Prima / MEDIA DESPRE IDIS / Social  /  Antonov: Instituţiile de învăţământ pregătesc specialişti cu duiumul de care piaţa muncii nu are nevoie

Antonov: Instituţiile de învăţământ pregătesc specialişti cu duiumul de care piaţa muncii nu are nevoie

imprimare
11.07.2011   www.24h.md  338 
ANTONOV Viorica
Gradul ştiinţific: Expert în politici sociale şi dezvoltare, Doctor în politologie

Oferta de pe piaţa muncii e alta decât cererea, deoarece instituţiile de învăţământ pregătesc jurişti, traducători, contabili cu duiumul de care economia ţării nu are nevoie, potrivit Vioricăi Antonov, expert în politici sociale.
 0 

Pe piaţa muncii cele mai multe oferte ce vin din partea angajatorilor sunt pentru surori medicale (116 locuri), agenţi de asigurare (58 locuri), inspectori (33 locuri), tehnologi (23 locuri) şi consultanţi (20 locuri), arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cererea din partea potenţialilor angajaţi e alta, potrivit anunţurilor de mică publicitate. Cei mai mulţi vor să fie montori, manageri de birou, şoferi, şi sudori.

"Cererea e diferită de ofertă, deoarece nu există o bună politică publică pentru fuzionarea pieţei muncii cu ce se pregăteşte le instituţiile de învăţământ în ţară. Pe de altă parte nu există interesul Ministerului Educaţiei faţă de ce se întâmplă pe piaţa muncii. Instituţiile de învăţământ sunt orientate mai mult pe obţinerea profiturilor decât pe pregătirea specialiştilor pentru piaţa muncii", explică Viorica Antonov.

Viorica Antonov spune că pe piaţa muncii sunt foarte multe oferte pentru specialişti pe care nu îi avem.

Potrivit portalului jobmarket.gov.md, majoritatea ofertelor pe piaţa muncii sunt în Chişinău. Cei mai căutaţi sunt sudorii, fierarii, gravorii formelor de tipar şi montatorii construcţiilor din oţel şi beton armat.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase