Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Tinerii din Anenii Noi au fost consilieri locali pentru o zi

Tinerii din Anenii Noi au fost consilieri locali pentru o zi

imprimare
31.10.2016     214 

Elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Liceul „Alexandr Pușkin” din orașul Anenii Noi au devenit consilieri locali pentru o zi și au simulat o ședință a Consiliului orășenesc, în care au propus și votat proiecte de decizii importante pentru comunitate. În acest mod, tinerii s-au familiarizat cu activitatea administrației publice locale din Anenii Noi și au demonstrat că se pot implica activ în viața democratică a orașului.

Liceenii au asistat la ședința Consiliului Orășenesc din 30 septembrie, ca la 13 și 22 octombrie, să desfășoare și ei una.  Tinerii au luat parte și la un seminar instructiv, unde au aflat cum sunt luate deciziile publice, care sunt competențele primarului și atribuțiile consilierilor.

Participanții la ședința Consiliului Orășenesc, au avut ocazia să-și prezinte în mod public proiectele concrete la subiecte de interes pentru ei, a lucra în echipă alături de alți tineri implicați și a purta dezbateri în prezența primarului. Împărțiți în partide fictiv, tinerii consilieri au propus și au votat mai multe proiecte de decizii: iluminarea străzii Suvorov, salubrizarea orașului și crearea unei zone de agrement în preajma lacului din oraș.

 „Deja de mult timp colaborez cu administrația publică și mereu avusem o părere nu prea bună, astăzi ni s-au deschis ochii la multe lucruri și am înțeles că dacă vrea, se face și noi, tinerii, suntem o forță și un viitor și putem schimba unele decizii pentru că suntem o putere”, consideră Victoria Cosonea elevă în clasa a XI-a la Liceul „Mihai Eminescu”.

„Activitatea a fost una educativă și utilă pentru noi, tinerii. Ne bucurăm că putem și avem șansa de a rezolva unele probleme ale localității și sperăm să avem susținerea primăriei pe viitor”, spune Alexandru Plămădeală, elev la Liceul „Mihai Eminescu”.

„Consider că astfel de activități trebuie să aibă loc în fiecare oraș sau sat. Ele dezvoltă în elevi dorința de a participa în viața localității și a fi mai activi”, a menționat Ecaterina Râbaciuc, elevă la Liceul rus „Alexandr Pușkin”.

„Până astăzi nu aveam o părere foarte pozitivă și nici nu mă implicam în politica locală, dar cred că după acestă activitate voi încerca să fiu mai activă”, povestește Carina Boldârev, de la Liceul „Mihai Eminescu”.

„Prima oară am văzut cum într-adevăr lucrează consilierii din Anenii Noi, iar simularea unei ședințe a Consiliului Orășenesc mi-a plăcut foarte mult. Pentru mine a fost o experiență unică și interesantă”
, este de părere Alexandru Barhatov, de la Liceul „Alexandr Pușkin”.

Reprezentanții administrației publice locale au avut, în schimb, posibilitatea de a interacționa cu tinerii din localitate și a afla care sunt nevoile și prolemele lor. În acest sens, primarul orașului Anenii Noi, Veaceslav Bondari, a declarat: „Este foarte bine că am auzit părerea tinerilor și recunosc că în ultimul an an discutat puțin cu ei și în cadrul primăriei trebuie să acordăm o mai mare atenție lucrului cu tineret. Ei sunt viitorul nostru”.

Simulări ale ședinței Consiliului Local vor fi organizate și în alte localități ale ţării, inclusiv și din Găgăuzia.

Activitatea are loc în cadrul proiectului „Implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel local", implementat de IDIS „Viitorul" în parteneriat cu AGORA CE din Cehia, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul programului Transition.

 


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase