Prima / MEDIA DESPRE IDIS / Politică Externă  /  Luminiţa de la capătul Alianţei pentru Integrare Europeană

Luminiţa de la capătul Alianţei pentru Integrare Europeană

imprimare
12.12.2011   www.europalibera.org  1345 
LITRA Leonid
Gradul ştiinţific: Expert asociat, MA în studii europene şi internaţionale, Politolog

Punct şi de la capăt cu Vasile Botnaru, Leonid Litra şi Anatol Èšaranu.

Întrucât Parlamentul a ajuns la borna kilometrică pe care scrie că nu mai e mult până departe, vom încerca să ne dumirim astăzi dacă dincolo de foarte posibila alegere a şefului de stat (cum speră speakerul Marian Lupu, dar şi ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu, contrazişi însă, ambii, de scepticul premier Vlad Filat), e un luminiş, un heleşteu cu lebede şi nuferi, sau o bulboană periculoasă, urmată de praguri şi cascade? Pentru asta i-am invitat pe doi politologi avizaţi, care preferă să citească nu în aştri, ci sondajele.

*

Aşadar, astăzi în Studioul de la Chişinău al Europei Libere se află politologul Leonid Litra, vicedirector responsabil cu cooperarea internaţională la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ,,Viitorul", şi istoricul, diplomatul şi politologul Anatol Èšăranu.

Discutăm despre luminiţa de la capătul tunelului, care se va aprinde sau nu, după 16 decembrie curent. Mai multă lume spune că de fapt nimănui nu-i convin alegerile anticipate. şi totuşi fiecare mimează îndărătnicie sau chiar este îndărătnic. Întâi de toate ne interesează Alianţa pentru Integrare Europeană. De fapt, vor s-o păstreze aproape cu orice preţ, dar între timp se ceartă de o manieră în care arată că nu are rost să păstrezi această Alianţă. Ca şi cum alegerea numaidecât a preşedintelui Lupu în această funcţie, aşa cum scrie în acordul de constituire a Alianţei, trebuie să garanteze perpetuarea Alianţei, ca după aia să fie ce?

Or, sunt lucruri la fel de principiale, la fel de importante, cum ar fi, de exemplu, politica bugetară, în care ei nu s-au înţeles. Motivele pentru care se ceartă în interior Alianţa, componentele ei, arată de fapt, pe parcursul a doi ani de zile, că ei sunt incompatibili. şi atunci se întreabă multă lume de ce s-ar agăţa de paiul acesta, dacă de fapt ei demult sunt naufragiaţi.

Dar mai ales, întrebarea cea mai importantă este: Alianţa mai are, eventual cu un preşedinte ales, fie Marian Lupu, fie eventual o candidatură de compromis, mai are resursele şi inerţia necesară să acţioneze în baza programului de guvernare adoptat? V-aş ruga, domnule Èšăranu, Dumneavoastră mai întâi, să dezvoltaţi scenariile, pe care le-aţi descris într-o analiză şi care înţeleg că rămân în picioare, indiferent de protestele şi scandalurile, care dau senzaţia unei tensiuni deosebite.

Anatol Èšăranu: ,,Răspunsul la întrebarea pe care aţi formulat-o - perspectivele Alianţei - un răspuns cert nu există. Da, foarte multe lucruri se aşează în favoarea versiunii că Alianţa se combate, că ea nu este capabilă să promoveze agenda sa şi să ducă la bun sfârşit acel program, care a  fost anunţat la momentul constituirii sale. Acum alegerea lui Marian Lupu va duce la perpetuarea Alianţei? Sau nu?

Eu cred că întrebarea trebuie să fie formulată în termenii următori: are rost să păstrezi o Alianţă, care nu este capabilă să-şi realizeze agenda? Sau - Alianţa este capabilă să se reseteze, aşa cum s-a vorbit încă nu demult?

În primul caz categoric spun nu. Nu avem nevoie de o aşa Alianţă şi mai bine alegeri anticipate. Varianta a doua este în favoarea păstrării Alianţei. Dar iarăşi, neavând un răspuns cert la întrebarea pe care aţi formulat-o, suntem nevoiţi, de fapt, să mergem pe calea acestor presupuneri şi rămânem cu speranţa că Alianţa totuşi va fi capabilă să se refacă."

Europa Liberă: Leonid, dumneata ce crezi despre vehicolul acesta păstrat cu tot dinadinsul? Va mai avea el capacitatea de locomoţie?
 
Leonid Litra: ,,Este greu de spus într-adevăr, pentru că vedem programul de guvernare, care este şi ceea ce trebuie să facă Alianţa, însuşi acest program a devenit un câmp de dueluri, de luptă între componentele Alianţei. şi vă dau exemple: reforma în educaţie, politica bugetar-fiscală, crearea parcurilor industriale. Putem găsi o paletă de reforme, în care componentele Alianţei se contrazic, ceea ce arată că eterogenitatea Alianţei prevalează scopului de a îndeplini acest program."

Europa Liberă: Adică ei sunt mai diferiţi decât sunt la fel.

Leonid Litra: ,,Decât apropiaţi. Iniţial am avut senzaţia cu toţii că ceea ce uneşte Alianţa este mai mult decât ceea ce o dezbină. Acum însă ne punem întrebarea serios dacă această Alianţă este capabilă să se plieze pe aceste puncte comune încât să fie funcţională. Ceea ce a unificat undeva Alianţa a fost ideea europeană. Acum vedem că ideea europeană a trecut pe planul doi cumva. Se discută foarte mult despre alegerea preşedintelui, în jurul căruia pendulează ca nişte sateliţi toate problemele adiacente."

Europa Liberă: În interiorul Alianţei de fapt există conştiinţa acestor consecinţe. Dar totuşi, logica lor este următoarea: există riscul că o să vină comuniştii şi atunci răbdaţi-ne pe noi. Nu aveţi alternativă. Am văzut vineri că liberal-democraţii chiar au părăsit sala de o manieră în care de regulă comuniştii plecau.

Leonid Litra: ,,Senzaţia care se creează din analizele pe care le vedem e că anticipatele nu vor schimba prea mult situaţia. şi atunci vom fi impuşi încă o dată, sau clasa politică va fi impusă încă o dată să găsească un compromis. Chiar sondajele, cât de mult nu le-am pune la îndoială, arată un spectru cât de cât stabil, cu fluctuaţii mici. Da, este adevărat că Partidul Democrat a căzut puţin, dar cele două partide care se află în contradicţie totală, aş spune eu, sau mai mult ca parţială, sunt bine, sunt în creştere. şi asta ne duce la faptul că acest conflict avantajează acele părţi, care nu au parte activă în acest scenariu."

Europa Liberă: Domnule Èšăranu, stânga între timp se fortifică. Comuniştii au încercat să pedaleze aceste disensiuni, au întins poala să le cadă para mălăiaţă în braţe, Dodon le-a stricat planurile. Până la urmă comuniştii sunt beneficiari ai acestei stări de lucruri? Vor fi? Sau este o iluzie?
 
Anatol Èšăranu: ,,Vom vedea. Este foarte important să înţelegem cum vor gestiona comuniştii situaţia care s-a creat. Pe de o parte Alianţa le oferă foarte multe şanse în sensul fortificării propriilor poziţii. Iar pe de altă parte, pe interior ei se ciocnesc de probleme serioase. şi aici nu este vorba numai de grupul Dodon. Din câte cunosc eu, acolo mai există forţe centrifuge, care de fapt ar putea să destabilizeze această unitate aparentă internă a Partidului Comuniştilor. Plus la toate acestea, cu toate că Alianţa manifestă incapacitate crasă, creşterea comuniştilor nu este atât de spectaculoasă, cum am putea să aşteptăm.

Fiindcă pe acest fundal al unui dezastru total, pe care îl provoacă Alianţa prin politicile sale şi în primul rând dând această impresie a imposibilităţii de a ajunge la un consens în interior, comuniştii totuşi nu acumulează atât de mult cât ar putea să acumuleze. şi aceasta vorbeşte despre faptul că electoratul deocamdată este în căutarea unei forţe mult mai credibile decât acelea care acum joacă pe scena politică moldovenească primele roluri. Mie mi se pare că ceea ce se coace acum în zona extraparlamentară ar putea într-un timp relativ scurt să provoace anumite surprize."

Europa Liberă: În zona de dreapta, sau în zona de stânga?

Anatol Èšăranu: ,,Cu toate că acum deocamdată nimic, poate cu excepţia grupului Dodon, nimic nu se evidenţiază atât de spectaculos, aşteptările sunt mari şi aceasta ar putea să provoace un culoar de oportunităţi pentru acele forţe, care vor fi capabile să încalece valul."

Europa Liberă: Vreau să fac aici o paranteză: de exemplu domnul şelin, patronul partidului, din care Dumneavoastră aţi făcut parte, iniţiază de exemplu un referendum pentru aderarea la partea răsăriteană, evident cu abandonarea spaţiului european. Au şanse aceste mesaje acum sau în viitorul apropiat?

Anatol Èšăranu: ,,Eu îl acreditez cu şanse puţine pe şelin. Nu cred că un oligarh prin definiţie poate să reprezinte autentic interesele săracilor. şi acest lucru mă face să gândesc că şelin nu prea are şanse."

Europa Liberă: Nastupilo prozrenie, cum spun ruşii.

Anatol Èšăranu: ,,Pentru oligarhi? Sau pentru cei săraci?"

Europa Liberă: Pentru lider. Altceva e că cineva a publicat acum foarte amănunţit dosarul şelin, în care arată foarte clar ce împrumut are luat, de unde şi chipurile în felul acesta este teleghidat şi împins să dilueze mesajul comuniştilor.

Anatol Èšăranu: ,,Cu atât mai mult asta vorbeşte despre faptul că mesajul lui în apărarea săracilor este unul demagogic şi un asemenea mesaj nu poate mult timp să se menţină."

Europa Liberă: ştiţi cum i-a răspuns un blogger lui şelin la îndemnul să nu plătească oamenii facturile pentru gaz? I-a spus - exact acelaşi lucru trebuie să facă oamenii atunci când merg la ,,Patria", la cinematograf. Să se ducă obraznic, să se uite la film, dar să nu plătească biletul pentru că nu au de unde.
 
Anatol Èšăranu: ,,Da, e o soluţie ingenioasă. şi ca să-mi termin gândul: totuşi cred că chiar în interiorul Alianţei ar putea să se producă mutaţii, care ar da posibilitatea ca acolo să se creeze un centru de atracţie pentru simpatiile electoratului, care ar putea în timpul apropiat să se trezească în pline alegeri anticipate.

Pentru noi este important nu ca Alianţa să se păstreze, acum vorbesc despre segmentul democratic al societăţii noastre. Nu Alianţa ca atare reprezintă valoarea supremă. Este important ca să există o forţă politică puternică ca să promoveze acele valori şi principii, pe care le-a anunţat Alianţa la momentul constituirii sale. Iar anume la acest capitol Alianţa, practic, demonstrează incapacitate."

Europa Liberă: şi atunci, spuneţi-i alegătorului care stă acum şi ne ascultă: ar fi mai bine să se producă un scrutin anticipat? Sau să meargă târâş-grăpiş până la sfârşitul mandatului acest Parlament cu această Alianţă de guvernare?

Anatol Èšăranu: ,,Dacă s-ar constitui o forţă politică, în care  am avea încredere că este capabilă să promoveze această agendă despre care am vorbit mai sus, atunci cu ambele mâini aş pleda pentru aceste alegeri anticipate. Dar faptul că deocamdată nu s-a constituit nimic de felul acesta, aceasta mă face să fiu mai reticent în privinţa perspectivelor alegerilor anticipate."

Europa Liberă: Adică acelaşi circ, aceeaşi trupă. Domnule Litra, Dumneavoastră?
 
Leonid Litra: ,,Eu cred că mai bine ar fi găsirea unui consens acum, având în vedere că un eventual scrutin nu ar schimba mult situaţia. Doi: ar fi o pierdere de timp. Trei: de resurse. şi un factor foarte important este bineînţeles interesul cetăţenilor faţă de acest proces. Aţi auzit probabil şi le văd şi eu aceste comentarii de silă, de lehamite de alegeri, ceea ce poate este un sentiment normal pentru un om ordinar, pentru un cetăţean, care vrea o dată la patru ani să meargă şi după aceasta să muncească. Din această cauză cred că mai bine ar fi o înţelegere acum. Dar văd că în contextul în care ne aflăm, succesul datei de 16 este puţin probabil."

Europa Liberă: Cel mai ambiţios deputat şi lider, dar şi analist, cum l-am văzut recent la şedinţa Clubului de presă, Igor Dodon, se declară convins că totuşi după tentativa din 16 decembrie, care la părerea dânsului va eşua, Alianţa va fi mai maleabilă,mai conciliantă, va accepta un candidat nepartinic, aşa cum propune dânsul, eventual nu neapărat Zinaida Greceanîi. şi abia atunci se va dezlega nodul gordian, sau se va tăia. Oare sunt toţi suficient de sperieţi în Parlament, astfel încât de bună seamă să găsească un compromis? Domnule Èšăranu?

Anatol Èšăranu: ,,Există acest instinct al autoconservării, care nu poate să nu le spună deputaţilor: fraţilor, am ajuns la margine, mai departe începe abisul. şi atunci haideţi să încercăm să supravieţuim. Eu cred că acest instinct este un sfătuitor bun. Pentru domnul Dodon desigur alegerile anticipate este o chestie mai puţin plăcută. El are nevoie de timp ca să-şi consolideze structura pe care mizează.

Dar, în ultima instanţă, în politicul moldovenesc se mai întâmplă lucruri ciudate. Ar putea să se întâmple că o bună parte din deputaţii noştri au pierdut inclusiv şi acest sentiment de autoconservare. şi atunci am putea să ne trezim în alegeri anticipate. Eu nu cred că alegerile anticipate este un rău absolut. Orice alegeri totuşi sînt un adaos, inclusiv la cultura politică iarăşi. pentru alegătorii moldoveni acest lucru este necesar. Când vorbesc moldoveni, vorbesc nu despre apartenenţa etnică, ci despre apartenenţa civică. Dar şi eu sunt de părerea că ar fi bine să mai zăbovim cu alegerile anticipate şi să permitem procesului politic să încerce să găsească o albie unde apa curge mai puţin blocat decât albia în care se găseşte astăzi."

Leonid Litra: ,,Pentru grupul Dodon nu neapărat alegerile anticipate ar fi un dezavantaj probabil pentru că nu s-a consolidat, dar în acelaşi timp am impresia că alegerea preşedintelui ar fi la fel un dezavantaj, pentru că se ratează o şansă dacă nu se dă curs unei idei venite din acea direcţie şi trei ani este mult pentru politica din Moldova pentru că în trei ani un partid poate să dispară de două ori şi să apară încă o dată. Deci riscul identităţii partidului lui Dodon poate fi iminent."

Europa Liberă: Dar cum se zice în fotbal - un atacant bun, care marchează din poziţii incomode este mult mai spectaculos, mult mai apreciat de public. Cine este de fapt în situaţia cea mai avantajoasă dintre partidele parlamentare? Este oare Partidul Comuniştilor pe cal, aşa cum vrea să dea impresia prin protestele pe care le organizează?
 
Anatol Èšăranu: ,,Eu cred că aceste proteste desigur că joacă şi rolul mobilizator pentru electoratul comunist acest aspect este prezent. Dar în acelaşi timp aceste proteste într-un fel vorbesc inclusiv şi despre o anumită doză de nesiguranţă, care nu le permite foarte precis să-şi construiască politica.

Pentru comunişti provocarea alegerilor anticipate e un lucru foarte simplu - e suficient să-şi înainteze propria candidatură şi să marcheze de două ori faptul că nu au avut loc alegerile şi ne trezim în alegeri anticipate imediat. Dar iată că nu se întâmplă acest lucru. Ei încearcă să explice, că nu doresc castanii să-i tragă din foc pentru sine cu minele Alianţei, dar aceste explicaţii sunt absolut copilăreşti.

Este evident că comuniştii trăiesc acest sentiment de frustrare după plecarea grupului Dodon, unu la mână. şi de nesiguranţă. Totuşi sondajele nici pe departe nu atestă o creştere, care le-ar permite comuniştilor să simtă siguri."

Europa Liberă: Dar au renunţat ei la tactica, pe care lumea a developat-o, zicând că Voronin vrea totul sau nimic? Ar accepta dânsul, sau comitetul central să intre la putere prin uşa din spate, reconfigurând pe ici-colea puterea? Sau el continuă să vrea totul sau nimic?

Anatol Èšăranu: ,,E o întrebare bună, cred că această întrebare abordează miezul problemei. Dacă comuniştii ar fi fost capabili să conlucreze."

Europa Liberă: Ar face parte din sistem.

Anatol Èšăranu: ,,Da, ar face parte din sistem, problema s-ar rezolva foarte simplu, s-ar reconfigura majoritatea parlamentară şi totul ar merge înainte. Dar iată că comuniştii nu sunt capabili să facă acest lucru. A propos, în ultimul timp foarte mult se vorbeşte despre o posibilă alianţă între PD şi comunişti. Cu adevărat, ar putea să se întâmple această alianţă, dar ea ar fi una nepolitică, dacă doriţi, fiindcă interesul PD-ului nu este să facă o alianţă cu comuniştii, un partid de stânga mult mai puternic decât ei. Ei joacă pe un teren comun electoral şi de fapt Partidul Comuniştilor i-ar măcina, i-ar exclude de pe stânga sau le-ar limita posibilităţile lor substanţial. Dar iată că alături de un interes politic, un interes de partid major, mai există şi interese  oligarhice şi asta de fapt deformează categoric situaţia.

Dacă comuniştii ar fi fost un partid politic autentic, care funcţionează în cadrul unui sistem democratic, această problemă nu ar fi existat. În acest sens comuniştii ar putea să facă o alianţă, hai să spunem aşa, de scurtă durată cu democraţii, dar în ultimă instanţă ei aşa şi vor rămâne un partid antisistem, în opoziţie, chiar şi o guvernare anti-sistem. Aici suntem în aşteptarea unei reformări cardinale a Partidului Comuniştilor sau acest partid trebuie să dispară. Atâta timp cât el se păstrează în această formulă care este astăzi el este un partid care deformează câmpul politic al Republicii Moldova."

Europa Liberă: Dodon i-a ajutat în sensul acesta, i-a împins sau nu spre reformare?

Leonid Litra: ,,Probabil le-a ridicat mai mult semne de întrebare inclusiv în rândul deputaţilor, pentru că există, aşa cum spunea domnul Èšăranu, frustrări în interiorul PCRM. Dar existenţa acestei poziţii - ori totul, ori nimic, asigură constant distrugerea Partidului Comuniştilor. În opinia mea acum PCRM este puţin mai soft vis-a-vis de Partidul Democrat."

Europa Liberă: Adică ar putea să accepte şi nişte fărâmituri de pe masa boierului?
 
Leonid Litra:
,,Nu ştiu dacă ar putea să accepte, dar a lăsat o ferestruică deschisă. Probabil este o bună practică în politică să nu închizi toate uşile şi cred că ceea ce se întâmplă acum de fapt reuşeşte foarte mult, dincolo de problemele pe care le-a menţionat domnul Èšăranu, reuşeşte foarte mult să pună în valoare acel scop al PCRM-ului, care este înlăturarea Alianţei de la guvernare. Pentru că conflictele au ajuns în interiorul Alianţei au ajuns la un nivel de intoleranţă mare şi cred că acest lucru serveşte scopurilor PCRM în totalitate."

Europa Liberă: Mai există un mit, legendă, versiune, care îi dă posibilitate Alianţei să zică: răbdaţi-ne aşa cum suntem, mitul despre banii europenilor, care s-ar retrage imediat de cum ar dispare de pe arena politică Alianţa. Într-adevăr oare europenii a doua zi şi-ar anula orice angajamente? S-ar închide oberlichtul european şi banii ar seca?

Leonid Litra: ,,Nu s-ar închide cred că imediat, pentru că europenii lucrează cu guvernele alese. Ei au un principiu şi ei încearcă să fie credibili din acest punct de vedere. Bineînţeles că credibilitatea europenilor a fost de mai multe ori pusă la îndoială chiar în cazul relaţiilor cu liderii din Africa de Nord, cei pe care i-a răbdat mulţi ani, foarte mulţi ani. În cazul Republicii Moldova deocamdată cred că va exista această deviere de la acest mesaj.

Vor fi poate mai puţini bani, în orice caz sprijin politic probabil va fi mai puţin. Mai ales în lumina celor declarate, vă amintiţi articolul publicat în "Izvestia" de Putin şi îmbrăţişarea imediată a domnului Voronin a acestei idei, probabil în scopuri totuşi populiste, dar care a generat un efect în societate, pentru că am văzut la sondaj o bună parte ar susţine deja un proiect euro-asiatic.

şi partidele Alianţei sunt cred că datoare să apere ideea europeană, pentru că ele au venit la guvernare în bună parte bazându-se pe ideea europeană. Iar erodarea ideii europene în Republica Moldova ar duce la o problemă foarte mare, care este poate erodarea unicii idei de consens naţional, care era integrarea europeană. Acum în absenţa şi a acestei idei cred că ar fi şi mai mult divizarea în societate între aceste două entităţi, între aceste două cursuri.

Pentru că demersul european are nevoie de sprijin serios, adică de cel puţin de 60 de procente ca să existe o forţă care împinge acest stat într-o direcţie. şi cred că reconfigurarea sau venirea comuniştilor într-o formă sau alta este cumva un semn prost pentru ideea europeană. Nu cred că ei pot realiza integrarea europeană la modul serios, la modul practic până la cel mai ordinar cetăţean. Nu a reuşit nici Alianţa, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, dar au existat câteva încercări şi au reuşit anumite lucruri.

Dar ceea ce se întâmplă acum a trecut, integrarea europeană pe planul doi. Pe planul întâi este alegerea preşedintelui, se vorbeşte despre posturi. Dar posturile, ştiţi cum, sunt ca nasturii la un costum. şi dacă stofa e de calitate mai proastă atunci nici calitatea-¦"

Europa Liberă: Nasturii Swarovski nu salvează situaţia.

Leonid Litra: ,,Da, nu salvează situaţia."

Europa Liberă: Dacă v-am înţeles corect: Alianţa mai curând ne va duce pe calea europeană, decât o putere reconfigurată. Este corect?

Leonid Litra: ,,Este adevărat, dar nu cred în capacitatea, vorbesc din ceea ce există în acest moment pe scena moldovenească, pe arena moldovenească. Pentru că, în pofida faptului că Alianţa este eterogenă, în pofida faptului că există neînţelegeri cruciale la anumite poziţii, dar probabil ideea europeană este încă unul dintre acei factori care unifică Alianţa, pentru că nu cred chiar şi Partidul Democrat, asupra căruia planează nişte suspiciuni de simpatii mai aprofundate faţă de Est, şi-ar dori acest lucru, pentru că într-un tandem cu PCRM, şi menţiona domnul Èšăranu, PD-ul va fi cel care va pierde."

Europa Liberă: Domnule Èšăranu?

Anatol Èšăranu: ,,Eu cred că în alegerile anticipate, şi de ce aici şi inclusiv şi alegerilor anticipate dau anumite şanse - anumite componente ale Alianţei vor fi capabile să formuleze un mesaj care cu adevărat cuprinde necesitatea sau obiectivul realizării acelor valori şi principii despre care atât de mult s-a vorbit, atât de mult s-a discreditat cu vorbăraia asta goală, dar care rămân valabile.

Pentru Republica Moldova este foarte important nu atât aderarea de facto, de jure la Uniunea Europeană. Cu asta am mai putea să zăbovim. Pentru noi este foarte important ca în Republica Moldova să înceapă să funcţioneze acele valori şi principii."

Europa Liberă: Statul de drept.

Leonid Litra: ,,Ceea ce iarăşi privim în sondaje, pentru că este important să vedem această dinamică şi ultimul sondaj chiar mi-a dat bătăi de cap să înţeleg care este problema cu această integrare europeană. şi din discuţiile pe care le-am avut înţeleg că lipsa acestui interes mai mare faţă de integrarea europeană şi neîncrederea în Uniunea Europeană mai mare apare pe fundalul asocierii calităţii actului de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană cu ideea integrării europene. şi această pliere, această comparaţie este periculoasă pe alocuri."

Europa Liberă: Riscul compromiterii, da?

Leonid Litra: ,,Riscul compromiterii. Cuvântul ,,democraţie" în Rusia ne amintim că era un cuvânt de batjocură, de înjurătură."
 
Europa Liberă: Ciubais.

Leonid Litra: ,,Sper să nu devină o înjurătură integrarea europeană în Republica Moldova, pentru că acest termen ascunde altceva decât ceea ce se înţelege, sau se încearcă a înţelege acum în Moldova."

Anatol Èšăranu: ,,Da, acest pericol este real. El deja începe să se manifeste. A propos, nuanţa asta de înjurătură deja începe să fie percepută cel puţin de anumite segmente ale societăţii. Îndreptaţi-vă privirile spre segmentul rusolingv al societăţii noastre şi o să vedeţi că acolo nici în cele mai bune timpuri ideea integrării europene, sau asumarea valorilor europene nu era o idee îmbrăţişată de toţi."

Europa Liberă: Un epitet favorabil.

Anatol Èšăranu: ,,Acum şi mai mult s-au conturat aceste reticenţe faţă de această idee. Dar asta încă o dată vorbeşte despre faptul că politicienii sunt responsabili pentru ceea ce fac, nu numai pentru ceea ce declară."

Europa Liberă: De acum încolo avem o săptămână până la tentativa de alegere a preşedintelui. Eventual un leu pe care îl aveţi acum în buzunar pe ce aţi paria? Pe alegerea preşedintelui? Sau pe anticipate în acest moment?

Anatol Èšăranu: ,,E bună. Eu aş prefera să nu pariez."

Europa Liberă: Dar totuşi e un leu, nu e aşa de mult.

Anatol Èšăranu: ,,Da, nu e aşa de mult. Eu totuşi cred că probabilitatea alegerii preşedintelui deocamdată este mai mică decât alegerile anticipate. Dar aici trebuie pur şi simplu să ţinem cont de faptul că numeroşii aşi, ascunşi prin mânicile politicienilor noştri, ar putea să aducă la faptul că iarăşi va fi brutalizată legislaţia şi iarăşi vom merge pe calea amânării alegerilor anticipate."

Europa Liberă: Leonid, leul dumitale unde îl pui?

Leonid Litra: ,,Este o întrebare într-adevăr dificilă, pentru că bănuiesc că chiar în interiorul Alianţei, în interiorul Parlamentului nu cunosc prea bine care va fi rezultatul acestui exerciţiu. şi mai ales că avem mulţi fotbalişti brazilieni în partide, din ăştia care marchează din situaţii dificile. şi prea puţin fotbalişti germani, care sunt predictibili. Din acest considerent cred că şansele că preşedintele va fi ales sunt mici. Mai mici decât cele pentru anticipate."

Europa Liberă: Bine, ne întâlnim peste o săptămână şi vedem unde sunt bancnotele Dumneavoastră. Vă mulţumim.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase