Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Instruire Politică şi Fellowship  /  Uniunea Europeană este singurul organism care garantează bunăstare, suveranitate și integritate

Uniunea Europeană este singurul organism care garantează bunăstare, suveranitate și integritate

imprimare
07.05.2012     1977 

Instituțiile europene și mecanismul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene au constituit principalele subiecte ale ultimului curs susținut în cadrul Școlii de Instruire Politică la 4 și 5 mai de către Raluca Răducanu, directorul Centrului de Studii Est –Europene de la București.

În prima parte a cursului participanții au aflat mai multe despre construcția smart a Uniunii Europene și anume despre instituțiile care concep și dezvoltă politicile la nivel European: Consiliul European, ce s-ar echivala cu parlamentul unui stat; Consiliul Uniunii Europene;  Comisia Europeană și, nu în ultimul rând, Parlamentul European, constituit pentru a reprezenta popoarele statelor reunite  în cadrul UE, care, în prezent numără peste 500 de milioane de locuitori.

Sâmbătă, cursul a fost dedicat în special Parlamentului European, una dintre cele mai mari adunări democratice la nivel mondial, și procesului de luare a deciziilor la nivelul acestei instituții. Raluca Răducanu le-a vorbit tinerilor despre componența Parlamentului European, organizarea celor șapte grupuri politice, structura comisiilor parlamentare și afilierea politică a europarlamentarilor. “Toată Uniunea Europeană e un proces: se mișcă, se transformă, evoluează, nu atacă pe nimeni și încearcă să respecte interesele tuturor. Nu e nimic fix și bătut în cui”, a afirmat autoarea cursului. Întrebată care sunt șansele de integrare a Republicii Moldova în UE, aceasta consideră că țara noastră va adera la UE, deoarece există deschidere pentru acest lucru, doar că asta nu o se întâmple mâine. Unii participanți s-au exprimat că aderarea nu are loc deocamdată, deoarece cei care o vor face posibilă sunt încă tineri. “Aderarea la Uniunea Europeană nu începe o dată cu semnarea documentelor, ci în momentul în care ți-ai fixat ca obiectiv clar și sincer aderarea la UE și urmărești să implementezi reforme. Dacă clasa politică a Republicii Moldova are acest obiectiv, sunt optimistă în sensul aderării Republicii Moldova la UE”,  a declarat Raluca Răducanu. Un alt subiect dezbătut în cadrul cursului de instruire a fost modalitatea de luare a decizilor la nivelul Uniunii Europene. Astfel, deciziile sunt luate, în majoritatea cazurilor în urma negocierilor, dar ținând totuși seama de interesele naționale, a familiilor politice și ale Uniunii Europene în sine. În opinia Ralucăi Răducanu, în acest sens, au câștig de cauză cei care cunosc foarte bine subiectul și care, ulterior, își pot impune ușor propriile soluții.

“Uniunea Europeană este singurul organism care garantează bunăstare, suveranitate și integritate. Și…este aproape de voi, adică de Republica Moldova”, a conchis Raluca Răducanu.

…………………………………………………
Proiectul “Advanced Political Learning for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” se desfăşoară în perioada Septembrie 2011 - August 2012 și are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, instruire care se bazează pe aplicarea metodelor interactive de învăţare politică. Cursurile teoretice au loc săptămânal şi sunt susţinute de o echipă de experţi din mediul academic, cel de afaceri şi administrare publică, diplomaţi de carieră şi alţi actori publici.

Material elaborat de Veverița Ana - Maria, asistent de proiect Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, tel: 221844, e-mail: ana.veverita@viitorul.org

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase