Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Dezbateri economice  /  Mediul de afaceri din Hânceşti se arată sceptic faţă de instituirea unor taxe locale şi mecanismul de estimare indirectă a veniturilor

Mediul de afaceri din Hânceşti se arată sceptic faţă de instituirea unor taxe locale şi mecanismul de estimare indirectă a veniturilor

imprimare
10.02.2012     1643 

Optimizarea administrării fiscale şi vamale sunt în egală măsură aşteptate şi de oamenii de afaceri care activează la nivel local. La o masă rotundă desfăşurată de IDIS "Viitorul" la 7 februarie 2012 la Hânceşti, cei peste 30 de participanţi şi-au exprimat temerile şi aşteptările pe care le au de la instituţiile responsabile de guvernarea economică. Evenimentul a avut loc în contextul eforturilor de a agrea priorităţile comune ale mediului de business, indiferent de interesele sectoriale specifice. Astfel, a fost formulată o platformă comună, cunoscută sub genericul Agenda Naţională de Business din Republica Moldova.

Asemenea dezbateri se vor desfăşura în următoarele două luni şi în alte localităţi, în parteneriat cu filialele locale ale Camerelor de Comerţ şi Industrie.

Participanţii la masa rotundă de la Hânceşti s-au referit la modalitatea de stabilire a taxelor locale. Or, după ultimele modificări, autorităţile locale pot stabili de sine stătător mărimea taxelor locale pentru fiecare agent economic. De asemenea, în Codul Fiscal au fost introduse patru noi taxe locale, care ar dubla unele taxe deja existente.

O altă problemă semnalată la Hânceşti a fost estimarea indirectă a veniturilor, oamenii de afaceri fiind îngrijoraţi ca unele secrete comerciale sau date cu caracter personal să poată fi accesate de persoane sau instituţii neautorizate.

La trei ani de la lansarea sa, Agenda Naţională de Business (ANB) reprezintă una din cele mai accesibile şi mai bine plasate platforme de dialog între stat şi business, operând în mod participativ, transparent şi deschis.

Agenda Naţională de Business este susţinută de către Camerele de Comerţ şi Industrie din regiune şi de către cele mai active asociaţii de business din RM, printre care se numără: Confederaţia Naţională a Patronatului, Clubul Republican al Oamenilor de Afaceri TIMPUL, Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor, Federaţiei Patronală a Constructorilor, Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie "CONDRUMAT", Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Asociaţia Micilor Producători de Vin din Moldova, Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC, Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova ş.a.

În Republica Moldova, procesul de consolidare şi promovare este facilitat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", cu sprijinul CIPE (Centrul Internaţional pentru Iniţiativă Privată).

hincesti 1.JPG

hincesti 2.JPGPlasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase