Prima / WEBCAST  /  (VIDEO) Experții Natan Garștea și Mariana Gurghiș despre piața de capital din R. Moldova

(VIDEO) Experții Natan Garștea și Mariana Gurghiș despre piața de capital din R. Moldova

imprimare
24.02.2016      

Piața de capital a R. Moldova este prea mică și afectată de instabilitatea politică și economică pentru a fi atractivă pentru investitorii străini. Mai mult, atacurile raider înregistrate în ultimii ani, în special în sectorul bancar, s-au produs prin intermediul pieţei de capital, consideră experții Natan Garştea și Mariana Gurghiș. Concluziile au fost formulate în cadrul dezbaterii ”60 de minute de realism economic”, produsă de IDIS „Viitorul” şi Radio Europa Liberă.

Piața de capital până în 2015 se conducea după principiile anilor `94-`95 când au început privatizările în masă. Strategiile erau gândite pentru situațiile de atunci. Piața noastră de capital este sensibilă și la piața monetară”, a precizat Natan Garștea.

Cât privește situația de la Bursă, ”societățile pe acțiuni nu încearcă să atragă bani pe piața de capital pentru că acolo nu sunt bani și lumea nu investește pentru că ofertele de obligațiuni nu sunt interesante și nici atractive. Trebuie să cunoști și legislația, și să ai spirit de antreprenor. Nu este pentru fiecare”, crede expertul.

La rândul său, Mariana Gurghiș, expert asociat IDIS, consideră că ”piața de capital din RM nu este pregătită pentru tranzacții mari. Participanții sunt foarte reticenți. Nu cred că se va schimba ceva în următorii 2-3 ani. Chiar dacă avem o bază legislativă în domeniu, cât de cât conformă cu standardele europene, noi nu putem atrage investiții cât timp nu avem transparență și nu oferim stabilitate macroeconomică. Nu dispunem de premize pentru a da dovadă că suntem o piață care merită atenție și investiții”.

Experții au discutat și despre noile condiții de participare la bursă.

Potrivit lui Natan Garștea. la insistența investitor străini, pentru că nu au încredere într-un depozitar privat, acesta urmează să fie creat de Banca Națională. Depozitarul este entitatea care duce evidența tranzacțiilor la bursă și asigură transmiterea tranzacțiilor către cumpărător și vânzător. Depozitarul garantează toate tranzacțiile bursiere și duce evidența dreptului de proprietate la bursa de valori. Deja toate societățile pe acțiuni care se înregistrează la bursă vor fi incluse în registrul depozitarului pentru a evita încălcările din tranzacții.

Pentru mai multe detalii, puteți urmări întreaga emisiune video aici:

 

 

 

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin