Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Dezbateri europene

Dezbateri europene

 
Echipa liceului "M. Eminescu" din Sipoteni este finalista concursului de dezbateri "În calea spre Parlament"
Sîmbătă, 19 noiembrie 2011, în sala de conferinţe a hotelului Jolly Allon, a avut loc finala concursului de dezbateri "În calea spre Parlament". Competiţia a avut loc între cele patru echipe semifinaliste de liceeni: s. Pepeni, s. Sipoteni, or. Cimişlia şi or. Cantemir. Semifinaliştii s-au făcut remarcaţi din totalul a 8 licee din raioanele Cantemir, Cimişlia, Sângerei şi Călăraşi, care timp de jumătate de an au fost instruiţi să facă faţă dezbaterilor, simulând competiţii şi antrenându-se ulterior în concursuri regionale.
21.11.2011 2096       
IDIS - Viitorul" desfăşoară finala Concursului de Dezbateri "În Calea spre Parlament"
Trebuie sau nu preşedintele Republicii Moldova să fie membru al unui partid politic?Cetăţenii R. Moldova trebuie să posede doar o singură cetăţenie?Ar trebui anul de studii să înceapă în luna octombrie?Iată doar câteva din subiectele care îi preocupă pe tineri şi la care mulţi dintre ei încearcă să găsească răspunsuri.
17.11.2011 1110       
La Sipoteni sunt consolidate legăturile democratice dintre tineri şi actorii locali prin intermediul dezbaterilor
Vineri, 30 Septembrie, în comuna Sipoteni, raionul Călăraşi, la Liceul Teoretic "M. Eminescu" s-au desfăşurat 2 runde de dezbateri dintre elevi.
04.10.2011 1389   Comentarii: 1     
Autorităţile publice din Pepeni încurajează dialogul civic dintre tineri şi aleşii locali
Luni, 26 Septembrie 2011, în comuna Pepeni, raionul Sîngerei, la Liceul Teoretic "A. Agapie" s-au desfăşurat 3 runde de dezbateri dintre elevi.
27.09.2011 1284       
Tineri din patru raioane fac bilanţul campaniei de încurajare a participării la alegerile locale din 2011
Echipele de tineri lideri care au desfăşurat campanii de educaţie civică în raioanele Călăraşi, Teleneşti, Cimişlia şi Cantemir, s-au întrunit la 2-3 iulie 2011 pentru a face bilanţul lecţiilor învăţate. Timp de două luni, tinerii au mers de la "uşă la uşă", astfel încât fiecare locuitor al comunităţii lor să ştie că 5 iunie 2011 e ziua alegerilor locale generale. Pe lângă comunicarea directă, aceştia au recurs la activităţi precum sportul sau concertele, pentru a accentua că de implicarea fiecărui cetăţean depinde dezvoltarea locală. Toate aceste activităţi au fost desfăşurate în contextul proiectului "Campanie pentru schimbare la nivel local şi participare implementat de IDIS "Viitorul" şi organizaţia cehă Agora Central Europe. Iniţiativa este sprijinită financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, prin intermediul programului "Transition".
05.07.2011 1913       
Tinerii din şase raioane învaţă să se impună prin idei şi argumente la dezbateri regionale
120 de tineri din raioanele Cimişlia, Cantemir, Teleneşti, Călăraşi, Sângerei şi Făleşti şi-au antrenat abilităţile oratorice şi de convingere la 3 dezbateri regionale. Aceste activităţi au fost organizate de IDIS "Viitorul", în cadrul proiectului "Campanie pentru schimbare la nivel local şi participare". Iniţiativa este desfăşurată în parteneriat cu organizaţia cehă "Agora Central Europe" şi este sprijinită financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, prin intermediul programului "Transition".
24.05.2011 1407       
Cercetător francez: "De fiecare dată când vin în Republica Moldova, am senzaţia că mai trăim încă într-o lume bipolară"
Politica externă a Franţei în Europa de Sud-Est este de fapt politica Uniunii Europene în regiunea respectivă. Or, cetăţenii UE manifestă o atitudine rezervată faţă de extinderea comunităţii, în timp ce decidenţii statelor-membre se feresc să menţioneze extinderea în discursurile lor publice. La acest moment, Uniunea Europeană şi-a asumat o abordare diferenţiată faţă de ţările care au ales un parcurs european, în sensul îndeplinirii de către acestea a criteriilor de la Copenhaga, în defavoarea celei "la pachet". Republica Moldova trăieşte încă într-o lume bipolară, fiind propulsată de trecutul istoric între Est şi Vest. Cea mai mare piedică în calea integrării europene a RM rămâne a fi conflictul transnistrean.
12.07.2010 1094       
IDIS "Viitorul" a finalizat un raport de monitorizare a fondurilor virate până în 2009 în Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate
IDIS "Viitorul" a finalizat un raport de monitorizare finanţării de care a beneficiat Republica Moldova până în 2009, prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate. Raportul a fost scris de experţii IDIS Igor Munteanu, Olesea Cruc şi Ghenadie Mocanu, în cadrul unui proiect finanţat de Iniţiativa pentru Guvernare Locală şi Reformă a Serviciilor Publice a Institutului pentru o Societate Deschisă (LGI/OSI).
22.06.2010 885       
IDIS "Viitorul" îndrumă tinerii lideri pe "calea spre Parlament"
IDIS "Viitorul" a dat start proiectului "În calea spre Parlament", iniţiativă care va implica elevii din învăţământul secundar general în dezbateri. Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu organizaţia cehă "Agora Central Europe" şi finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe.
26.04.2010 874       
Calea spre Parlament
Ghidul constă din trei părţi: în prima parte veţi găsi sugestii cu privire la modul de însuşire şi îmbunătăţire a abilităţilor de dezbatere; a doua parte conţine principalele prevederi şi reguli pentru organizarea concursului; iar în partea a treia sunt prezentate informaţii cu privire la modul de participare în cadrul concursului "În calea spre Parlament".
Vezi în: româna   26.04.2010 530     // 467.433 Kb   
Un profesor universitar din Franţa vorbeşte tinerilor lideri despre extinderea Uniunii Europene
Profesorul Philippe Claret, de la Universitatea Montesquieu Bordeaux IV, a ţinut miercuri, 10 iunie 2009, o prelegere publică cu genericul "De la integrare spre parteneriat: politicile Uniunii Europene pentru ţările din Europa Centrală şi de Est". Evenimentul a fost organizat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul".
11.06.2009 660       
Ambasadorul României în RM la IDIS "Viitorul": "Viitorul relaţiilor RM-UE se regăseşte în formula Parteneriatului Estic"
Ambasadorul României în Republica Moldova E.S. dl. Filip Teodorescu a accentuat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au atins "etapa premergătoare obţinerii statutului de stat-candidat la Uniunea Europeană" în cadrul unei dezbateri cu tinerii lideri, organizată de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert, la 3 decembrie 2008. Precizăm că lansarea Parteneriatului Estic s-a produs la Bruxelles tot la 3 decembrie, la o videoconferinţă.
Vezi în: româna   03.12.2008 629     // 161.5 Kb   
IDIS "Viitorul" organizează dezbateri cu Ambasadorul României în Republica Moldova
Ambasadorul României în Republica Moldova E.S. dl. Filip Teodorescu va fi protagonistul dezbaterii europene din 3 decembrie 2008, organizată de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert. Prin facilitarea comunicării dintre tinerii lideri şi persoane oficiale din afara Republicii Moldova, IDIS "Viitorul" îşi propune să alimenteze preocuparea tinerei generaţii faţă de provocările majore de ordin politic, economic şi social.
Vezi în: româna   01.12.2008 633   MOCANU Ghenadie   // 159 Kb   
Steven Moody: Din 2007, SUA a pierdut controlul asupra politicii sale financiare
Este criza financiară cu adevărat globală? Iată punctul de pornire al dezbaterii pe marginea impactului crizei financiare, organizată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", la 20 noiembrie 2008. Timp de două ore, expertul în finanţe globale Steven Moody -“ de numele căruia este legată crearea piaţa hârtiilor de valoare în Rusia şi reformarea sistemului de pensionare în Kazahstan -“ a explicat de ce criza subprime, adică cea a creditelor ipotecare acordate celor care nu puteau sa se împrumute la prima mână, a devenit globală.
21.11.2008 867       
IDIS "Viitorul" organizează dezbateri cu expertul în finanţe globale Stephen Moody
Expertul în finanţe globale Stephen Moody va fi protagonistul dezbaterii din 20 noiembrie 2008, organizată de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert. Prin facilitarea comunicării dintre tinerii lideri şi experţi din afara Republicii Moldova, IDIS "Viitorul" îşi propune să alimenteze preocuparea tinerei generaţii faţă de provocările majore de ordin politic, economic şi social.
Vezi în: româna   18.11.2008 530   MOCANU Ghenadie   // 159 Kb   
Ministrul-Consilier al Ambasadei Republicii Lituania în R. Moldova: "Viitorul Republicii Moldova se va contura după alegerile din 2009"
"Nici nu vă puteţi imagina ce şoc am avut când am văzut în ce stare proastă se află drumurile din Republica Moldova. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns teafără la Chişinău.", aşa şi-a început discursul Ministrul-Consilier al Ambasadei Republicii Lituania în R. Moldova, Loreta Zakareviciene, la dezbaterea din 12 noiembrie 2008, organizată de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert. Zakareviciene a precizat că al doilea şoc care a întâmpinat-o la Chişinău a fost stilul de a conduce al şoferilor şi lipsa de respect dintre pietoni şi şoferi.
Vezi în: româna   12.11.2008 938   MOCANU Ghenadie   // 508.132 Kb   
IDIS "Viitorul" organizează dezbateri cu reprezentantul Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova
Ministrul-Consilier al Ambasadei Republicii Lituania în R. Moldova Loreta Zakareviciene va fi protagonistul dezbaterii europene din 12 noiembrie 2008, organizată de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert. Prin facilitarea comunicării dintre tinerii lideri şi persoane oficiale din afara Republicii Moldova, IDIS "Viitorul" îşi propune să alimenteze preocuparea tinerei generaţii faţă de provocările majore de ordin politic, economic şi social.
Vezi în: româna   07.11.2008 536     // 158.5 Kb   
Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova vorbeşte tinerilor despre brandul ţării noastre
"Republica Moldova ar trebui promovată la Bruxelles ca un model de diversitate etnică. Anume această diversitate este pentru Moldova ceea ce economiştii numesc un avantaj comparativ". Iată principalul mesaj al Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova E.S. dl. Nikolaus Graf Lambsdorff, exprimat la 29 octombrie 2008, în cadrul unei dezbateri. Evenimentul a fost organizat de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert.
29.10.2008 965   MOCANU Ghenadie     
IDIS "Viitorul" organizează dezbateri cu Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova
Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova E.S. dl. Nikolaus Graf Lambsdorff va fi protagonistul dezbaterii europene din 29 octombrie 2008, organizată de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert. Prin facilitarea comunicării dintre tinerii lideri şi persoane oficiale din afara Republicii Moldova, IDIS "Viitorul" îşi propune să alimenteze preocuparea tinerei generaţii faţă de provocările majore de ordin politic, economic şi social.
Vezi în: româna   24.10.2008 570   MOCANU Ghenadie   // 159 Kb   
IDIS "Viitorul" a organizat dezbateri cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova
Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova E.S. dl. György Varga a fost protagonistul dezbaterii europene din 15 octombrie 2008, organizată de către IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert. Prin facilitarea comunicării dintre tinerii lideri şi persoane oficiale din...
15.10.2008 829       
1 2 »»