Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Jurnaliștii locali au discutat cu invitații IDIS despre minoritățile etnice din RM și situația din regiunea transnistreană

Jurnaliștii locali au discutat cu invitații IDIS despre minoritățile etnice din RM și situația din regiunea transnistreană

imprimare
12.10.2015     396 

IDIS ”Viitorul” continuă seminarele de instruire pentru jurnaliștii din regiuni. De această dată, invitații speciali au abordat subiectul minorităților etnice, atât din R. Moldova, cât și din Europa, dar și situația din regiunea transnistreană. La seminar au participat jurnaliști din raioanele de Sud, Nord, dar și din regiunea transnistreană și cea găgăuză.

Viceprim-ministrul Victor Osipov, a vorbit jurnaliștilor despre misiunea de pacificare din Transnistria, cadrul negocierilor, precum și dialogul cu autoritățile de la Comrat, menționând că un ”ingredient” important în comunicarea cu Tiraspolul și Comratul este încrederea între părți. totodată, oficialul a lăsat jurnaliștilor o listă cu termenii folosiți în cadrul discuțiilor cu reprezentanții regimului de la Tiraspol.  

Care ar fi soluțiile pentru conflictele înghețate, cum pot fi integrate minoritățile și ce drepturi au acestea, jurnaliștii l-au întrebat pe expertul IDIS, Corneliu Ciurea. Unul din subiectele discutate a fost și cazul bulgarilor din țara noastră.  

Președintele Consiliului de Administrație al IDIS, Igor Munteanu, a vorbit despre politicile naționale ca instrumente de rezolvare a conflictelor, precizând că ”nu există o societate fără conflicte, fie că sunt sociale, religioase sau de altă natură. Soluțiile pentru dezamorsarea acestora nu sunt foarte simple”.  Dânsul a vorbit și despre actorii politicilor naționale și a prezentat câteva idei de care autoritățile ar trebui să țină cont în gestionarea conflictelor din țara noastră.

Ex-ambasadorul R. Moldova în Franța, Oleg Serebrian, a vorbit jurnaliștilor despre minoritățile etnice din Europa, dar și despre cele lingvistice. Dânsul a povestit cum sunt minoritățile acceptate în diferite țări europene și care sunt drepturile de care beneficiază. Totodată, a abordat subiectul noilor minorități și a celor care nu reușesc să se integreze în societate.

La final, jurnaliștii au prezentat schițe de reportaje care abordau problema minorităților din țara noastră.

 

Seminarul are loc în cadrul programului de informare și instruire a jurnaliștilor despre subiecte conexe integrării europene. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Finlandei. Pentru mai multe detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 221844.

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase