Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Experții, sceptici că Moldova va avea un acord cu FMI

Experții, sceptici că Moldova va avea un acord cu FMI

imprimare
29.09.2016     374 

Guvernul nu a reușit să demonstreze FMI că lucrurile sunt administrate într-o variantă corectă. Mai ales că bugetul de stat este unul exagerat în varianta rectificată și nu este realizabil pe dimensiunea de venituri și cheltuieli (venituri -29,3 miliarde de lei și cheltuieli – 33,4 miliarde de lei n.a). Guvernul a votat bugetul în perspectiva ca vor veni bani, dar bani nu vor fi. Este părerea experților IDIS Viitorul, Veceslav Ioniță și Victor Parlicov exprimată în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

În preajma negocierii unui acord cu FMI, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru șapte legi una chiar foarte sensibilă care vizează emiterea garanțiilor în contul creditelor de urgență acordate celor trei bănci devalizate de un miliard de lei. La fel este vorba de reducerea cheltuielilor și veniturilor bugetare și un șir de legi care vizează consolidarea sistemului bancar.

Asumarea de răspundere are niște costuri politice foarte mari pentru Guvern care scoate în evidență lipsa unei majorități Parlamentare. Crește probabilitatea relansării relațiilor cu FMI, dar nu le transformă în realitate. ”În acest an sunt planificate granturi externe de 9 miliarde de lei. Cred că guvernul va trebui să mai taie din bani. Bugetul în varianta actuală nu va impresiona FMI. Ei vor spune că nu este un buget realist”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Expertul Victor Parlicov a precizat: ”Guvernul se află între ciocan li nicovală. Pe de o parte, Guvernul trebuie să restabilească relații cu FMI și finanțatorii externi, iar pe de altă parte are problema costurilor sociale (majorarea tarifelor la utilități n.a) pentru a restabili relațiile. Și el trebuie să aleagă dacă își asumă costurile sociale. Deocamdată vedem că Guvernul pune accent pe restabilirea relațiilor în speranța că va debloca finanțările”.

În ceea ce privește pachetul de legi asumat, Parlicov susține că, vom vedea dacă aceste modificări sunt pe placul FMI. ”Fondul nu are mandatul și nu are dreptul să ne expunem pe aceste legi. Ei poartă discuții la nivel de staf, dar decizia o ia bordul. Noi vom ști dacă aceste modificări au fost agreate de către fond doar atunci când va avea loc ședința pe problema Moldovei”.

Emisiunea ”60 de minute de realism economic” este realizată de IDIS ”Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă și este difuzată on-line în fiecare marți.

Emisiunea poate fi vizualizată aici

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase