Prima / MEDIA DESPRE IDIS / Social  /  Unul din zece tineri este şomer, expert IDIS

Unul din zece tineri este şomer, expert IDIS

imprimare
08.06.2010   Politik.md  259 
ANTONOV Viorica
Gradul ştiinţific: Expert în politici sociale şi dezvoltare, Doctor în politologie

Unul din 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani este şomer. Acesta este cauzat, în mare măsură, de salariile mici la locurile de muncă oferite de agenţiile de ocupare a forţei de muncă. Despre aceasta comunicat expertul IDIS Viorica Antonov, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată marţi, 8 iunie, pe marginea prezentării celei de-a treia ediţii a Monitorului Social.

Portivit expertului, persoanele înalt calificate care părăsesc ţara pe termen lung nu se pot angaja conform specialităţii, doar pentru că diploma şi meritele obţinute în Moldova nu sunt sau sunt parţial recunoscute de autorităţile străine.: "Suntem furnizori de forţă de muncă ieftină. Ne confruntăm cu fenomenul exodului de creiere, şi nicidecum cu un transfer de cunoştinţe şi tehnologii, în beneficiul ţărilor preferate de migranţi", a subliniat Viorica Antonov.

Studiul efectuat arată că tinerii înalt calificaţi sunt vulnerabili pe piaţa muncii a Republicii Moldova, care este mai prietenoasă pentru cei care prestează munci mai puţin calificate. Salariile mici şi monotonia ofertelor sunt cele care îi fac pe unii tineri foarte bine pregătiţi să ia calea străinătăţii, unde de cele multe ori prestează munci care nu corespund profilului lor profesional. Astfel, Republica Moldova pierde capital intelectual valoros, fiind o sursă de forţă de muncă ieftină. Mai mult, exodul de creiere comportă riscul de creştere a impozitelor pe venit pentru populaţia economic activă.

Pentru a evita aprofundarea exodului de creiere, autorităţile ar trebui să se orienteze pe politici de gestionare şi investire eficientă a remitenţelor în ţară, dar şi de asigurare a protecţiei sociale a migranţilor.

"Locul tinerilor pe piaţa muncii este unul nesigur. Pe de o parte, pregătirea academică a tinerilor specialişti reduce din compatibilitatea lor cu cererea de pe piaţa muncii. Or, pe piaţa muncii sunt solicitate meserii calificate, recompensate cu salarii relativ mici. Pe de altă parte, competenţa profesională a tinerilor este pusă la îndoială în multe cazuri de angajatori, în lipsa unor cunoştinţe practice de specialitate", explică autorul studiului, Viorica Antonov.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase