Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Jurnaliștii locali au discutat cu invitații IDIS despre Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător

Jurnaliștii locali au discutat cu invitații IDIS despre Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător

imprimare
23.11.2015     515 

IDIS ”Viitorul” continuă seminarele de instruire pentru jurnaliștii din regiuni. De această dată, invitații speciali au abordat subiectul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC). La seminar au participat jurnaliști din raioanele de Sud, Nord, dar și din regiunea transnistreană și cea găgăuză.

Reprezentanta Ambasadei Finlandei la București, Maija Välivaara, a menționat că ”acest proiect are drept scop promovarea unui jurnalism liber și calitativ în R. Moldova. Totodată, proiectul are o relevanță majoră pentru că susține integrarea europeană a RM. Cu siguranță, acordul este un document tehnic și complex, și reprezintă o tematică dificilă ce necesită explicată atât de către autorități, cât și de societatea civilă și mass media. Mizăm pe efortul jurnaliștilor de a informa corect publicul despre tot ce este legat de ZLSAC și alte particularități importante pentru integrarea europeană a R. Moldova”.

Ex-ministrul finanțelor, Veaceslav Negruța, a explicat jurnaliștilor ce a declanșat criza economică cu care se confruntă țara noastră, venind cu recomandări la cele cinci crize care afectează R. Moldova (crizele din Ucraina și Rusia, reducere a investițiilor și a asistenței externe, criza bancară, bugetară și criza socială).  

Expertul IDIS, Cornel Ciurea, a vorbit despre ultimele evoluții din cadrul negocierilor cu Transnistria, pe problema ZLSAC, discuții purtate la reuniunea din Bavaria în noiembrie curent. Expertul a explicat jurnaliștilor cum exportă agenții economici din regiunea transnistreană în Uniunea Europeană? Ce se va întâmpla dacă nu se conformează cerințelor UE? Ce taxe vor plăti din ianuarie 2016, când expiră prevederile regimului preferențial?

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, consideră că ”fără infrastructură, fără drumuri bine reparate, nu vom putea fi europeni și nu vom putea face comerț european. Partenerii europeni pentru asta oferă finanțare. Aici e nevoie de reforme interne. Agenda ZLSAC înseamnă reforme interne, practici și directive europene pentru a integra economia RM în economia europeană. Dar, integrarea europeană este un proces de modernizare a țării de jos în sus. Este o percepție greșită că ține doar de ministerul de externe. Întreaga societate trebuie să gândească european”.

Viorel Chivriga, expert IDIS, la fel, a punctat faptul că ZLSAC este un document foarte voluminos și complex, iar pentru implementarea lui e nevoie de oameni foarte bine instruiți.

Seminarul are loc în cadrul programului de informare și instruire a jurnaliștilor despre subiecte conexe integrării europene. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Finlandei.

 

Pentru mai multe detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 221844.

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase