Prima / EDUCAŢIE PUBLICĂ / Dezbateri europene  /  Echipa liceului "M. Eminescu" din Sipoteni este finalista concursului de dezbateri "În calea spre Parlament"

Echipa liceului "M. Eminescu" din Sipoteni este finalista concursului de dezbateri "În calea spre Parlament"

imprimare
21.11.2011     2058 

Sîmbătă, 19 noiembrie 2011, în sala de conferinţe a hotelului Jolly Allon, a avut loc finala concursului de dezbateri "În calea spre Parlament". Competiţia a avut loc între cele patru echipe semifinaliste de liceeni: s. Pepeni, s. Sipoteni, or. Cimişlia şi or. Cantemir. Semifinaliştii s-au făcut remarcaţi din totalul a 8 licee din raioanele Cantemir, Cimişlia, Sângerei şi Călăraşi, care timp de jumătate de an au fost instruiţi să facă faţă dezbaterilor, simulând competiţii şi antrenându-se ulterior în concursuri regionale.

La dezbaterea finală au asistat reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Cehe la Chişinău, ai Ministerului Tineretului şi Sportului, ai organizaţiei cehe "Agora Central Europe" -“ partenerul proiectului.

"Argumentele pe care le-au prezentat elevii îi va ajuta pe aceştia în viitor, când vor merge la facultate şi vor căuta un loc de muncă. Ministerul este deschis pentru a susţine pe viitor acest proiect de dezbateri şi a asigura durabilitatea lui", a afirmat şeful Direcţiei politici de tineret de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Ion Donea, prezent la eveniment.

Mecanismul competiţiei de dezbateri presupune participarea la trei runde, fiecare din ele incluzând trei teme supuse discuţiilor, dintre care una este cunoscută în prealabil (tema pentru acasă). Echipele care se duelează sunt selectate prin tragere la sorţi.

Temele supuse discuţiilor au fost:
1.  În fiecare şcoală trebuie să existe dulapuri individuale pentru lucrurile personale ale elevilor.
2.  Fiecare instituţie de învăţământ trebuie să aibă propriul ziar şcolar.
3.  Reuşita şcolară asigură succesul în viaţă.
4.  Toate filmele străine trebuie difuzate în original, cu subtitrare în limba română.
5.  Cetăţenii R. Moldova trebuie să posede doar o singură cetăţenie.
6.  Costurile neutralităţii militare ale Republicii Moldova sunt mai mari decât beneficiile care le poate oferi.

Teme pentru acasă pregătite de către cele patru echipe au fost:
1.  Preşedintele RM trebuie să fie membru al unui partid politic.
2.  Învăţământul liceal trebuie să devină obligatoriu.
3.  Staţiile atomo-electrice trebuie închise.

"Această experienţă este foarte importantă pentru mine, deoarece am învăţat să comunic mai eficient, să îmi controlez sentimentele şi asta mă va ajuta să mă integrez mai bine", relatează Dorina Maimescu, din Sipoteni, echipa care a câştigat finala competiţiei de dezbateri.

Echipa câştigătoare s-a ales cu premii din partea Ambasadei Republicii Cehe şi cu câte un telefon mobil din partea companiei Orange. De asemenea, au fost acordate distincţii speciale pentru coordonatorii echipelor, şi pentru cei mai buni oratori.

Proiectul "În calea spre Parlament", prin organizarea competiţiilor de dezbateri, îşi propune să promoveze în rândul tinerilor cultura oratoriei. Iniţiativa este desfăşurată în parteneriat cu organizaţia cehă "Agora Central Europe".

Anterior, timp de trei ani, aproximativ 900 de tineri au participat la seria de dezbateri europene organizate de IDIS, interacţionând direct cu reprezentanţi ai autorităţilor publice, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale. IDIS "Viitorul" a devenit o instituţie de referinţă pentru vorbitori străluciţi, printre care se numără ambasadori şi diplomaţi de carieră, experţi internaţionali şi personalităţi notorii. Totodată, IDIS a pregătit deja două generaţii de tineri lideri, prin intermediului programului său complex de educaţie politică. În ianuarie 2011, IDIS a relansat Şcoala sa de liderism politic.

Material elaborat de Veverița Ana - Maria, asistent de proiect Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, tel: 221844, e-mail ana.veverita@viitorul.org

finala (1).JPG

finala (2).JPG

finala (3).JPG

finala.JPGPlasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase