Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Instruire Politică şi Fellowship

Instruire Politică şi Fellowship

 
Tinerii lideri formulează soluții durabile pentru eficientizarea politicilor locale
Sâmbătă, 26 mai, tinerii lideri ai Școlii de Instruire Politică au prezentat activitățile în cadrul internship-urilor efectuate în 5 regiuni ale țării. Astfel, ei au analizat situația din comunități privind mai multe subiecte de discuție, au prezentat date statistice relevante și au încercat formuleze recomandări pentru soluționarea problemelor locale identificate.
29.05.2012 16938       
Profesionalismul aleșilor locali și reforma instituției avocaturii în vizorul tinerilor lideri politici
Marți, 22 mai curent, tinerii lideri politici din cadrul Școlii de Instruire Politică s-au întâlnit pentru a discuta temele lor de cercetare, fiind moderați de expertul IDIS “Viitorul”, Leonid Litra.
23.05.2012 7888       
Uniunea Europeană este singurul organism care garantează bunăstare, suveranitate și integritate
Instituțiile europene și mecanismul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene au constituit principalele subiecte ale ultimului curs susținut în cadrul Școlii de Instruire Politică la 4 și 5 mai de către Raluca Răducanu, directorul Centrului de Studii Est –Europene de la București.
07.05.2012 2024       
Nu toate națiunile au o mare strategie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o aibă
Marea strategie, securitate, riscuri, amenințări și reforme ale sectorului de securitate au fost câteva dintre subiectele de discuție ale cursului “Reforma sectorului de securitate în Europa de Est” susținut la 27 și 28 aprilie curent de profesorul universitar și actualul consilier al președintelui României, Iulian Chifu, în cadrul Școlii de Instruire Politică.
30.04.2012 2093       
Opoziţia politică este forma cea mai avansată şi mai instituţionalizată a conflictului politic din Republica Moldova
Joi, 12 aprilie curent, tinerii lideri din cadrul şcolii de Instruire Politică s-au întâlnit pentru a prezenta rezultatele activităţii celor 5 grupuri de lucru din cadrul internship-ului şi a discuta despre temele lor de cercetare
13.04.2012 1734       
Economia Republicii Moldova are nevoie de inovaţie şi competitivitate
Tipuri de sisteme economice, caracteristicile economiei de piaţă, concurenţă, proprietate, libertate economică, dimensiunile tranzitului moldovenesc şi modalităţi de creştere economică au fost câteva din subiectele dezvăluite în cadrul cursului - Model de creştere economic actual" susţinut de senior economistul Tatiana Lariuşin şi expert IDIS - Viitorul" la 6 şi 7 aprilie curent.
09.04.2012 1084       
În televiziune toate lucrurile se învaţă
"Niciodată emisiunea în direct nu e ceea ce pare la ecran. În televiziune toate lucrurile se învaţă". Astfel a început jurnalistul Mircea Surdu cursul "Tehnici de comunicare electronică: TV şi Radio" susţinut la 24 şi 31 martie curent în cadrul şcolii de Instruire Politică.
02.04.2012 1090       
Tinerii lideri politici dezbat teme de cercetare actuale
Întâlnirea Clubului Tinerilor Lideri Politici din 22 martie a fost dedicată dezbaterii temelor de cercetare a Silviei Enachi şi Liuba Chirilov, două dintre participantele la şcoala de Instruire Politică. Astfel, Silvia Enachi a vorbit despre indicii de calitate, clasificaţia şi semnificaţia acestora pentru evaluarea procesului politic din Republica Moldova.
23.03.2012 1012       
Politicile sociale presupun redistribuirea echitabilă a prăjiturii bugetare
"Pentru mine (cit. Marian Preda), IDIS "Viitorul" este cea mai importantă organizaţie neguvernamentală din Republica Moldova". Astfel a început cursul 15 - Politicile sociale din interiorul Uniunii Europene" susţinut de către Prof. Dr. Marian Preda de la Universitatea din Bucureşti în cadrul şcolii de Instruire Politică la 16 şi 17 martie curent.
19.03.2012 959       
Republica Moldova are nevoie de un management solid al finanţelor publice
Finanţele publice din Republica Moldova a fost subiectul cursului desfăşurat la 2 şi 3 martie în cadrul şcolii de Instruire Politică, curs susţinut de către Angela Secrieru, expert IDIS - Viitorul". Astfel, tinerii lideri au aflat ce reprezintă bugetul public, funcţiile şi componentele acestuia.
05.03.2012 893       
Felul în care se construiesc politicile sociale depinde de fiecare din noi
"De ce avem nevoie de politicile sociale?" a fost întrebarea cu care a început cursul 13 în cadrul şcolii de Instruire Politică intitulat "Politici sociale în Republica Moldova: de la teorie la practică", curs susţinut de către sociologul Diana Cheianu - Andrei, expert asociat IDIS "Viitorul" la 24 şi 25 februarie curent.
27.02.2012 939       
Despre reformarea administraţiei se vorbeşte încet şi nesigur în Republica Moldova
Cursul 12 din cadrul şcolii de Instruire Politică, desfăşurat la 17 şi 18 februarie curent a fost dedicat reformelor şi reglementărilor descentralizării în Republica Moldova, reforme necesare consolidării capacităţilor autorităţilor administraţiei publice locale. Cursul a fost susţinut de către dl. Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS " Viitorul".
20.02.2012 1571       
Republica Moldova are nevoie de un sistem de justiţie accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist şi responsabil
Strategia de reformare a sectorului justiției în Republica Moldova a fost subiectul cursului desfășurat la 10 și 11 februarie curent în cadrul Școlii de Instruire Politică. Astfel, expertul juridic IDIS “Viitorul”, Ion Beschieru le-a prezentat tinerilor principalele obiective, pilonii și direcțiile strategice ale reformei, după ce a analizat, împreună cu aceștia rolul principaliilor actori implicați în sistemul justiției din țară.
13.02.2012 745       
Dacă nu comunici, nu exiști
43 de ani, 10 ani în mass-media, 10 ani în calitate de lector superior, autor de texte pentru formațiile Zdob și Zdub și Furio Snails, o fiică de 11 ani și, directorul motorului de comunicare “URMA ta” sunt doar câteva din lucrurile relevante care îl caracterizează pe jurnalistul Igor Guzun, autorul cursului “Tehnici de comunicare eficientă pentru lideri”, susținut la 3 - 4 februarie în cadrul Școlii de Instruire Politică.
06.02.2012 815       
Dialogul de liberalizare a regimului de vize cu UE trebuie privit ca un proces de reformare amplă, capabil să genereze rezultate pozitive durabile
Dialogul de liberalizare a regimului de vize cu UE nu trebuie privit doar ca o finalitate în care cetațenii Republicii Moldova vor călatori fără vize, dar în primul rând ca un proces de reformare amplă, capabil să genereze rezultate pozitive durabile. Astfel a început cursul 9 din cadrul Școlii de Instruire Politică care s-a desfășurat la 27-28 ianuarie curent.
30.01.2012 1127       
Tinerii lideri sunt gata să scrie un studiu de politici publice efectiv
Joi, 12 ianuarie, tinerii participanți la Școlii de Instruire Politică s-au reunit în cadrul unei întâlniri de lucru unde și-au reamintit principalele reguli de scriere a unui studiu de politici publice efectiv. Astfel, cei prezenți, au discutat împreună cu experții IDIS “Viitorul” despre temele pe care le-au ales pentru cercetarea lor, au reformulat titluri emise inițial și au analizat componentele paragrafului de introducere.
23.01.2012 763       
Sondajul public - instrument de cunoaștere sau de manipulare a societății?
În prima parte a cursului 8 “Arta sondajului/ Măsurarea calitativă. Sondajul public - instrument de cunoaștere sau de manipulare a societății” desfășurat la 16 și 17 decembrie 2011, sociologul VasileCantarji le-a vorbit tinerilor despre etapele unei cercetări sociologice, particularitățile sondajul de opinie ca tehnică de cercetare în vederea testarii pe un eșantion reprezentativ a caracteristicilor unei populații; despre speciful eșantionării, esența reprezentativității care depinde de fapt de modul de construire a eșantionului, și nu de mărimea acestuia; despre sondajele electorale și exit poll-uri, cât și despre modalitatea cu care tratăm sondajele de opinie.
19.12.2011 776       
Pregătire şi educaţie centrată pe succes şi strategii de învingător
Desfășurarea unei campanii politice reprezintă una din cele mai provocatoare activități posibile pentru procesul politic. Toate campaniille trebuie să comunice un mesaj convingător pentru electorat. Aceasta este o regulă de aur pentru politică. O campanie politică este un proces de comunicare– crearea mesajului potrivit, direcționarea mesajului spre publicul corespunzător și, repetarea acestuia iar și iar. Trainerul Olga Nicolenco a vorbit la cursul "Campania politică. Tehnici de a învinge" desfășurat la 9 și 10 decembrie 2011, despre principalii actori și detaliile care implică o campanie politică; despre media, grupuri de interes, grupuri de lucru, slogane și cum să planifici o campanie politică pentra a ajunge cât mai aproape de electorat, deoarece, în opinia dumneaei, organizarea planului unei campanii politice este crucială pentru succesul unui candidat electoral.
12.12.2011 747       
Studiul de politică publică trebuie nu doar să fie citit, dar și discutat și înţeles
În prima parte a cursului, expertul IDIS “Viitorul”, Cornel Ciurea a vorbit despre modelele care constituie baza oricărei cercetări ca: scrientismul, nomoteticul, determinismul și modelul stochastic.
05.12.2011 718       
Nu toate crizele au o soluție: ele apar, există și ne dau bătăi de cap
Prima parte a cursului “Managementul crizelor: instrumente de evaluare și prognoză” desfășurat la 25 și 27 noiembrie 2011 a fost condusă de ideea conform căreia suntem înconjurați de crize și, societățile noastre sunt niște societăți catastrofice, societăți care devin din ce în ce mai imprevizibile cu fiecare zi ce trece.
28.11.2011 754       
1 2 »»