Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Instruire Politică şi Fellowship  /  Profesionalismul aleșilor locali și reforma instituției avocaturii în vizorul tinerilor lideri politici

Profesionalismul aleșilor locali și reforma instituției avocaturii în vizorul tinerilor lideri politici

imprimare
23.05.2012     7887 

Marți, 22 mai curent, tinerii lideri politici din cadrul Școlii de Instruire Politică s-au întâlnit pentru a discuta temele lor de cercetare, fiind moderați de expertul IDIS “Viitorul”, Leonid Litra.

Astfel, Igor Ciurea, Marcel Gavjuc, Ion Ciobanu și Radu Cheridivară au vorbit despre studiile lor și au argumentat necesitatea și actualitatea acestora. Igor Ciurea, unul dintre tinerii participanți, a făcut referință în studiul său la profesionalismul aleșilor locali, despre care a menționat că nu sunt suficienți de instruiți și a încercat să găsească soluții viabile pentru ameliorarea acestei situații. “Să nu fie investit alesul local imediat după alegeri, ci să fie obligatorii niște traininguri de indstruire pentru aceștia”, a declarat Igor Ciurea. Deși tema de cercetare este una suficient de bună și interesantă, majoritatea celor prezenți au considerat că subiectul este unul totuși delicat pentru a fi abordat deschis. Cel care a făcut o examinare a instituției avocaturii din Republica Moldova prin prisma cadrului legal a fost Radu Cherdivară, a cărei cercetare se intitulează “Reforma instituției avocaturii în Republica Moldova”. Acesta a menționat că această reformă este necesară și în același timp, avantajoasă, atât pentru stat, cât și pentru cei care beneficiază de serviciile acestei instituții.

În a doua parte a întâlnirii, alți doi participanți la Școala de Instruire Politică și anume Ion Ciobanu și Marcel Gavajuc și-au prezentat temele lor de cercetare. Prin intermediul cercetării sale “Politica statului privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, Ion Ciobanu a urmărit să studieze care au fost acțiunile statului în ceea ce ține incluziunea persoanelor cu dizabilități, în special cele ce țin de încadrarea în câmpul muncii a acestor persoane, inclusiv și care schimbări au apărut după 2 ani ale ratificării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. “Studiul tău e asemenea unui document de advocacy”, a considerat Leonid Litra, moderatorul evenimentului. Marcel Gavajuc a vorbit însă despre violența în familie și consecințele acestui fenoment asupra minorului.

Următoarea întâlnire a Clubului Tinerilor Lideri Politici este planificată pentru Marți, 29 mai curent.

…………………………………………………
Proiectul “Advanced Political Learning for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” se desfăşoară în perioada Septembrie 2011 - August 2012 și are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, instruire care se bazează pe aplicarea metodelor interactive de învăţare politică. Cursurile teoretice au loc săptămânal şi sunt susţinute de o echipă de experţi din mediul academic, cel de afaceri şi administrare publică, diplomaţi de carieră şi alţi actori publici.

Material elaborat de Veverița Ana - Maria, asistent de proiect Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, tel: 221844, e-mail: ana.veverita@viitorul.org

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase