Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Termoelectrica, amenințată de necompetitivitate

Termoelectrica, amenințată de necompetitivitate

imprimare
26.10.2016     286 

Consumatorii ar putea achita tarife mai mari pentru căldură ca urmare a necompetitivității Termoelectrica. Aceste lucru se accentuează pe fundalul debranșării consumatorilor de la sistemul centralizat de încălzire. Este opinia exprimată de experții IDIS Viitorul, Corina Gaibu și Victor Parlicov în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

”Deconectarea de la sistemul centralizat de căldură crește costurile fixe, împinge tarifele în sus și face întreprinderea necompetitivă față de sistemul autonom. Debranșările au loc ca urmare a disconfortului de la începutul și sfârșitul sezonului de încălzire. Menținea în stare funcțională a infrastructurii vechi și trecerea de la un sistem centralizat care asigură același confort ca și sistemul individual necesită investiții de milioane.”, a explicat expertul Victor Parlicov.

Potrivit expertului, la consumului de gaze există un stoc de devieri financiare care nu sunt fixate nicăieri și nu este clar cuantumul care va fi inclus în tarife. Or, modificările tarifelor la gazele naturale nu are cum să nu le influențeze pe cele la energia termică.

Corina Gaibu a atras atenția asupra serviciilor necalitative prestate de monopolistul Termoelectrica. Tergiversarea conectării la căldură a blocurilor de locuit are loc din cauza procedurilor birocratice pe care trebuie să le urmeze administratorii blocurilor. "Termoelectrica crează bariere la conectarea rapidă a blocurilor.

Procedurile sunt organizate în așa mod încât gestionarii trebuie să colecteze semnături și ștampile de la diferite subdiviziuni ale Termoelectrica. Astfel gestionarii sunt forțați să alerge prin sediul central, sediul teritorial pentru aprobări, să aștepte sau să revină în cazul în care ”semnatarul” din diferite motive ”de serviciu” lipsește de la locul de muncă, să ducă la laboratorul Termoelectrica mostra de apă și apoi să vină altă dată după semnătură și ștampilă, ulterior iar să plece la sediul teritorial. Nu există un punct unic unde gestionarii aduc cererea și mostra de apă, după care Termoelectrica își execută atribuțiile.

Au existat cazuri când reprezentanții de la sediul teritorial al Termoelectrica, la prezentarea pașaportului tehnic ce confirma efectuarea lucrărilor de pregătire a sistemului interior, refuză să primească cererea de conectare a blocurilor, dacă gestionarii nu semnează în același moment cu depunerea cererii Confirmarea de livrare a agentului termic.

Termoelectrica invocă și acumularea datoriilor la unele blocuri si solicita semnarea suplimentara a datoriilor înainte de începerea sezonului de încălzie. Aceasta este o procedură inutilă și barieră suplimentară de lungire a timpului de conectare”.

Experții au concluzionat că după crearea întreprinderii Termoelectrica, scoaterea din joc a autorităților locale poate crea obstacole în funcționarea sistemului centralizat de încălzire. Pârghiile și instrumentele de dezvoltare a sistemului sunt la autoritățile municipale. Ele nu au nici un motiv să favorizeze dezvoltarea acestuia în raport cu sistemele autonome.

Emisiunea poate fi vizualizată aici.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase