Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Instruire Politică şi Fellowship  /  Opoziţia politică este forma cea mai avansată şi mai instituţionalizată a conflictului politic din Republica Moldova

Opoziţia politică este forma cea mai avansată şi mai instituţionalizată a conflictului politic din Republica Moldova

imprimare
13.04.2012     1733 

Joi, 12 aprilie curent, tinerii lideri din cadrul şcolii de Instruire Politică s-au întâlnit pentru a prezenta rezultatele activităţii celor 5 grupuri de lucru din cadrul internship-ului şi a discuta despre temele lor de cercetare.

Astfel, participanţii la şcoala de Instruire au relatat la ce etapă se află şi care sunt acţiunile care urmează să fie realizate în privinţa internship-ului: în timp ce unele grupuri au reuşit deja să organizeze întâlniri de lucru, să meargă în teritoriu, să identifice problemele locale sau să comunice cu actorii locali, altele însă abia stabilesc responsabilităţile membrilor din grup. Menţionăm că scopul internship-ului este realizare unor campanii direcţionate spre mobilizarea comunităţii şi formularea soluţiilor durabile pentru problemele locale din Republica Moldova. La finalul stagiului, în cadrul unui eveniment public, cele 5 grupuri de lucru vor prezenta un raport al activităţilor desfăşurate.

A doua parte a şedinţei Clubului Tinerilor Lideri Politici a fost dedicată temei de cercetare a Adrianei Zbigli "Legea opoziţiei- factor instituțional și un element esenţial al democrației parlamentare" al cărui scop este argumentarea necesităţii adoptării acesteia şi, tema lui Andrei Creţu, "Politehnologiile din Moldova şi influenţa lor asupra societăţii", 2 subiecte interesante şi, în acelaşi timp, destul de actuale. "Opoziţia politică este forma cea mai avansată şi mai instituţionalizată a conflictului politic existent în Republica Moldova. Statutul opoziţiei este singură trăsătură distinctivă a guvernării democratice, iar fenomenul opoziţiei în ţara noastră este unul distorsionat şi rebel", a menţionat Adriana Zbligli. Ana Taban, una din participantele la şcoala de Instruire a afirmat că i se pare tema Adrianei una foarte interesantă, dar, după părerea ei, consideră că ar fi mai util de a face o comparaţie cu alte state unde există legea opoziţiei, de a le studia şi a veni cu unele recomandări. - În opinia mea, legea opoziţiei trebuie să includă şi dimensiunea legislativă şi chiar dacă va exista o astfel de lege, asta nu se va întâmpla foarte repede, deoarece nu este în interesul guvernării", a declarat, în acelaşi context expertul IDIS "Viitorul", Leonid Litra, moderatorul şedinţei Clubului.

Tot în cadrul şedinţei, Andrei Creţu a vorbit despre realitatea politehnologiilor din Republica Moldova şi a încercat să stabiliească relaţia dintre resursele financiare şi rezultatele campaniei electorale, menţionând în acest sens, esenţa coeficientului ECE (Eficienţa Companiei Electorale) care reprezintă raportul dintre banii cheltuiţi în compania electorala şi numarul alegătorilor."Pay to Play este sloganul cel mai potrivit pentru acest fenomen", a adăugat Leonid Litra. Întrebarea a cărui răspuns doreşte să îl afle Andrei Creţu este "Oare cu adevărat banii aduc victoria în companiile electorale ori importanţa lor este supraestimată?"

Următoarea şedinţă a Clubului Tinerilor Lideri Politici va fi dedicată temei de cercetare a lui Dan Caranfil şi a Corneliei Braşovschi.

…………………………………………………
Proiectul “Advanced Political Learning for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” se desfăşoară în perioada Septembrie 2011 - August 2012 și are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, instruire care se bazează pe aplicarea metodelor interactive de învăţare politică. Cursurile teoretice au loc săptămânal şi sunt susţinute de o echipă de experţi din mediul academic, cel de afaceri şi administrare publică, diplomaţi de carieră şi alţi actori publici.

Material elaborat de Veverița Ana - Maria, asistent de proiect Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, tel: 221844, e-mail: ana.veverita@viitorul.org

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase