Prima / ANUNŢURI  /  Dezbateri economice on-line: Experții Ion Tornea și Valentin Lozovanu despre diplomația economică din RM

Dezbateri economice on-line: Experții Ion Tornea și Valentin Lozovanu despre diplomația economică din RM

imprimare
05.04.2016      

IDIS ”Viitorul” și Radio Europa Liberă anunță o nouă dezbatere economică on-line. Marți, 5 aprilie, ora 14.00, experții Ion Tornea și Valentin Lozovanu, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, vor discuta despre diplomația economică din R. Moldova.

Tradiţional, rolul decisiv în realizarea obiectivelor diplomaţiei economice îi revine Ministerului Afacerilor Externe şi Misiunilor Diplomatice. Succesele Republicii Moldova în promovarea imaginii ţării ca destinaţie atractivă pentru afaceri şi investiţii, dar şi ca producător de bunuri şi servicii competitive pe plan internaţional sunt însă foarte modeste. Moldova se situează pe unul din ultimele locuri în regiune după volumul investiţiilor străine atrase, exporturile sunt extrem de vulnerabile la conjunctura economică externă iar producătorii moldoveni cu greu găsesc pieţe noi de desfacere, chiar şi după intrarea în vigoare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

Pe lângă promovarea exporturilor și atragerea investițiilor diplomația economică are și rolul de a crea o imagine pozitivă a țării, atrage asistența externă, negocia și încheia noi acorduri comerciale care să promoveze interesele economice ale țării, mobiliza resursele diasporei și a sprijini activitatea agenților economici peste hotare, elabora analize complexe despre climatul investițional și potențialul de export, informa agenții economici despre licitații cu privire la bunuri și servicii, anunțul despre apelul de proiecte la nivel internațional, regional, zonal etc. Toate aceste activități presupun un set complex de măsuri și abilități de care nici o politică externă nu se poate lipsi. Ca regula, diplomație economică face parte din strategiile de dezvoltare a țărilor cu o economie bazată de export.

Discuțiile au loc în cadrul dezbaterilor economice ”60 minute de realism economic”, transmise on-line în parteneriat cu Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă. Acestea pot fi urmărite pe site-ul – www.viitorul.org.

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin