Prima / MEDIA DESPRE IDIS / Democratizare  /  ONG-urile din Moldova vor monitoriza sistemul achiziţiilor de stat în nouă centre regionale

ONG-urile din Moldova vor monitoriza sistemul achiziţiilor de stat în nouă centre regionale

imprimare
21.01.2016   NOI  419 

Organizaţiile neguvernamentale vor monitoriza sistemul achiziţiilor de stat efectuate de instituţiile de stat în nouă centre regionale. De asemenea, în regiunile date vor fi organizate seminare de optimizare a sistemului de realizare a achiziţiilor.

Acest subiect a fost sicutat la şedinţa mesei rotunde privind prezentarea proiectului "Edificarea unui sistem transparent şi durabil al achiziţiilor de stat prin monitorizare permanentă". Proiectul va fi realizat de Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” cu sprijinul financiar al Policy Association for an Open Society (PASOS) din Cehia. 

Vicedirectorul IDIS Viitorul Liubomir Chiriac a menţionat că "în Moldova sistemul achiziţiilor de stat are mari neajunsuri". Conform rezultatelor evaluării Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cadrului instituţional al sistemului achiziţiilor de stat le-a fost atribuit nivel redus de corespundere cerinţelor.

"Pentru soluţionarea problemelor din acest sistem, este necesară armonizarea sistemului legislativ al achiziţiilor de stat cu aquis-ul comunitar, conform prevederilor Acordului privind Zona de Liber Schimb cu UE (DCFTA)", a menţionat Chiriac.

Potrivit directorului Transparency International, Lilia Caraşciuc, ideea acestui proiect a fost propusă de demnitarii europeni, care au găsit lacune în sistemul achiziţiilor de stat din Moldova.

"Ei au propus societăţii civile să participe activ la monitorizarea modului în care sînt cheltuite resursele de stat de către autorităţi. Proiectul îşi propune să creeze o reţea de oficii pentru monitorizarea procesului achiziţiilor de stat la diferite etape. În cadrul proiectului urmează să fie perfecţionat sistemul achiziţiilor de stat şi să fie sporită transparenţa în domeniu. În rezultat urmează a fi înlăturate neajunsurile existente – corupţia, abaterile de la lege, lipsa informaţiei, politizarea excesivă a procesului", a subliniat Caraşiuc.

În cadrul discuţiilor s-a menţionat că achiziţiilor de stat le revin 10% din PIB. Totodată, jumătate dintre achiziţiile de stat efectuate din resursele donatorilor externi în domeniul sănătăţii, agriculturii şi mediului au nivel redus de transparenţă, ceea ce presupune un nivel sporit de corupţie.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase