Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  Privatul, sufocat de companiile statului

Privatul, sufocat de companiile statului

imprimare
03.11.2016     229 

Guvernul pregătește patru regulamente de îmbunătățire a gestionăriii domeniului proprietăților statului în condițiile în care după 25 de ani de independență acesta, statul pe rol de administrator al unor proprietăți publice, își păstrează rolul de cel mai voluminos angajatoror, în timp ce indicatorul mediei europene este de numai 20% proprietăți deținute de stat față de restul proprietăților deținute de proprietari privați, au declarat în cadrul emisiunii IDIS-Radio Europa Liberă ”60 de minute de realism economic” experții IDIS Viitorul, Dnii Sergiu Gaibu și Veaceslav Ioniță.

”Adoptarea unor noi reglementări în acest domeniu urmărește sporirea gradului de răspundere a delegaților statului în Consiliile Administrative ale întreprinderilor de stat, dar problema nu este abordată corespunzătoar, susține V.Ioniță. În opinia sa, actualul sistem de management al înreprinderilor de stat este dezechilibrat și are nevoie de schimbări de sistem, atâta vreme cât 2 ministre de ramură ale Guvernului RM gestionează active estimat la cca 80% din totalul proprietăților statului, iar 2 miniștri decid în mod discreționar cum ar trebui să funcționeze o companie sau alta, în lipsa oricărei baze metodologice sau a unei politici de stat”.

Potrivit Expertului IDIS, ”Guvernul lucrează la modificarea unor legi care ar limita plafoanele superioare de salarizare, numărul de consilii de administrație în care pot fi delegați membri din partea ministerelor, însă, cea mai mare problemă de sistem nesoluționată este cum să soluționezi în mod efectiv diverse conflicte de interese, cum pot fi evaluate managementul, rezultatele și planurile de dezvoltare ale acestor proprietăți pe termen lung”. Expertul susține că dacă funcționarul delegat de Minister să reprezinte interesele sale într-o întreprindere de stat în care același pminister are responsabilități de elaborare a politicilor și de supraveghere a unor piețe (să zicem – în domeniul aviației civile, d.e.), acest delegat nu va fi interesat să conducă din Consiliu întreprinderea sa spre competiție și performanțe (călătorii la preț competitiv), ci de a păstra stattul de monopolist al acestei întreprinderi în domeniul în care Ministerul are obligații de politici publice, ceea ce va afecta condițiile concurenței libere din care va avea de pierdut și consumatorul și concurenții privați. În plus, delegații statului vor ridica salarii exorbitante, convins că în acest fel apără interesele statului (al întreprinderii), ceea ce nu este nici echitabil, și nici adevărat.

La rândul său, Dl Sergiu Gaibu a menționat că, ”Avem cazuri în care pentru salvarea unei întreprinderi de stat se utilizează de către membrii consiliului administrativ resursele politice prin alocarea de avantaje pentru această companie de stat, încălcând condițiile economiei de piață și aplicând decizii politice ce favorizează corporatismul de stat. Adeseori, întreprinderile de stat au fost obligate să-și deschidă conturi în banca deținută de stat, în ciuda riscurilor de plasament. În acest fel, asistăm la funcționarea unui sistem economic, care nu este nici liber, nici competitiv, și nici orientat spre competiție. Actualele întreprinderi de stat se lovesc de problema administrării ineficiente a activelor comerciale, lipsa delimitării între funcționarul responsabil de politici și calitatea de membru în consiliile de management a companiilor, și arhi-cunoscutele conflicte de interese. Delimitarea clară a ministerelor de domeniul în care există proprietăți publice, delimitarea managementului corporativ de funcționarii de stat reprezintă o sarcină urgentă, care ar rezolva importante probleme de corupție sistemică în Republica Moldova, dar și a unor manageri de carieră pentru care ar conta eficiența deciziilor sale și nu coloarea guvernelor.

Emisiunea poate fi vizualizată aici.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase