Prima / IDIS RECOMANDĂ  /  Reforma constituţională a fost iniţiată în R. Moldova

Reforma constituţională a fost iniţiată în R. Moldova

imprimare
  DECA-press   

Spicherul Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R. Moldova, a anunţat, marţi, 1 decembrie, că a semnat un decret  cu privire la crearea unei Comisii pentru reforma constituţională, informează Agenţia DECA-press.

Ghimpu a declarat că reforma constituţională va fi realizată, indiferent dacă turul doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui se va încununa cu succes sau nu. Moldova se confruntă cu o criză constituţională din 2000, când a fost modificată procedura de alegere a şefului statului prin votul deputaţilor şi nu al poporului, a menţionat Mihai Ghimpu.

Anterior, Partidul Comuniştilor din R. Moldova, formaţiune politică de opoziţie, a condamnat intenţiile coaliţiei liberal-democrate de a modifica Constituţia.

În prezent, şeful statului este ales în Parlament de către două treimi din numărul total de 101 deputaţi, adică cu 61 de voturi. Alianţa Integrare Europeană (majoritatea liberal-democrată) are însă doar 53 de mandate şi ar fi nevoie de susţinerea a opt deputaţi comunişti.

Prima încercare a alegerii şefului statului, care a suferit eşec, a avut loc la 10 noiembrie.

A doua tentativă de alegere a preşedintelui este fixată pentru data de 7 noiembrie. Singurul pretendent la funcţia de preşedinte este Marian Lupu, liderul Partidului Democrat. Comuniştii au refuzat să avanseze propriul candidat la această funcţie. Conform actualei legislaţii, dacă nu se va reuşi alegerea şefului statului nici a doua oară, se va recurge la organizarea unor noi alegeri parlamentare.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase