Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Instruire Politică şi Fellowship  /  Nu toate națiunile au o mare strategie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o aibă

Nu toate națiunile au o mare strategie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o aibă

imprimare
30.04.2012     2094 

Marea strategie, securitate, riscuri, amenințări și reforme ale sectorului de securitate au fost câteva dintre subiectele de discuție ale cursului “Reforma sectorului de securitate în Europa de Est” susținut la 27 și 28 aprilie curent de profesorul universitar și actualul consilier al președintelui României, Iulian Chifu, în cadrul Școlii de Instruire Politică.

Autorul le-a vorbit participanților despre strategie, ce elemente are, cum se planifică și aplică actualele reforme și strategii de securitate. În opinia lui Iulian Chifu, „Strategia e o viziune, o narațiune, o poveste, un nivel de aspirații”. Pe lângă principalele componente ale unei strategii, tinerii au cunoscut ce înseamnă marea strategie, care sunt termenele realiste ale acesteia și statele care au cele mai puternice strategii în domeniul securității. În acest sens, menționăm că marea stategie este o viziune care se aplică la nivel național, iar strategiile pe domenii, cum ar fi: economic, militar sau demografic arată cum se realizează această viziune. Deși, formal vorbind, există strategii naționale, nu toate strategiile lumii sunt spectaculoase. „Nu toate națiunile sau statele au o mare strategie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o aibă”, a afirmat Iulian Chifu. Pentru ca aceasta să dea rezultate, statele trebuie să poată face față riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților, după care să planifice soluții. Republica Moldova, în domeniul securității ar trebui să separe politicul de structurile de forță, să asigure transparența și un control judiciar, financiar, administrativ și civil. Cât privește opțiunile de securitate ale țării, Iulian Chifu a declarat următoarele “Republica Moldova e un stat singur și nu poate să își permită să fie neutru, pentru că nu are capabilități să facă față amenințărilor.”

Sâmbătă, în a doua parte a cursului de instruire, tinerii lideri au încercat să elaboreze un proiect de strategie pentru regiunea transnistriană, luând în considerare influențele globale, regionale și locale și de asemenea, să înțeleagă cum ar trebui restructurat un astfel de document și care sunt acțiunile de realizat. Astfel, ei au analizat acțiunile politicii internaționale în domeniu, realizările Republicii Moldova la nivel regional și modalitățile prin care ar trebui să se construiască la nivel local comunicarea cu puterea separatistă.

…………………………………………………
Proiectul “Advanced Political Learning for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” se desfăşoară în perioada Septembrie 2011 - August 2012 și are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, instruire care se bazează pe aplicarea metodelor interactive de învăţare politică. Cursurile teoretice au loc săptămânal şi sunt susţinute de o echipă de experţi din mediul academic, cel de afaceri şi administrare publică, diplomaţi de carieră şi alţi actori publici.

Material elaborat de Veverița Ana - Maria, asistent de proiect Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, tel: 221844, e-mail: ana.veverita@viitorul.org

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase