Prima / MEDIA DESPRE IDIS / Democratizare  /  Sistemul de achiziții publice din Moldova, cu deficiențe majore. A fost lansat un proiect de modernizare a acestuia

Sistemul de achiziții publice din Moldova, cu deficiențe majore. A fost lansat un proiect de modernizare a acestuia

imprimare
20.01.2016   Realitatea  425 

 

Sistemul de achiziții publice din Republica Moldova are mai multe lacune, iar pentru modernizarea acestuia este nevoie de ajustarea legislației la cu aquis-ul comunitar. Despre acest lucru s-a discutat în cadrul evenimentului organizat cu ocazia lansării proiectului “Construirea unui sistem transparent și durabil de achiziții publice printr-un proces de monitorizare permanentă”, de cătreInstitutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”.

”Sistemul de achiziții publice din R. Moldova se confruntă cu deficiențe majore. Într-o evaluare a BERD, cadrul instituțional al sistemului de achiziții publice i s-a atribuit un grad redus de conformitate. În rândul țărilor post-sovietice, suntem cu mult în urma Kîrgîstanului și a Ucrainei, de exemplu”a precizat Liubomir Chiriac, vicedirectorul IDIS ”Viitorul”.

Astfel, pentru a depăși problemele cu care se confruntă acest proces, este nevoie de armonizarea sistemului legislativ al achizițiilor publice în conformitate cu aquis-ul comunitar, este necesar să fie reformat cadrul instituțional existent și să fie constituit un sistem eficient de achiziții publice, în corespundere cu prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Potrivit Lilianei Carașciuc, director Transparency International, ideea acestui proiect a venit de la înalții oficiali europeni care au depistat lacune și încălcări în sistemul de achiziții publice din RM, sugerând societății civile să se implice mai activ în monitorizarea autorităților atunci când utilizează banii publici. Astfel, proiectul urmărește stabilirea unei rețele de ONG care să monitorizeze procesul de achiziții publice pe diferite segmente.

În acest context, IDIS ”Viitorul” va monitoriza achizițiile efectuate de instituțiile publice din nouă centre raionale din Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. În aceste unități administrative vor fi organizate inclusiv ateliere de lucru. Totodată, prin intermediul partenerului acestui proiect – Institutul European Român (IER) -  vor fi organizate vizite de lucru la instituțiile publice de resort din România. Acestea vor fi anunțate public pe pagina web a IDIS.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Building transparent and sustainable public procurement system through permanent monitoring process”, finanțat de  Policy Association for an Open Society (PASOS), din Republica Cehă, sub-grant oferit în cadrul proiectului “Partners in Empowerment” (ENPI/2014/354-731), finanțat de Comisia Europeană prin programul  Neighbourhood Civil Society Facility (European Neighbourhood and Partnership Instrument) Regional actions.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase