Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Dezbateri europene  /  Autorităţile publice din Pepeni încurajează dialogul civic dintre tineri şi aleşii locali

Autorităţile publice din Pepeni încurajează dialogul civic dintre tineri şi aleşii locali

imprimare
27.09.2011     1268 

Luni, 26 Septembrie 2011, în comuna Pepeni, raionul Sîngerei, la Liceul Teoretic "A. Agapie"s-au desfăşurat 3 runde de dezbateri dintre elevi. Participanţii sunt elevi (20la număr) din localitate, finalişti ai concursului de dezbatere "În Calea spre Parlament", care va avea loc în luna noiembrie a anului curent. Evenimentul a fost organizat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale ( IDIS) "Viitorul" în colaborare cu administraţia liceului "A. Agapie" din Pepeni.

La eveniment au participat echipele de dezbatere, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, corpul didactic al liceului, elevi, părinţi ai participanţilor şi locuitorii comunei, interesaţi de subiectele discutate.

Implicarea administraţiei locale în dezbaterile organizate între elevi a reprezintat o metodă pro activă de stimulare şi dezvoltare asocietăţii civile din localitate, o dezvoltare a spiritului civic şi democratic,cu beneficii pentru tineri şi comunitate. Relaţia dintre societatea civilă din Pepeni şi administraţia publica locală, stabilită prin intermediul dezbaterilor, a contribuit la identificarea şi soluţionarea problemelor locale.  Astfel, comunicarea cerinţelor şi a necesităţilor reciproce în concordanţă cu strategia de dezvoltare locală poate asigura transparenţa decizională din partea administraţiilor publice şi va oferi un plus de motivaţie tinerilor din localitate, o soluţie prin care să-şi promoveze, finanţeze şi implementeze iniţiativele.

Subiectele dezbătute au fost: "1. Anul de studiu trebuie să înceapă în luna octombrie; 2.Reparaţia drumurilor este responsabilitatea administraţiei locale; 3.Biblioteca publică din localitate trebuie închisă", subiecte propuse de către consiliul local în colaborare cu administraţia liceului.

Elevii consideră că activitatea organizată a fost una utilă, o activitate care să le consolideze abilităţile decomunicare şi să îi antreneze pentru finala concursului de dezbateri: "A fost foarte interesant, dar păcat că nu am avut mai mult timp pentru a dezbate mai aprofundat subiectele"; "Ne-a plăcut foarte mult". Profesorii şi-au exprimat dorinţa şi interesul de a mai fi organizate astfel de acţiuni, în special, cu implicarea administraţiei locale: "E o oportunitate pentru elevi de a se afirma, de a-şi dezvolta capacităţile de comunicare şi, de a se simţi liberi", consideră Veronica Spinache, profesoară de Istorie şi coordonator al echipelor de dezbateri din comuna Pepeni.

Subiectele abordate i-a intrigat pe elevi, în special acel subiect care priveşte desfiinţarea bibliotecii. Fondul de carte insuficient, numărul mic de vizitatori, lipsa interesului şi scăderea valorii cărţii în secolul informaţional au fost câteva din argumentele prezentate de către echipa "Pro". În schimb, echipa oponentă a declarat că, în cazul desfiinţării bibliotecii publice, actualii bibliotecari vor rămâne fără loc de muncă iar elevii vor înceta să mai citească, blocând astfel posibilitatea de informare alocuitorilor.   În acest caz, cel mai potrivit argument ar fi acela care se referă la găsirea unor soluţii alternative, la reformarea bibliotecii şi la promovarea acestei instituţii în rândul locuitorilor.

Elevii au decis să continuă dezbaterea acestor subiecte la întâlnirile Clubului de Dezbateri, creat în cadrul liceului. În localitate activează, de asemenea, Consiliul Local de Tineret, care este un aliat de nădejde al administraţiei locale în chestiunile şi problemele sociale care îi afectează pe tinerii din Pepeni. Participarea la dezbatere a administraţieilocale a fost una bine venită, iar părerile elevilor au fost luate în vizor decătre aleşii locali care au promis să discute în cadrul şedinţelor consiliului local problema bibliotecii. "Elevii s-au prezentat destul de bine. Au fost liberi în exprimare. Iniţiativele lor sunt mereu binevenite, iar noi, cei din administraţie suntem deschişi pentru a-i asculta atunci când e nevoie", a declarat primarul comunei Pepeni, dl. Dorin Pîntea.

Dezbaterea de la Pepeni este prima de acest fel organizată în cadrul proiectului "Construirea legăturilor democratice dintre actorii locali -“ tineret şic etăţeni".   Asemenea dezbateri vor mai avea loc la Cimişlia, Cantemir şi Sipoteni (r-nul Călăraşi).

Dezbaterile locale cu participarea APL-ului facparte din proiectul "Construirea legăturilordemocratice dintre actorii locali -“ tineret şi cetăţeni", implementat decătre IDIS "Viitorul" cu susţinerea financiară a Ministerului de Externe al Cehiei, Programul Transition.

Material elaborat de Veverița Ana - Maria, asistent de proiect Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, tel: 221844, e-mail ana.veverita@viitorul.org

P9260107.JPG

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase