Prima / ANUNŢURI  /  Dezbateri economice on-line: Viorel Chivirga și Diana Enachi despre transparența și corectitudinea achizițiilor publice

Dezbateri economice on-line: Viorel Chivirga și Diana Enachi despre transparența și corectitudinea achizițiilor publice

imprimare
11.04.2016      

IDIS ”Viitorul” și Radio Europa Liberă anunță o nouă dezbatere economică on-line. Marți, 12 aprilie, ora 14.00, experții Viorel Chivriga și Diana Enachi, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, vor discuta despre achizițiile publice.

În fiecare an, peste 250 000 de autorităţi publice din UE cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pentru a achiziţiona servicii, lucrări sau bunuri. Directivele UE privind achiziţiile publice, ale căror principii de bază sunt transparenţa, concurenţa deschisă şi o bună gestiune procedurală, oferă condiții optime pentru autoritățile contractante și operatorii economici. Acestea sunt concepute pentru a obţine o piaţă a achiziţiilor publice competitivă, deschisă şi reglementată corespunzător, condiţii esenţiale pentru asigurarea unei bune utilizări a fondurilor publice.

Pentru statele din Europa de Est, experiența UE în domeniul achizițiilor publice este de mare ajutor pentru construirea unor sisteme naționale de achiziții publice durabile.

În cadrul dezbaterii, experții vor răspunde la mai multe întrebări: Pot instituțiile de stat cu funcții și atribuții în domeniul achiziții publice să asigure în sectorul de care sunt responsabile, transparență și condiții de concurență loială? Legislația și cadrul normativ secundar sunt armonizate cu reglementările europene? Achizițiile publice sunt monitorizate eficient, în baza unor metodologii moderne? Sunt prevenite și eliminate practicile de deturnare a achizițiilor publice?

 

Discuțiile au loc în cadrul dezbaterilor economice ”60 minute de realism economic”, transmise on-line în parteneriat cu Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă. Acestea pot fi urmărite pe site-ul – www.viitorul.orgPlasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin