Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Femeile din grupurile sub-reprezentate, instruite să-și dezvolte capacitățile de lider

Femeile din grupurile sub-reprezentate, instruite să-și dezvolte capacitățile de lider

imprimare
12.09.2016     722 

30 de femei lider din grupurile sub-reprezentate au participat la 8 și 9 septembrie curent, la primul seminar de instruire organizat în cadrul Programului de pregătire complexă pentru consolidarea abilităților lor.

Scopul general al iniţiativei este de a dezvolta capacitățile femeilor lider la nivel de comunitate din grupurile subreprezentate - cum ar fi minoritățile etnice, inclusiv femeile rome, persoanele cu dizabilități, etc. în materie de advocacy, liderism, comunicare instituțională, discurs politic. Aceasta este construită în trei etape: instruire, vizite și schimburi de experiență, mentorat.

Participantele la seminarul de instruire au aflat care sunt politicile naționale cu privire la egalitate de gen, de ce este importantă cooperarea la nivel de comunitate, cum să convingă grupurile de interese în cazul unor inițiative comunitare și ce bune practici europene există în asigurarea egalității la nivel local. Cunoștințele acumulate pe parcursul instruirii au fost verificate în cadrul vizitelor de documentare realizate la Parlamentul Republicii Moldova, Cancelaria de Stat și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. „Informația prezentată de specialistul Veaceslav Albina de la Ministerul Muncii a fost una complexă și foarte sugestivă. Iar, în ceea ce privește vizita de la Parlament, a fost una binevenită în sensul evaluării condițiilor în care activează aleșii poporului. În acest sens, consultantul parlamentar Victor Mocanu ne-a relatat mai multe aspecte ce țin de procesul de elaborare a legilor, cât și despre structura legislativului”, a menționat în acest sens Valentina Gac, președintele Asociației “Femeia - partener egal”, din orașul Hâncești.

Olga Afanas, una dintre participante și membră a Asociației antreprenorilor cu dizabilități, consideră că evenimentul la care a participat a fost unul deosebit: “Spiritul de acțiune, atmosfera și energia emanată pe durata seminarului au fost unice. Am simțit că subiectele abordate au fost centrate pe noi, femeile și inclusiv pe implicarea noastră în societate, pe faptul că suntem luate în seamă”.

“Mi-au plăcut tehnicile și metodele învățate, pe care le consider utile de aplicat și acele trucuri interesante de care am auzit pentru prima oară, deși am mai participat și la alte seminare. Sunt convinsă că acest program va avea un impact pozitiv pentru implicarea noastră, a femeilor de azi, în viața socială”
, este de părere Natalia Luța, una din participantele la programul de instruire.

La rândul său, Svetlana Covaș, o altă participantă la seminar, a apreciat inițiativa într-un mod pozitiv și util: „Seminarul a fost mai mult decât productiv. Am simțit emoțiile pozitive și un interes real la fiecare participantă. Pe lângă asta, interacțiunea dintre participante și-a jucat rolul său substanțial. Am concluzionat că femeile pot avea energie destulă de a lupta pentru dreptate”.

Următoarele seminare de instruire urmează să aibă loc în lunile octombrie și noiembrie.

Programul de instruire este realizat de către IDIS „Viitorul”, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase