Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Dezbateri economice  /  Antreprenori din Orhei: Ne bucurăm mult că sugestiile noastre ajung până în Parlament

Antreprenori din Orhei: Ne bucurăm mult că sugestiile noastre ajung până în Parlament

imprimare
30.09.2010     1303 

Peste 20 de antreprenori, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, dar şi lideri de opinie locali, jurnalişti s-au întrunit la 30 septembrie 2010 la Orhei pentru a vorbi sincer şi neformal despre barierele care strangulează dezvoltarea business-ului în regiune. Conferinţa de presă a avut loc în cadrul Agendei Naţionale de Business  din Moldova (ANB) - una din cele mai accesibile şi mai bine plasate platforme de dialog între stat şi business, operând în mod participativ, transparent şi deschis în raport cu totalitatea grupurilor reprezentative pentru businessul din RM, indiferent de schimbările politice. Pentru 2010, Agenda este axată pe optimizarea legislaţiei pe trei domenii de referinţă:

-  impozitare;
-  facilitarea importului, exportului şi a procedurilor vamale;
-  accesul la finanţare.

"Nu am dorit să ştim doar despre problemele business-ului din Chişinău, ci vrem să auzim vocea celor care se confruntă cu o serie largă de dificultăţi în afara capitalei. Vom dezvolta în continuare Agenda Naţională de Business, care nu este un document, ci un proces prin intermediul căruia inclusiv propunerile antreprenorilor locali sunt transpuse în proiecte de legi.", a subliniat coordonatoarea de proiect de la IDIS "Viitorul", Tatiana Lariuşin.

La rândul său, juristul proiectului, Marin Gurin a prezentat unele succese legislative ale semnatarilor Agendei Naţionale de Business: "Graţie şi eforturilor noastre, am obţinut o reducere a plafonului iniţial pentru o întreprindere, de la 100 mii la 50 mii.   Un alt proiect de lege pe care l-am înaintat a fost unul cu privire la modificarea articolului 260 din Codul Fiscal, care prevede neaplicarea amenzilor,   atunci când nu se aduc prejudicii bugetului de stat. De asemenea, aşteptăm aprobarea proiectelor de legi ce ţin de perceperea taxelor pentru poluanţi, stabilirea concretă a tarifelor vamale etc."

Participanţii la întrunire şi-au exprimat mulţumirea faţă de contribuţia ANB în dezvoltarea sectorului privat. Reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie Teleneşti, Eugenia Roşca: "Ne bucurăm mult că sugestiile noastre ajung până în Parlament şi vă mulţumim pentru contribuţia dvs. la soluţionarea problemelor antreprenorilor." Roşca a venit cu o serie de propuneri care în opinia sa ar optimiza activitatea oamenilor de afaceri în regiune:

-  instituirea unui impozit unic;
-  planificarea producţiei agrare;
-  liberalizarea exportului pentru persoanele fizice.

La rândul său, directoarea ONG-ului "Moldova Independentă", Valentina Andronic, a sugerat autorităţilor să insiste mai mult pe educaţia economică a tinerei generaţii: "Deşi dispun de studii superioare şi iniţiativă, absolvenţii nu îşi pot găsi de lucru, iar să-şi deschidă propria afacere nu sunt pregătiţi."

Urmează ca toate barierele exprimate de antreprenorii locali să fie compilate şi sortate pe categorii, astfel încât soluţiile de eliminare ale acestora să se regăsească în proiecte concrete de legi.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase