Prima / ANUNŢURI  /  Apel pentru o guvernare deschisă și transparentă

Apel pentru o guvernare deschisă și transparentă

imprimare
13.04.2016      

La inițiativa Centrului de Guvernare Electronică, IDIS ”Viitorul”, în calitate de membru al grupului de lucru, face public următorul anunț:

Republica Moldova este membru al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partenership), o inițiativă care vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea inovațiilor tehnologice în actul de guvernare, în dialogul cu cetățenii și în elaborarea politicilor. O dată la doi ani, țările membre ale acestei inițiative elaborează Planuri de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă prin care își asumă angajamente concrete pentru a transparentiza și deschide procesul de guvernare.

Republica Moldova este în proces de elaborare a celui de-al treilea Plan de Acțiuni pentru anii 2016-2018. Conform principiilor PGD, planurile de acțiuni sunt create de către Guvern împreună cu societatea civilă. Împreună cu Grupul de lucru pentru o Guvernare Deschisă, format din organizații ale societății civile care au aderat în urma unui apel deschis, în perioada februarie-martie am dezvoltat o serie de propuneri de angajamente pe care le puteți găsi aici. Aceste idei vizează transparentizarea achizițiilor publice, mecanisme on-line de interacțiune cu cetățenii, contractare deschisă și date deschise din mai multe domenii pe care grupul le-a identificat ca fiind prioritare.

Centrul de Guvernare Electronică lansează consultările publice privind propunerile de angajamente pentru cel de-al treilea plan de acțiuni într-un format mai larg. Completînd acest chestionar pînă la data de 30 aprilie 2016, oricine poate transmite propuneri relevante, ținînd cont de Principiile Guvernării deschise: transparență, încurajarea participării civice în procesele decizionale, date deschise și folosirea noilor tehnologii în administrație. Propunerile venite din partea societății civile vor fi completate cu propuneri din partea instituțiilor publice. După ce vor fi colectate toate propunerile, acestea vor fi discutate și dezbătute într-o serie de evenimente ce vor fi organizate în luna mai.

 

Pentru întrebări, documente și informații adiționale: office@egov.md.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin