Prima / ŞTIRI ȘI EVENIMENTE IDIS  /  IDIS Viitorul: Critica constructivă este vitală pentru o societate deschisă

IDIS Viitorul: Critica constructivă este vitală pentru o societate deschisă

imprimare
01.02.2017     729 

Recent, IDIS Viitorul a fost învinuit că ar fi denunțat postările pe Facebook la o critică postată de un actual lider al unui site numit Platzforma.

Declar cu toată răspunderea că acest lucru nu corespunde adevărului. Niciodată IDIS nu a împiedicat pe nimeni să se expună pe marginea unor studii scrise de experții săi.  

Noi credem că orice critică constructivă este vitală pentru societatea deschisă. Chiar și cea neconstructivă, malițioasă, injustă,  își are locul său  într-o lume bazata pe concurența de idei, în care nimeni nu a reușit încă să impună monopol pe adevăr.

M-am bucurat să văd că o analiză recentă a Stratcom NATO a trezit mult interes, însemnând că temele abordate sunt relevante și foarte actuale. Aduc precizarea însă că publicația ”The Moldovan Information Environment: Hostile Narratives and their Ramifications” nu aparține Institutului IDIS Viitorul, ci exclusiv  Centrului Stratcom, autorii selectați fiind direct responsabili pentru opiniile exprimate și metodologia aplicată în cercetare.

Cât privește metodologia de cercetare și rolul think tankurilor în materia cercetării științifice,  sunt convins că despre aceste metode ar trebui să se vorbească în afara perimetrului retelelor sociale. Ași mai nota că IDIS participă activ la mai multe proiecte de cercetare academică. Din mai 2016, IDIS este parte la un important proiect al UE,”The EU and Eastern Partnership Countries – An Inside-Out Analysis and Strategic Assessment (EU-STRAT)”, alături de câteva dintre cele mai prestigioase universități europene (Freie University Berlin, Leiden University, Vilnius State University), și alte think tankuri prestigioase (OSW, UIPP, ESTEP, SYMPA).

Scopul proiectului este de a evalua relația UE cu statele Parteneriatului Estic (PaE), vitalitatea puterii normative/soft-power și impactul altor factori, ai actorilor străini și a strategiilor aplicate în ”jocurile de putere” în Europa de Est.

Cu acest prilej, aduc la cunoștință tuturor celor interesați că în perioada 18-22 martie, a.c. IDIS Viitorul va desfășura un atelier de instruire pe metode și tehnici de cercetare socială aplicată academic, în colaborare cu partenerii și colegii săi europeni. Atelierul va preceda desășurarea unei cercetări de tip ”experiment social” în cadrul Programului EU-Strat.

Intenționăm astfel să invităm la lucrările acestui atelier profesori și cercetători de la universitățile din RM, sincer interesați să învețe, cu toată deschiderea și bunele intenții pe care IDIS le-a manifestat de-a lungul timpului în raport cu publicul interesat și oamenii de bun simț. 

Igor Munteanu

Director Executiv, IDIS 

Chișinău, 1 februarie, 2017Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase