Prima / IDIS RECOMANDĂ  /  Europa este în aşteptarea adevărului despre 7 aprilie

Europa este în aşteptarea adevărului despre 7 aprilie

imprimare
  Info Prim-Neo    Comentarii: 1

Parlamentul European vrea afle adevărul despre evenimentele tragice ce au avut loc în R. Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Cerinţa este formulată în Declaraţia comună cu recomandări pentru R. Moldova, elaborată la Chişinău după cea de-a 12-a reuniune a Comitetului de cooperare parlamentară UE-R. Moldova, care s-a desfăşurat în perioada 16-17 februarie la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

"Este important să avem un rezultat, un adevăr făcut public, cine şi ce a făcut după 5 aprilie. Am cerut acest lucru şi în Declaraţie, şi la întrevederile cu ministrul de interne şi membrii comisiei parlamentare de anchetă", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă copreşedintele comitetului din partea Parlamentului European, europarlamentara română, Monica Macovei.

"M-am adresat către comisia parlamentară de anchetă să se grăbească cu aceste investigaţii, să le facă publice, pentru că activează deja din luna octombrie. Pe de altă parte, trebuie să avem un adevăr judiciar, ca procuratura şi ministerul de interne să ne spună ce s-a întâmplat şi care trebuie să îi trimite în judecată pe cei vinovaţi", a spus Monica Macovei.

Copreşedintele comitetului a menţionat că dacă cei vinovaţi nu vor fi pedepsiţi, există riscul ca aceste evenimente să se repete sau să crească nivelul neîncrederii oamenilor în justiţie.

"Lipsa de încredere în instituţiile statului nu ajută democraţia, ci provoacă haosul. Este exact opusul la ceea ce vrem să construim în R. Moldova", a mai spus Monica Macovei.

Referindu-se la reforma judiciară, menită să apropie R. Moldova de UE, Monica Macovei a recomandat ca această reformă să înceapă cu schimbarea oamenilor. "Este important cine sunt oamenii. Nu ajung legile bune, pentru că oamenii nu pot fi testaţi prin legi. Ei trebuie să fie integri şi profesionişti", a mai spus europarlamentara.

Cât despre corupţia în justiţie, Monica Macovei a subliniat că dacă ea există, atunci nimic nu merge în ţară.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin


Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase