Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Structura alianțelor în consiliile raionale: între deziderate și fapte

Structura alianțelor în consiliile raionale: între deziderate și fapte

imprimare
05.10.2015     410 

IDIS ”Viitorul” și Friedrich-Ebert-Stiftung vă prezintă o sinteză a structurii alianțelor electorale în consiliile raionale și a funcțiilor de președinte de raion, precum și o analiză a procesului de creare a majorităților din consiliile raionale în rezultatul alegerilor locale din 14 iunie. Autorul lucrării este expertul IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Berbeca.

În lucrarea sa, autorul a realizat o analiză a rezultatelor concurenților electorali pentru funcția de consilier raional în alegerile locale din 14 iunie, atenția fiind axată pe candidații care au obținut mandate de consilier raional. De asemenea, autorul evidențiază rezultatele obținute de partidele coaliției guvernamentale, fapt ce le-a oferit posibilitatea de a crea alianțe locale în majoritatea consiliilor raionale.

Autorul subliniază faptul că, deși liderii celor trei partide politice care au constituit AIE-3 au enunțat ideea creării de alianțe raionale și locale, formarea coaliţiilor raionale s-a manifestat prin excluderea reciprocă a liberal-democraţilor și democraţilor din componenţa mai multor alianţe create la nivel local.  În acest context, autorul pune în discuție mai multe subiecte care explică rezultatele constituirii alianțelor raionale prin excluderea democraților sau liberal-democraților din componența acestor structuri. Totodată, autorul identifică partenerii de alianță ale acestor două partide care au obținut cele mai multe funcții de consilieri raionali la alegerile din 14 iunie.

Chiar dacă reprezentanții partidelor politice au exclus existența unor directive de la centru privind opțiunile de formare a coalițiilor, afirmând că dispun de autonomie deplină în crearea alianțelor, excluderea reciprocă din structura majorităților raionale sugerează o influență dinspre centru asupra organizațiilor teritoriale privind opțiunile de coalizare. Dacă ar fi să extrapolăm structura coalițiilor locale, formate din reprezentanții PDM, PCRM, PL, BPEEM și o parte din consilierii PSRM prin excluderea PLDM, la nivel național, există probabilitatea unei noi alianțe guvernamentale și a unei noi majorități pentru alegerea președintelui statului în viitorul apropiat”, susține autorul.

Mai multe concluzii și recomandări găsiți în varianta integrală a lucrării. 

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase