Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Educația, punte de legătură între cele două maluri ale Nistrului

Educația, punte de legătură între cele două maluri ale Nistrului

imprimare
24.10.2016     309 

„Sistemele educaționale pe ambele maluri ale râului Nistru: diferențe și puncte de tangență”, a fost tema discută în cadrul unei mese rotunde la IDIS „Viitorul„ de către experții de pe ambele maluri ale Nistrului. Invitații au abordat în cadrul discuțiilor problemele cu care se confruntă elevii și studenții din stânga Nistrului, dar și cum pot să-și facă studiile pe malul drept al Nistrului.

„Este foarte bine știut că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu avem un conflict etnic sau religios, ceea ce ar fi făcut mult mai dificilă soluționarea problemei. Or, educația este unul din elementele care trebuie să apropie cele două maluri ale râului Nistrului”, a explicat Ion Stâvilă, ambasador cu misiuni speciale, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Invitații s-au referit și la posibilitățile de implementare ale sistemului de la Bologna în regiunea din stânga Nistrului. „Implementarea procesului Bologna în regiunea transnistreană întâmpină foarte mult dificultăți. Din păcate, nu au fost create instituțiile necesare pentru implementarea Sistemului de Bologna. În forma actuală, acesta este lipsit de flexibilitate, implementarea lui fiind mai facilă în științele tehnice, însă practic inaplicabilă în domeniul științelor umanitare”, a precizat Natalia Gavrilyuk, expert în domeniul educației, or. Camenca.

Una din concluzii a fost de a crea o platformă de asistență formată din reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior de pe malul drept al Nistrului pentru a sprijini implementarea procesului Bologna în regiunea transnistreană.

Lidia Popa, consultant principal în Direcția politici de reintegrare a Biroului pentru reintegrare s-a arătat deranjată de presiunile pretinselor autorități de la Tiraspol în adresa celor opt școli cu predare în limba română. „Au loc nenumărate presiuni la adresa părinților a căror copii vor să învețe în școlile cu predare în limba română. Numărul copiilor a scăzut de la 4000 de elevi, câți studiau la începutul anilor 2000, până la 1348 câți sunt în prezent. Avem exemplul liceului Evrica de la Râbnița, pentru care s-au alocat 13 milioane de lei. Liceul este finisat în proporție de 90% însă autoritățile transnistrene permit finisarea lucrărilor și nici posibilitatea de a studia în această clădire”.

Masa rotundă „Sistemele educaționale pe ambele maluri ale râului Nistru: diferențe și puncte de tangență” a avut loc în cadrul proiectului „Engaging regional stakeholders for conflict settlement trough thematic exchange of ideas”, care este realizat cu suportul financiar al Black Sea Trust for Regional Cooperation, a Project of the German Marshall Fund.

Pentru detalii, contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase