faţă de furnizorii de struguri. Ne-am gândit că este momentul ca în ramură să apară micii producători de vinuri, care ar putea să valorifice mult mai bine propriile plantaţii vinicole şi ar obţine un vin de calitate care ar diversifica oferta de vinuri pe piaţă.
18.03.2010 881       
Priorităţile comunităţii locale de business în domeniul impozitării, comerţului extern şi intern şi accesului la finanţare
IDIS "Viitorul" a organizat o serie de mese rotunde regionale care au abordat priorităţile comunităţii de business în domeniul impozitării, comerţului extern şi intern şi accesului la finanţare.
16.03.2010 493       
Dezbateri economice: Politicile fiscale ale statului în anul 2010 şi potenţialele bariere în realizarea acestora
Asociaţia Ziariştilor Economişti şi IDIS "Viitorul" au desfăşurat dezbateri economice pe tema: "Politicile fiscale ale statului în anul 2010 şi potenţialele bariere în realizarea acestora".
24.02.2010 1599   Comentarii: 2     
Statul trebuie să elimine constrângerile legislative şi instituţionale, pentru a stimula libera concurenţă
Interesele tenebre şi înţelegerile de cartel, pe de o parte, şi acţiunile nechibzuite ale statului, pe de alta, au dus la situaţia în care unele segmente ale economiei naţionale sunt monopolizate. Cele mai mari semne de îngrijorare le trezesc piaţa cărnii, cea a exportului de metale feroase, dar şi măsurile stângace de anihilare a aranjamentelor monopoliste din economie. De la înfiinţarea sa, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei a dat uneori dovadă de pasivitate şi nu s-a făcut remarcată prin acţiuni ferme de stăvilire a monopolizării. Alarmant este faptul că acţiunile statului de încurajare a activităţii economice, o dată aplicate discriminatoriu, ajung să stimuleze concurenţa neloială. Iată de ce autorităţile trebuie să ia în serios măsurile planificate de demonopolizare a economiei, asumate în Programul de stabilizare şi relansare economică pe anii 2009-2011.
09.02.2010 1088       
Marin Profir, director ANRE: "Sistemul energetic, de gaz ori electro-energetic, este ca un păianjen"
Acest interviu a fost inclus în cea de-a optsprezecea ediţie a "Monitorul de Business", buletin informativ de monitorizare a business-ului din Moldova, produs de IDIS "Viitorul".
26.01.2010 562       
Dezbateri economice la IDIS "Viitorul": Ţăranii aşteaptă stoic politici orientate spre susţinerea sectorului agricol
În condiţiile în care tot mai puţine persoane se încumetă să facă agricultură, ţăranii au nevoie de susţinerea statului. Acesta trebuie să intervină cu politici bine gândite, înainte de a-i pune pe agricultori în faţa faptului împlinit. Cercul antreprenorilor care beneficiază de subvenţii de la stat trebuie să se lărgească în favoarea celor care au nevoie de suport real. Pentru aceasta, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare trebuie să gestioneze transparent mijloacele financiare destinate susţinerii sectorului agricol, ţinând cont de Concepţia sistemului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anii 2008-2015. Regulamentul de subvenţionare, care aşteaptă să fie aprobat, trebuie supus dezbaterilor publice înainte de a fi prea târziu, astfel încât condiţiile de eligibilitate să fie justificate, simple, pe înţelesul agricultorilor.
21.01.2010 1761   Comentarii: 3 CHIVRIGA Viorel     
Victor Parlicov: "Un Program de tipul celui de stabilizare şi relansare economică trebuia adoptat încă atunci când primele simptome ale crizei au început să se întrevadă"
Acest interviu a fost inclus în cea de-a şaisprezecea ediţie a "Monitorului de Business", buletin informativ de monitorizare a business-ului din Moldova, produs de IDIS "Viitorul"
03.12.2009 315       
Ludmila Negruţă: "E necesar să creăm locuri de muncă în Republica Moldova, să protejăm producătorii autohtoni"
Interviul "Monitorul de Business" cu Ludmila Negruţă, director general al fabricii "Viorica-Cosmetic", preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Moldova
11.11.2009 912       
Dezbateri economice: - Anularea impozitului 0 pe venitul reinvestit: pro şi contra"
Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul" şi Asociaţia Ziariştilor Economişti au organizat marţi, 27 octombrie 2009, ora 15:00, la sediul IDIS, dezbateri economice pe tema: "Anularea impozitului 0 pe venitul reinvestit: pro şi contra".
28.10.2009 944   După Business Expert, www.jurnal.md, www.politik.md     
Sofia Sugac: "Dacă nu puteţi, vreţi, ştiţi cum să ajutaţi oamenii de afaceri, cel puţin nu le încurcaţi"
Interviul "Monitorul de Business" cu Sofia Sugac, Vicepreşedintele Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri "Timpul"
21.10.2009 587       
Agricultorii din UTA Găgăuzia pledează pentru implicarea statului în salvarea ramurii
Agricultura din UTA Găgăuzia stagnează. Întreprinderile agricole din regiune se confruntă cu dificultăţi majore, pe fundalul crizei economice. În aceste condiţii, statul trebuie să se implice pentru a salva această ramură. Pe de altă parte, agenţii economici şi autorităţile locale trebuie să depună eforturi conjugate pentru stabilizarea situaţiei din sector şi relansarea economică în acest domeniu. Măsurile şi activităţile incluse în Strategia de dezvoltare socio-economică a UTA Găgăuzia, odată realizate, vor determina schimbări pozitive ireversibile în agricultura din regiune. De această părere sunt agenţii economici din UTA Găgăuzia, care au participat la dezbaterile economice organizate IDIS "Viitorul", miercuri, 14 octombrie 2009, la Comrat.
15.10.2009 809       
1 2 3 »»