Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
 
Infrastructura modernă aduc localitățile din raionul Hâncești mai aproape de Europa
Modernizarea infrastructurii este o prioritate pentru autoritățile publice locale din raionul Hâncești. Bunele practici din această zonă sunt completate de un nou drum de ocolire de importanță regională, un sistem de alimentare cu apă potabilă pentru două mii de gospodării și o estradă pentru desfășurarea evenimentelor culturale.
30.08.2016 353       
Văleni, Vinogradovca și Vulcănești – exemple de solidaritate și dezvoltare locală durabilă
Tradiția coacerii pâinii, condiții pentru dezvoltarea creativă și fizică a copiilor preșcolari și eficiența energetică la cea mai mare grădiniță din Găgăuzia. Cu asta se mândresc cele trei localități din sudul țării ce încep cu litera „V” – Văleni, Vinogradovca și Vulcănești, vizitate de echipa Programului Bunelor Practici la 15 august.
26.08.2016 421       
Satele din raionul Leova, campioane la promovarea unui mod sănătos de viață
În aceste localități din Moldova se vede mână de gospodar, proiecte realizate și instituții modernizate. Este vorba de satele Filipeni și Sărata Nouă din raionul Leova, unde întreaga comunitate s-a unit pentru a schimba imaginea localităților și a crea condiții mai bune pentru generațiile tinere.
24.08.2016 386       
Dezvoltarea economiei locale, o investiție durabilă pentru comuna Larga și orașul Edineț
Orașul Edineț și comuna Larga din raionul Briceni au investit în proiecte de dezvoltare economică pentru a oferi locuitorilor un viitor mai bun. În aceste localități au fost îmbunătățite serviciile publice pentru comercializarea producției agricole regionale, creat și conectat la infrastructură primul Parc Industrial de tip greenfield din Moldova, lansat taxiul social și modernizat serviciul de salubrizare.
19.08.2016 418       
Securitatea alimentară din Moldova, afectată de sărăcie
Republica Moldova se confrunta mai mult cu probleme ce se datorează preponderent aspectelor de sărăcie, decît lipsei fizice de alimente. Respectiv, populaţia calificată ca săracă este în dificultate să aibă acces fizic la hrană şi nu de disponibilitatea acesteia. În cele din urmă, nivelul de sărăcie este o cauză a foamei, iar lipsa de nutriție adecvată și suficientă în sine ei este un subiacent al sărăciei. Este concluzia formulată de expertul economic, Iurie Gotișan în Policy brieful ”Securitatea alimentară prin
18.08.2016 373       
Interesele subminează securitatea energetică a Republicii Moldova
Securitatea energetică a Republicii Moldova este subminată de interesele mai multor cercuri de la Chișinău și Moscova, au lăsat să se înțeleagă la emisiunea ”60 de minute de realism economic” experții în energetică de la IDIS Viitorul Victor Parlicov și
17.08.2016 200       
IDIS ”Viitorul” vă propune ediția nr. 9 a Buletinului informativ ”Egalități fără Disparități”
În acest număr puteți citi 10 profiluri statistice ale femeilor din R. Moldova, despre lansarea unei campanii care promovează poveștile de succes ale femeilor rrome de la noi.Aflați de ce mai multe ONG-uri solicită includerea femeilor în complexul de
17.08.2016 285       
Află poveștile de succes ale autorităților locale din Petreni și Mihăileni
Competiția celor mai bune practice continuă. De această dată, echipa Programului Bunelor Practici a descoperit comuna Petreni, baștina tradițiilor populare de la nordul Moldovei și satul Mihăileni din raionul Râșcani, unde bătrânii se simt mai fericiți decât acasă.
12.08.2016 478       
Cetățeanul informat este un bun aliat pentru administrația publică din Chișcăreni și Sângereii Noi
Locuitorii din Chișcăreni și Sângereii Noi din raionul Sângerei au toate motivele pentru a rămâne în satele unde s-au născut. Primăriile din aceste sate le permit cetățenilor să participe activ la procesul decizional, să-și valorifice produsele tradiționale, să-și spele gratuit hainele și să practice sportul în condiții moderne.
10.08.2016 401       
Modernizarea agriculturii cu ajutorul statului
Agricultura este ramura cu cea mai mare pondere în PIB-ul Republicii Moldova or, Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură vine în ajutorul fermierilor pentru stimularea investițiilor și eficientizarea ramurii, au declarat în cadrul emisiunii ”60 de minute realism economic”,
09.08.2016 200       
Responsabilitate socială: 1500 de becuri LED pentru familiile vulnerabile din Chișinău
Familiile vulnerabile de pe strada Trandafirilor din capitală au acum mai multă lumină în casele lor. Începând cu 8 august, 150 de familii vulnerabile și-au înlocuit becurile clasice cu cele de tip LED, pentru a-și economisi energia și a se bucura de o lumină caldă, care poate dura până la 10 ani. Becurile LED, în număr de 1500, au fost achiziționate în cadrul unui parteneriat între IDIS „Viitorul”, APLP 51/173, compania „Volta” și organizația de micro-finanțare „Microinvest”.
09.08.2016 252       
Vezi care sunt cele mai bune practici cu care se mândresc satele Congaz, Avdarma și Selemet
Cele mai bune practici implementate în satele din Găgăuzia și cele din Cimișlia au fost descoperite la 3 august de echipa Programului Bunelor Practici, care a realizat o vizită de documentare în localitățile din sudul țării.
08.08.2016 363       
Localitățile din raionul Ialoveni prind culoare implementând proiecte de valoare
Prima Casă de ambalare și sortare a fructelor și legumelor din Moldova, stații pictate, instituții de învățământ eficiente energetic și o localitate iluminată sunt doar câteva din bunele practici ale administrației locale din raionul Ialoveni, identificate de experții de la IDIS „Viitorul”, în prima zi de august.
04.08.2016 917       
Birocrația și problema accesului la finanțare îneacă IMM-urile
Deși IMM-urile au angajați mai mult de jumătate din salariații din întreprinderi, ele generează o cifră de afaceri de doar 30% din totalul pe economie. Or, accesul la finanțare și climatul de afaceri puțin favorabil împiedică dezvoltarea acestora, au declarat
03.08.2016 200       
Sergiu Gaibu: "Rata de bază va fi de 19,5% de la 2 septembrie"
BNM ridică din nou rata de bază. De la 2 septembrie va fi 19.5%, în timp ce rezervele obligatorii sunt deja 32%. Asistăm astfel la realizarea scenariului similar perioadei 2008 - 2010, în care măsurile luate de BNM au dus la penurie de lichiditate în sistemul bancar, scumpirea creditelor și alterarea masivă a portofoliului de credite, este de părere expertul economic Sergiu Gaibu.
28.08.2015 802   GAIBU Sergiu     
Analiză IDIS: Nivelul de trai al populației și al activității economice va continua să scadă
IDIS ”Viitorul” a prezentat marți, 25 august, un nou produs, Economic Outlook, cu o tematică de interes major, ”Criza economică - impact și măsuri de răspuns”. Autorii analizei economice au evidențiat tendințele economice din anul curent și au venit cu recomandări și prognoze. Experții au reflectat situația din sectorul financiar-bancar; sectorul energetic și implicațiile majorării tarifelor din sector; evoluția prețurilor; situația din sectoarele agriculturii, industriei, serviciilor, partea ce ține de investiţiile în economia națională; evoluția comerțului exterior; situația de criză din regiunea transnistreană.
25.08.2015 870       
Primarul satului Gaidar: „Tradițiile populare sunt cea mai valoroasă moștenire pentru o comunitate care se respectă”
Un muzeu viu al covorului, un mediu mai curat prin cooperare intercomunitară, un ghișeu unic de prestare a serviciilor publice și un centru de reabilitare a copiilor cu nevoie speciale sunt doar câteva dintre cele mai bune practici cu care se mândresc localitățile din raionul Taraclia și din Găgăuzia.
21.08.2015 704       
Inițiative originale pentru progrese locale la Varnița, Ucrainca și Ermoclia
Satele Varnița, Ucrainca și Ermoclia sunt trei localități din raioane diferite, dar cu obiective comune. Perseverența de a reuși și a oferi servicii de calitate cetățenilor este elementul care unește aceste localități și le face totodată unice în implementarea ideilor inovative.
13.08.2015 938       
Viorel Chivriga: fără o comunitate de afaceri puternică, țara va stagna în continuare
IDIS Viitorul desfășoară o campanie de informare națională privind ZLSAC (Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană). Grupul țintă de beneficiari ai campaniei include funcționarii Direcțiilor agricole raionale, reprezentanții asociațiilor de business din cele 32 de raioane ale țării, ai organizațiilor neguvernamentale cu profil agricol, angajații instituţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
12.08.2015 691       
Primarul satului Peresecina: „Informarea este unicul mijloc modern spre o societate democratică”
Un ghișeu unic pentru prestarea serviciilor publice în orașul Sângerei, un radio local care îi mobilizează pe locuitorii satului Peresecina să participe la procesul de luare a deciziilor și un sistem de canalizare modernizat prin concesiune în municipiul Bălți sunt bunele practici care au făcut remarcabile aceste localități din nordul și centrul țării.
10.08.2015 749       
1 2 3 4 »»