Prima / MEDIA DESPRE IDIS / Politică Externă  /  Retrospectiva 2011: Politica externă a Moldovei

Retrospectiva 2011: Politica externă a Moldovei

imprimare
21.12.2011   www.europalibera.org  7145 
LITRA Leonid
Gradul ştiinţific: Expert asociat, MA în studii europene şi internaţionale, Politolog

"Guvernele publice în Moldova, nu doar acesta, au o problemă cu gândirea strategică şi cu comunicarea."

O discuţie bilanţ între Vasile Botnaru şi experţii Leonid Litra şi Radu Vrabie.

Leonid Litra: ,,La modul general se poate spune că anul 2011 a fost unul foarte consistent în materie de politică externă. Evenimente foarte multe, vizite la nivel înalt pe dimensiunea cu SUA am avut vizita lui Biden, pe dimensiunea cu Transnistria, dacă o putem considera politică externă, am avut reluarea negocierilor oficiale, cu Uniunea Europeană am început implementarea acestui plan privind liberalizarea regimului de vize. Deci, practic, anul 2011 a fost hârtia de turnesol pentru promisiunile date din 2009 şi 2010."

Europa Liberă: Dar asta sub aspect cantitativ, dar sub aspecte de efecte ale acestor vizite ce se poate spune?

Leonid Litra: ,,Cred că deocamdată n-au fost transformate rezultatele acestor negocieri, ale acestor vizite în politici concrete pentru că probabil prea puţin timp a fost pentru acest lucru. Deşi unele lucruri deja trebuia să aibă efect. Bănuiesc că multe din aceste lucruri nu s-au întâmplat anume din considerentul că peisajul intern, sau atmosfera internă nu permite acest lucru."

Europa Liberă: Domnule Radu Vrabie, guvernării precedente, comunistă, i se reproşa că nu avea suficientă consecvenţă, cel puţin pe termen lung. Guvernarea actuală este consecventă? Îşi onorează promisiunile în faţa partenerilor externi?

-‹-‹Radu Vrabie: ,,Anul 2011 a fost înjumătăţit. Prima parte a anului, pe fundalul alegerilor din 28 noiembrie 2010, Alianţa pentru Integrare Europeană a primit un suport masiv - şi vizita lui Biden, şi alte vizite importante, care au fost în Republica Moldova, declaraţii. Însă anul 2011, partea a doua a lui, s-a caracterizat prin expresia lui Nicolae Titulescu: ca să am o politică externă bună, am nevoie de o politică internă.

Deci, ceea ce s-a întâmplat în politica internă a torpidat, ca să spunem aşa, rezultatele pe politica externă. Pentru că acele promisiuni şi acele reforme, pe care guvernarea actuală a încercat să le facă de multe ori s-au împiedicat din cauza anumitor chestiuni interne. Anumite lupte din interior şi anumite neînţelegeri care au apărut, mă refer aici la pachetul de legi privind anti-discriminarea.

Putem să spunem că Guvernul actual este unul consecvent, însă în acelaşi timp este un guvern cu mari probleme la capitolul intern, ceea ce îl împiedică să-şi rezolve acele probleme pe plan exterior şi să respecte acele promisiuni pe exterior."

Europa Liberă: Guvernul nu este de invidiat pentru că de multe ori trebuie să balanseze, să oscileze, să facă chiar patinaj artistic între Est şi Vest.

Radu Vrabie: ,,Eu cred că guvernele publice în Moldova, nu doar acesta, au o problemă cu gândirea strategică şi cu comunicarea. La ce mă refer? La faptul că de multe ori pe anumite dosare nu avem o strategie foarte clară. Suntem mai degrabă reactivi decât pro-activi în acţiunile noastre. De aceea deseori nimerim în nişte situaţii în care, încercând să nu supărăm nici Estul, nici Vestul luăm nişte decizii de compromis. Iar deciziile de compromis de cele mai multe ori sunt trunchiate. şi asta afectează imaginea noastră în exterior.

În problema comunicării mă refer la faptul că de multe ori acele programe, acei bani, acele iniţiative care vin din partea Uniunii Europene sunt valorificate destul de slab pe piaţa mediatică internă. Deseori populaţia nu prea ştie ce se întâmplă şi cu ajutorul cui se întâmplă aceste lucruri şi de aceea avem şi rezultatul pe care-l avem cu interesul faţă de Uniunea Europeană. Pur şi simplu populaţia nu reuşeşte să înţeleagă de ce Uniunea Europeană ne este favorabilă. Am tot vorbit de vize, de paşapoarte, de posibilitatea de lucru, dar cam atât. Probabil populaţia are nevoie de nişte rezultate pe termen scurt, iar Guvernul trebuie să fie acel care trebuie să aibă o strategie cum să prezinte aceste rezultate în aşa fel ca programul de integrare europeană să meargă pe o traiectorie ascendentă."

-‹-‹Leonid Litra: ,,Ei de fapt au nevoie ca aceste rezultate să le simtă şi nu să le audă. Bine, putem spune că anul 2011 a făcut ca Guvernul să fie mai predictibil în materie de politică externă. Dar în acelaşi timp nu a reuşit să îndeplinească acele obiective pe care şi le-a propus. Ba mai mult ca atât: anul 2012 probabil va fi reţinut în istoria noastră ca anul când erodarea ideii de integrare europeană a avut loc, când s-au înjumătăţit, cel puţin aşa arată sondajele, s-au înjumătăţit părerile despre Uniunea Europeană. Asta este pe departe un moment de turnură, un moment de retragere de pe anumite idei."

Europa Liberă: Domnule Litra, dar se aştepta ca oamenii care vor fi circulând în zona de frontieră şi se contabilizau cam un milion de cetăţeni, care vor beneficia de aceste adeverinţe şi vor intra pe teritoriul românesc, alias european, care ei să fi devenit avocaţii integrării europene. S-a întâmplat lucrul acesta?

Leonid Litra: ,,Am impresia că cei care circulau anterior circulă şi acum. Nu am o statistică câte permise de mic trafic la frontieră s-au eliberat, dar probabil că cei ce fac acest lucru nu sunt majoritatea. A propos, şi în rândul celor care circulă avem o stare de supărare pe alocuri, pentru că ei încă sunt sortiţi pe alocuri unui tratament, considerăm noi, inegal, sau discriminatoriu, pentru că poţi merge doar pe aceeaşi distanţă în România. Dar problema în fond este că am reuşit în 2011 să facem lucrurile pe jumătate."

-‹-‹Europa Liberă: Experţii spun că politica externă îşi are finalitate atunci când merge mână în mână cu exporturile, de exemplu. Sub acest aspect, dar nu numai, pe care direcţie credeţi că în 2011 s-a reuşit o politică externă productivă? Cel puţin sub aspectul exporturilor, sau a relaţiilor economice externe. şi unde încă mai sunt buşoane, domnule Vrabie?

Radu Vrabie: ,,N-am văzut în anul 2011 o schimbare spectaculoasă a exporturilor, o îmbunătăţire a relaţiilor."

Europa Liberă: Cel puţin nu s-a întâmplat un nou Onişcenko, nu?

Radu Vrabie: ,,Nu s-a întâmplat un nou Onişcenko, dar, bun, la starea la care s-a adus relaţia cu vinurile în Federaţia Rusă este puţin probabil ca să se mai întâmple. La noi mai avem şi o problemă de lucru între politic şi economia reală. În cazul vinificatorilor, cred că ei sunt cei mai alintaţi, dacă îmi permiteţi să spun aşa, de către Guvern, pentru că Guvernul practic trebuie să le rezolve toate problemele cu care se confruntă ei. În acelaşi timp avem o serie de companii, care pătrund pe piaţa europeană de sine stătător, stabilesc relaţii. Nevrând să fac publicitate pentru cineva, dar am văzut cu toţii ,,Alba", cu ,,Prezident", deci sunt o serie de companii care îşi dezvoltă singure această linie de export şi asta este bine. Eu cred cu cât partea economică, cu cât agenţii economici vor fi mai independenţi şi vor încerca să-şi rezolve singuri anumite probleme, cu atât mai puţin vom fi afectaţi de anumite chestiuni de ordin politic."

-‹-‹Leonid Litra: ,,În comparaţie cu 2010 eu ştiu că au crescut exporturile practic pe toate dimensiunile pentru că 2010 a fost mai prost, a fost mai post-criză. Dar avem de exemplu contractul cu Gazpromul şi este nu doar o chestiune economică. Este o chestiune de politică externă, este o chestiune strategică, care nu este încă finalizat, pentru că ne-am ciocnit de aceste interese diferite. şi aşa cum spuneaţi, Republica Moldova este în situaţia să jongleze, pentru că acel pachet al treilea energetic, pe care l-a semnat Republica Moldova şi acele interese pe care le are Gazpromul."

Europa Liberă: Spuneţi în două cuvinte ce înseamnă asta, că tot spunem dar oamenii nu ştiu cu toţii.

Leonid Litra: ,,Înseamnă separarea distribuţiei, aprovizionării."

Europa Liberă: Adică demonopolizarea.

Leonid Litra: ,,Demonopolizarea, crearea unui sistem de control, astfel încât nimeni să nu poată."

Europa Liberă: Minimă concurenţă.

Leonid Litra: ,,Maximă concurenţă."

Europa Liberă: În cazul Gazpromului - minimă.

Leonid Litra: ,,În cazul Gazpromului minimă, desigur."

Radu Vrabie: ,,Eu vorbeam la capitolul exporturi, pentru că Ministerul de Externe poate să promoveze anumite produse, însă ele trebuie să fie calitative. Dacă ele nu vor fi calitative, poţi să le promovezi, să faci booklete cât vrei tu, dar dacă materialul nu e calitativ, nu poate să concureze pe pieţele exterioare. Cât priveşte importul la gaz, iarăşi noi avem o problemă de strategie, normal că e influenţat de dorinţa Rusiei de a utiliza acest instrument ca unul politic. Eu tot auzeam pe parcursul anilor că iată, noi nu trebuie să supărăm Rusia că altfel ne măreşte preţul la gaz. Acum avem un preţ european, decent, plătim bani mari pentru gaz, însă atitudinea asta de inferioritate faţă de Rusia perzistă încă în minţile noastre. De aceea eu cred că noi trebuie să facem un anumit salt psihologic, să înţelegem: cu toate că Republica Moldova este o ţară mică, cu toate că suntem dependenţi, avem o relaţie economică cât de cât corectă şi demnă pentru noi înşine."

Europa Liberă: Ei, o soacră bună întotdeauna are ce să-i reproşeze unei nurori - ştim asta de la Druţă. şi totuşi dacă ar fi în câteva cuvinte să ne spuneţi, cu titlu de performanţă ce aţi putea aduce drept exemplu? Bunăoară - iniţierea negocierilor pe acordul de liber schimb, sau promisiune nouă a ministrului de Externe, că moldovenii vor avea circulaţie fără vize într-un timp previzibil, în caz contrar îşi dă demisia. Ce performanţă aţi aduce-o drept emblemă a politici externe, domnule Vrabie?

-‹-‹Radu Vrabie: ,,Totuşi, m-aş referi la reluarea negocierilor în formatul 5+2, pentru că reluarea acestor negocieri s-a făcut n condiţii mult mai grele decât în raporturile cu Uniunea Europeană. Dacă Uniunea Europeană este un partener credibil, care încearcă să ne ajute, în cazul cu Transnistria şi cu Federaţia Rusă a fost făcut un efort extrem de mare de către diplomaţia moldovenească, de către Biroul de reintegrare, de vicepremierul pentru reintegrare. şi mai ales ţinând cont şi de resursele minime cu care activează această direcţie, eu cred că este o performanţă foarte mare."

Europa Liberă: Domnule Litra?

Leonid Litra: ,,Cred că este performanţă implementarea planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. O performanţă moderată, n-am făcut tot ceea ce ne-am propus în 2011. Dar am făcut mult mai mult decât a făcut Ucraina în aceeaşi perioadă şi asta este cumva un punct de referinţă. nu că am fi cei mai buni din clasă. Probabil coeficientul din clasă este mic, dar aşa cum suntem doar doi elevi în clasă, ne putem permit să comparăm.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase