Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Moldova are nevoie de municipalități transparente, competitive și sănătoase din punct de vedere financiar

Moldova are nevoie de municipalități transparente, competitive și sănătoase din punct de vedere financiar

imprimare
27.11.2015     1321 

La această concluzie au ajuns participanții la seminarul ”Transparența financiară a APL-urilor din Moldova prin promovarea măsurilor anti-corupție și a modelului competitivității”, care a avut loc la 26 noiembrie curent. Seminarul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale (INEKO) din Slovacia.

Evenimentul a avut scopul a prezenta principalele concluzii ale analizei bugetelor autorităților publice locale din Moldova și a pune în discuție soluțiile de creștere a competivității financiare prin prisma experienței slovace.

„Oamenii au dreptul să cunoască cum sunt cheltuiți banii lor, să participe la elaborarea și monitorizare bugetelor. Suntem foarte interesați în succesele pe care le obține administrația publică locală și unica soluție sunt reformele. Ați pierdut o grămadă de timp și acum a venit vremea să treceți la treabă. Suntem aici ca să vă ajutăm: nu venim cu soluții pregătite sau cu acțiuni scrise pe hârtie, pentru că voi le cunoașteți cel mai bine și sunteți interesați de schimbare. Vă împărtășim însă experiența noastră care a dat roade în Slovacia și nu văd de ce nu ar reuși în Moldova
”, a declarat E.S Robert Kirnag, Ambasadorul Republicii Slovace în Republica Moldova.

Prezent la seminar, Peter Golias, directorul INEKO a subliniat importanța transparenței pentru autoritățile locale din Moldova: „În Slovacia există un portal de date deschis cu peste 890 mii de date financiare pentru 2900 de localități. Același lucru vrem să-l realizăm și în Republica Moldova, ca într-un final să avem niște municipalități responsabile și sănătoase din punct de vedere financiar”. (Prezentarea lui Peter Golias o găsiți aici). În același context, Robert Kicina, directorul executiv al Alianței de Afaceri din Slovacia le-a arătat celor prezenți cum funcționează modelul competivității financiare în municipalitățile din Slovacia și le-a recomandat să-și facă publice informațiile cu referire la bugetul local. Mai multe detalii vedeți în prezentare.

Timp de trei luni, experții IDIS “Viitorul”, împreună cu cei slovaci, au colectat datele financiare din 50 cele mai mari localități din Moldova și au ajuns la concluzia că reformele recente în finanțele locale au adus atât câștiguri, cât și pierderi autorităților din țara noastră. „Noua lege privind finanțele publice locale a permis raționalizarea transferurilor. Prin urmare, autoritățile locale nu mai sunt dependente de transferurile de nivelul central și au mai multă libertate în gestionarea banilor publici. Totodată, reformele din 2014 au permis diversificarea structurii cheltuielilor. Astfel, a crescut ponderea cheltuielilor locale pentru învățământ, pentru protecția mediul înconjurător, gospodărie comunală și transport”, a menționat Angela Secrieru, expert financiar IDIS „Viitorul”.

Potrivit expertei, primele localități la capitolul ponderii taxelor locale în totalul veniturilor bugetare sunt orașele Cahul (44%), Soroca (33%) și Drochia (30%). Localitățile din Republica Moldova care au cea mai mare pondere a veniturilor proprii în veniturile bugetare sunt municipiile Chișinău și Bălți, orașele Cimișlia (54,9%), Rezina (48%) și Căușeni – cu 46,3%. La polul opus, satul Persecina din raionul Orhei, satul Baurci din Comrat și Pelinia din raionul Drochia sunt localitățile care depind cel mai mult de transferuri de la bugetul central. Datele urmează a fi făcute publice pe un portal de date deschise ce va fi lansat la începutul anului 2016.

La rândul lor, reprezentanții autorităților administrației publice locale se arată nemulțumiți de faptul că impozitul pe venitul persoanelor juridice a fost exclus din categoria veniturile locale; fondurile se repartizează după criterii politice, veniturile locale sunt insuficiente, iar participarea cetăţenilor la procesul decizional este una pasivă. “Câteodată transparența ne joacă festa: oamenii vor totul acum și mult. Transparența în localitățile din țara noastră va putea fi construită doar atunci când cetățenii vor conștientiza că ei sunt datori să contribuie la bugetul localității unde trăiesc”, este de părere primarul comunei Ruseștii Noi din raionul Ialoveni, Pavel Codreanu.

 „Cunoașteți care sunt problemele, dar vă lipsește informația. Dacă veți face publice anumite date, acest lucru va soluționa multe probleme și va contribui la dezvoltarea democrației în țara voastră”, a conchis directorul INEKO, Peter Golias.

Evenimentul a avut loc în cadrul inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar“ este implementată de Institutul pentru Reforme Economice și Sociale (INEKO), în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, cu susținerea financiară a Programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid.. Inițiativa ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.

 
Pentru detalii, contactaţi Asistentul de proiect, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase